Θα τους ταράξουνε στη νομιμότητα

Θα τους ταράξουνε στη νομιμότητα

Photo by Anadolu Agency / Contributor / Getty Images / Ideal Image

Του Γιάννη Κουζηνού

«Αυτό το δημοψήφισμα ανάκλησης δεν είναι μόνο ενάντια στον Maduro, αλλά ενάντια σε μια φαύλη και διευθαρμένη κυβέρνηση. Θα πάνε στην κόλαση». Αυτά τα λόγια του Henrique Capriles, ενός από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και τελευταίου Προεδρικού υποψηφίου ενάντια στον Maduro, εκφράζουν με τον καλύτερο τρόπο το πώς νοιώθει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στη Βενεζουέλα. Όσο σκληρά και να ακούγονται αυτά τα λόγια, ο Συνασπισμός της αντιπολίτευσης επέλεξε για μια ακόμα φορά να κινηθεί χρησιμοποιώντας τα δύο κύρια όπλα που διαθέτει. Τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου και το νόμιμο δικαίωμα σε απρόσκοπτες δημοκρατικές διαδικασίες όπως καταγράφονται ρητά στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας.

Η συνάθροιση των ηγετών της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης πραγματικά εντυπωσιακή, αφού όσοι δεν βρίσκονται πίσω από τα σίδερα της φυλακής έδωσαν το παρόν, θέλοντας προφανώς να περάσουν το μήνυμα ότι αυτές τις στιγμές η ενότητα απέναντι στον κοινό εχθρό υπερνικά τις προσωπικές φιλοδοξίες. Εδώ θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, αλλά αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τον τρόπο που λειτουργεί η μπολιβαριανή επανάσταση, με το που άρχισε η συνέντευξη Τύπου της Δημοκρατικής Ενότητας, o Maduro αποφάσισε να μιλήσει για μια ακόμα φορά σε εθνικό δίκτυο, καταλαμβάνοντας όλες τις συχνότητες των καναλιών, που είναι πάντα υποχρεωμένα να μεταδίδουν τα διαγγέλματα του. Περί ανέμων, υδάτων μίλησε, αλλά το ζητούμενο ήταν φυσικά να μην μεταδοθεί ζωντανά η συνέντευξη Τύπου της αντιπολίτευσης. Δημοκρατικά, επαναστατικά, σοσιαλιστικά o στόχος επετεύχθει.

«Το δημοψήφισμα ανάκλησης θα διενεργηθεί φέτος, γιατί έτσι ορίζει το Σύνταγμα, είναι Δημοκρατικό μας δικαίωμα, αλλά και αναγκαιότητα για τη χώρα. Κάθε προσπάθεια να εμποδιστεί θα έχει σαν αποτέλεσμα την κινητοποίηση του λαού με ειρηνικό αλλά επίμονο τρόπο στους δρόμους μέχρι να αποκατασταθεί η Συνταγματική τάξη», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης o Γενικός Γραμματέας της Δημοκρατικής Ενότητας, Jesus Chuo Torrealba.

«Καλούμε τον λαό της Βενεζουέλας να κινητοποιηθεί μαζικά για τη συλλογή των υπογραφών που απαιτούνται για την ενεργοποίηση του δημοψηφίσματος ανάκλησης το 2016 την 26η, 27η και 28η του Οκτωβρίου και θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η προσπάθεια μας δεν βρίσκει μόνο διοικητικά εμπόδια και θα ασκήσουμε με κάθε Δημοκρατικό τρόπο πίεση, θα ενεργοποιήσουμε κάθε μηχανισμό για να γίνει η βούληση μας αποδεκτή. Η πραγματική νίκη θα επιτευχθεί αυτές τις τρεις μέρες από τον λαό της Βενεζουέλας. Δεν θα μας σταματήσουν εμπόδια όπως o μικρός αριθμός μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή των υπογραφών, ούτε η κακόβουλη τοποθέτηση τους σε όλη τη χωρά σε σημεία που δυσκολέυουν τον στόχο μας. Οι τρεις αυτές ημέρες θα είναι ευκαιρία για κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο να βγει στους δρόμους και να εφαρμόσει το Σύνταγμα και τους νομούς», συμπλήρωσε o Jesus Chuo Torrealba.

Στο βίντεο ο Jesus Chuo Torrealba διαβάζει την κοινή ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενότητας.

Έγινε επίσης σαφές ότι ο όρος που έθεσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο για συλλογή υπογραφών ίσες με το 20% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ανά πολιτεία και όχι σε όλη την επικράτεια δεν γίνεται αποδεκτό, καθώς είναι αντίθετο με το Σύνταγμα της χώρας. Ο Πρόεδρος εκλέγετε με τις ψήφους να καταμετρώνται σε όλη την επικράτεια και όχι ανά πολιτεία. Με τη λογική του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου αν σε μια πολιτεία o υποψήφιος Πρόεδρος δεν πλειοψηφήσει, ενώ έχει την πλειοψηφία στην επικράτεια, δεν εκλέγεται Πρόεδρος! Πέρα από την κινητοποίηση του κόσμου τις ημέρες τις διενέργειας της συλλογής των υπογραφών, ο Jesus Chuo Torrealba κάλεσε τον κόσμο σε μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας τη 12η του Οκτωβρίου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι o αγώνας στους δρόμους δεν πρέπει ουσιαστικά να σταματά ποτέ και πουθενά.

Με άλλα λόγια, στη Δημοκρατική Ενότητα, όπως φαίνεται, δεν είναι διατεθειμένοι, τουλάχιστον ακόμα, να παίξουν το χαρτί της γενικής απεργίας. Ίσως τελικά αυτό να είναι το τελικό μέσω πίεσης προς το καθεστώς ανάλογα με το αποτέλεσμα και τις εξελίξεις μετά τις τρεις ημέρες και την προσπάθεια επίτευξης του 20% που θα ενεργοποιούσε το δημοψήφισμα ανάκλησης. Όπως έγραψα και χθες, ακόμα κινούνται με βάση τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών χωρίς ακραίες αντιδράσεις και βια. Είναι προφανές ότι θα τους… ταράξουν στη νομιμότητα μέχρι να γίνει απολύτως σαφές σε όλο τον κόσμο ότι η νομιμότητα δεν είναι ακριβώς το πλαίσιο που κινείται το καθεστώς. Δεν θα γίνει δημοψήφισμα ανάκλησης πριν τη 10η Ιανουαρίου και πολύ πιθανό o στόχος για 20% σε όλες τις πολιτείες να μην επιτευχθεί, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να μην χάσεις έστω και μια πολιτεία. Θα συλέξουν όμως άνετα το 20% ανά την επικράτεια. Το τι θα ακολουθήσει, άγνωστο. Ζούμε μεγάλες στιγμές και το μέλλον αβέβαιο. Αλλά αξίζει η προσπαθεί να το κάνουμε λίγο πιο φωτεινό.