Τελικά, ξέρουμε ποια είναι τα σημαντικά;

Τελικά, ξέρουμε ποια είναι τα σημαντικά;

Του Φάνη Ουγγρίνη

Ζέστη, υγρασία, μπόχα παντού, κι εμείς κολλημένοι στην-δικαιολογημένα-έρημη Θεσσαλονίκη, λόγω μιας ζημιάς με τα υδραυλικά του εξοχικού. Μόνη διέξοδος το ίντερνετ, με την οθόνη να παρουσιάζει σε εναλλαγή όμορφες παραλίες, σωρούς σκουπιδιών, μποτιλιαρίσματα και ουζάκια, απολογίες μετανοημένων υποστηρικτών του Τσίπρα, τυπική ελληνική σχιζοφρένεια δηλαδή. Και κάποια στιγμή πέφτω και σε κάτι πιο σοβαρό, την τελευταία δημοσκόπηση της Pro Rata, με τον πάντα μυστήριο τρόπο που υπολογίζει την εκλογική επιρροή των κομμάτων. Οι τελευταίες μετρήσεις αναμενόμενες, συνεχίζεται η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε ανάλογη εκτίναξη των ποσοστών της ΝΔ.

Μελέτησα λοιπόν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας, όπου παντού ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί θεαματικά του αντιπάλου του, όμως δεν καταφέρνει να κατανικήσει το «κανένας από τους δύο». Η συγκεκριμένη εταιρεία γενικά παρουσιάζει μετρήσεις σχετικά ευνοϊκές για την κυβέρνηση, όμως το φαινόμενο εξαφανίζεται σε όλες τις έρευνες, σε μεταβαλλόμενα ποσοστά. Και μάλιστα βλέπουμε ενίοτε τις θετικές απαντήσεις να υπολείπονται ακόμη και της πρόθεσης ψήφου προς το κόμμα, φαινόμενο παρανοϊκό, μα εύκολα ερμηνεύσιμο. Βλέπετε, την γνώμη τους για τους δύο αρχηγούς την εκφράζουν και όσοι δηλώνουν ότι θα απέχουν της εκλογικής διαδικασίας.

Μια βόλτα στα σχόλια που ακολουθούν την έρευνα, όπως αυτή αναπαράγεται σε διάφορα σάιτ, είναι εξόχως διαφωτιστική. Άλλοι γκρινιάζουν πως η ΝΔ δεν είναι αρκετά δεξιά, κι άλλοι πως παραείναι. Άλλοι θέλουν περισσότερο φιλελευθερισμό κι άλλη λιγότερο. Άλλοι θέλουν τον Κυριάκο με γραβάτα κι άλλοι χωρίς. Άλλοι θέλουν αλλαγές στα ψηφοδέλτια κι άλλοι σταθερότητα. Άλλοι ενοχλούνται από την αποδοχή των μεταναστών δεύτερης γενιάς, κι άλλοι ζητούν ανοικτά σύνορα. Άλλοι θέλουν σταυρό στην Άγια Σοφία, κι άλλοι οικονομική συνεργασία για τους γείτονες. Κι όλοι μαζί δηλώνουν εν χορώ πως «το σκέφτονται» αν θα ψηφίσουν ΝΔ, όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης. Ζαλάδα.

Η χώρα μας σήμερα αντιμετωπίζει κάποιες αναπόδραστες πραγματικότητες. Έχει φτωχύνει. Εκατομμύρια πολιτών της είναι στον Τειρεσία, εκτός οικονομικής ζωής. Οι υποδομές της είναι σχεδόν κατεστραμμένες. Οι βασικοί θεσμοί της υπολειτουργούν. Η παραγωγική της ικανότητα έχει συρρικνωθεί θεαματικά. Έχει χάσει υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Οι πόλεις της είναι διάσπαρτες από άβατα ανομίας. Τα σύνορά της είναι σουρωτήρι. Ο κοινωνικός της ιστός θρυμματίζεται σε όλο και περισσότερα κομμάτια. Οι ακραίοι καιροφυλακτούν, υποδαυλίζοντας τη σύγχυση και επενδύοντας στο τυφλό μίσος. Κι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω φλογών, πολλοί συμπολίτες μας τυρβάζουν περί… του φύλου των Αγγέλων.

Ε ναι, μόνο με αυτό το σουρεαλιστικό παράδειγμα της Παλαιολόγειας περιόδου μπορεί να συγκριθεί η εμμονή πολλών σε ζητήματα αρκετά ευαίσθητα , όμως-κακά τα ψέματα-δευτερεύοντα σε σχέση με τις πραγματικές προκλήσεις που απειλούν ακόμη και την ύπαρξή μας ως δημοκρατία, ή ακόμη και ως πολιτισμένο κράτος. Συνεπώς, θα πρέπει όσοι... τελειομανείς έχουν μεν αποδεχθεί την ανοησία των υποσχέσεων της κομπανίας Τσίπρα, μα δυσπιστούν έναντι της μοναδικής σήμερα δύναμης που μπορεί να κάνει κάτι, θα πρέπει όλοι αυτοί οι ανικανοποίητοι του καναπέ να το κοιτάξουν λίγο. Θα πρέπει κάποια στιγμή, και κατά προτίμηση σύντομα, να εστιάσουν σε αυτά που αποτελούν προτεραιότητες εθνικής επιβίωσης, και να κρίνουν ποιοι είναι αυτοί που μπορούν αυτή την συγκεκριμένη στιγμή να δώσουν λύσεις.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η πολυτέλεια να έχουμε το απόλυτο ιδεώδες. Το να απολυθούν μαζικά χιλιάδες ΔΥ θα προκαλέσει όχι μόνο κύμα διαδηλώσεων μα και σοκ στην αγορά. Το να μην υπόσχονται σεισάχθεια είναι δίκαιο για τους συνεπείς μα και λογικό. Το ποιες ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν είναι κρίσιμο, κρισιμότερο όμως είναι να γίνουν, και μάλιστα πολλές. Το να υπάρχουν συντηρητικοί στη ΝΔ είναι πταίσμα μπροστά στο απολυταρχικό μέλλον που μπορούν να φέρουν οι ενέργειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το ότι ο Μητσοτάκης σέβεται δικαιώματα ομοφυλόφιλων και μεταναστών πόρρω απέχει από το τωρινό «μπάτε σκύλοι αλέστε». Το ότι οι γαλάζιοι θεωρούν σημαντική την εθνική άμυνα το έχουν αποδείξει, δε χρειάζεται να λένε μεγάλα λόγια. Σημαντικό λοιπόν είναι το ότι η συνολική επίδραση της ΝΔ σήμερα θα είναι σαφώς θετικότερη εκείνης του ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως αν αυτή θεωρείται δεξιά ή κεντρώα. Κι αν κάποια παλιά της πρόσωπα δεν σας είναι αρεστά, με την ψήφο σας μπορείτε να τους στείλετε στο σπίτι τούς.

Σε τελική ανάλυση δεν πρόκειται αυτό που ο καθένας μας θεωρεί ως ιδανική πολιτεία να το δει ποτέ του, αν ακόμη κι αυτή η υπάρχουσα ταλαίπωρη πολιτεία σβήσει από τον χάρτη….