Τα ποσοστά Τσαουσέσκου και οι 1.340 πράκτορες

Με ποσοστά, που θα θαύμαζαν εκστασιασμένοι όλοι οι ηγέτες των ολοκληρωτικών καθεστώτων απανταχού της Γης, πορεύονται στο πέρασμα του χρόνου τα αποτελέσματα των διαδικασιών της εκλογής προέδρου στο ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστά, που ολοένα και πλησιάζουν στο απόλυτο 100%, που για τα μάτια του κόσμου, ακόμα και τα πιο στυγνά κομμουνιστικά καθεστώτα είχαν αποφύγει να εμφανίσουν σαν τελικό αποτέλεσμα.

Ο δρόμος προς τα ποσοστά Τσαουσέσκου, δεν ήταν εύκολος. Ήταν μακρύς και αγωνιστικός, γεμάτος ίντριγκες και εκκαθαρίσεις. Δρόμος που κουβάλαγε μαζί του, όλη την κληρονομιά και την παθογένεια των ολοκληρωτικών αντιλήψεων που κυριαρχούν στη λογική της Αριστεράς.

Ήταν Φεβρουάριος του 2008, όταν ο Αλέκος Αλαβάνος που ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού από το 2004, έχριζε σαν διάδοχο του, τον Αλέξη Τσίπρα. Βέβαια σε συνέντευξη του το 2016, είχε αναφέρει ότι «δεν έχει νόημα να πω ότι μετάνιωσα που έχρισα πρόεδρο του Συνασπισμού τον Αλέξη Τσίπρα. Κανένα. Είναι αυτονόητο. Και ο Χριστός είχε τον Ιούδα μαθητή του. Και ήταν και Θεός ο Χριστός».

Τον ίδιο μήνα, το 5ο συνέδριο του ΣΥΝ είχε εκλέξει σαν πρόεδρο του, τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 70,4%. Μετά από την εκλογή του νέου προέδρου, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ είχε οδηγηθεί στα πολιτικά αζήτητα, με τη δημιουργία του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και του πολιτικού κόμματος Σχέδιο Β.

Τον Ιούλιο του 2013 έλαβε χώρα το ιδρυτικό του συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενιαίο πολιτικό κόμμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Αλέξης Τσίπρας επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 74,08%, με τους συνυποψήφιους του, Σίσσυ Βωβού και Παναγιώτη Ηλιόπουλο να λαμβάνουν 4,69% και 0,66% αντιστοίχως. Το ποσοστό των λευκών είχε ανέλθει στο 20,57%.

Τον Οκτώβριο του 2016 μετά τις εκκαθαριστικές διαδικασίες που είχαν προηγηθεί, με την αποχώρηση ή καρατόμηση του μεγαλύτερου μέρους των αριστερών συνιστουσών που είχαν κατευθυνθεί προς τα κόμματα Λαφαζάνη και Βαρουφάκη, μέσα από τις εργασίες του 2ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε εκ νέου επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία τους κόμματος. Αυτήν τη φορά με ποσοστό 92,39%. Ένα ποσοστό, που θύμισε στους παλαιότερους, τα ποσοστά του Τσαουσέσκου στη Λαϊκή Δημοκρατία της Ρουμανίας.

Και ήρθαν οι εκλογές μετά από τη λήξη του 3ο συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη και πάλι, με ποσοστό της τάξης του 99,02%. Ένα ποσοστό που θα έκανε ακόμα και τον Μεγάλο Τιμονιέρη Μάο Τσετούνγκ (毛泽东 / 毛澤東), να υποκλιθεί με σεβασμό.

Πού αλλού στην Ευρώπη, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο εκλέγεται πρόεδρος κόμματος με τέτοιο ποσοστό; Με ποσοστό που ερμηνεύεται σαν θρίαμβος, σαν νίκη της δημοκρατίας και σαν μαζική αποστολή ταχυδρομικών επιστολών - λογαριασμών;

Ευτυχώς ζούμε στην Ελλάδα και στο 2022, οπότε δεν θα πρέπει να ανησυχούμε για την υγεία και την πορεία του 0,98% των ψηφοφόρων, που τόλμησαν να μην ψηφίσουν τον μοναδικό υποψήφιο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ. Σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα, οι περίπου 1.340 ενοχλητικοί αρνητές του Αλέξη Τσίπρα που ψήφισαν λευκό και άκυρο, θα είχαν καταδικαστεί σαν πράκτορες και θα είχαν πάρει την άγουσα, προς άγνωστη κατεύθυνση.

Μα καλά, στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχουν ικανοί σύμβουλοι να προτείνουν, έστω και για τα μάτια του κόσμου, κάποιες πιο σοβαρές διαδικασίες και πρακτικές, που να αρμόζουν σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό αριστερό κόμμα; Ή μήπως δεν τολμούν να διατυπώσουν τις απόψεις τους, μήπως και θεωρηθούν «συνοδοιπόροι» των υπολοίπων 1.340;