Τα μισθωτήρια συμβόλαια πρέπει να τηρούνται

Τα μισθωτήρια συμβόλαια πρέπει να τηρούνται

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ένα από τα χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού, είναι πως ο λόγος που χρησιμοποιεί στις ομιλίες του είναι θετικός, απλός, περιγραφικός και βοηθάει τον ακροατή να πάρει το μήνυμα και την ουσία. Όπου χρειάζεται και όταν το ακροατήριο είναι εξειδικευμένο, ο λόγος του γίνεται βαθιά τεχνοκρατικός αλλά και πάλι δημιουργικός.

Έτσι είναι αρκετά εύκολο να μεταφέρει κανείς σε συνεργάτες του από το εξωτερικό, το νέο κλίμα που αρχίζει να επικρατεί στη χώρα μας, τα σχέδια και τις προοπτικές, τα βήματα που γίνονται και τα άλματα που αναμένονται. Δεν υπάρχει πλέον η ανάγκη να αναφερόμαστε και να ερμηνεύουμε τις κυβερνητικές θέσεις για την ανάπτυξη με το “προοδευτικό” πρόσημο, για τις ανακολουθίες στον θέμα του project του Ελληνικού, για τα αναχώματα στον χώρο των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης και για τις ντροπιαστικές εμφανίσεις κυβερνητικών παραγόντων στο εξωτερικό.

Και το κυριότερο, δεν υπάρχει πλέον λόγος, για να απολογούμαστε για όλα τα σαρδανάπαλα, που έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου στην προσπάθεια της να ακροβατήσει ανάμεσα στο εμμονικό ιδεολογικό της περίβλημα και στην επίμονη προσπάθεια της να γίνεται αρεστή στο εξωτερικό, ώστε να κερδίσει κάποιους πόντους και να διατηρηθεί στην εξουσία.

Επομένως, οι συζητήσεις με επενδυτές του εξωτερικού έχουν τώρα μικρότερο πρόλογο, πολύ πιο ενδιαφέρον κύριο θέμα και αφήνουν χρόνο για την εκτενή ανάπτυξη τους μέχρι τον τελικό σκοπό, που είναι οι επενδυτικές δυνατότητες, προοπτικές, ευκαιρίες, εναλλακτικές καθώς και τα projects που ανοίγονται μπροστά μας.

Έχοντας συναντήσεις και επαφές όλα αυτά τα χρόνια, με funds αλλά και μεγάλους ιδιώτες επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στο χώρο των μη ξενοδοχειακών ακινήτων, παρακολουθούσα την πορεία των σκέψεων τους. Και αυτές οι σκέψεις στην αρχή, ήταν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο που λόγω της κρίσης ήταν φθηνό, ώστε σε βάθος χρόνο να το μεταπωλήσουν σε υψηλότερες τιμές, προσδοκώντας σε σημαντικές υπεραξίες. Ακολούθως, η επενδυτική λογική τους, μετατοπίστηκε στα ακίνητα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βραχυπρόθεσμες αστικές μισθώσεις, με τουριστική κατά βάσιν κατεύθυνση. Τώρα πλέον, το ενδιαφέρον τους, έχει επικεντρωθεί στα ακίνητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως γραφεία, ως επαγγελματικοί χώροι αλλά και ως κατοικίες με συμβατικές μισθώσεις. Και αυτό, λόγω της ραγδαίας αλλαγής των προοπτικών της οικονομίας αλλά και των εξελίξεων που θα αναδείξουν και πάλι την αξία των κέντρων των αστικών πόλεων της χώρας.

Αρκετά από αυτά τα funds και τα family offices, που ενδιαφέρονται να κινηθούν στον χώρο των επενδύσεων σε αστικά ακίνητα, εκτιμούν πως το καθεστώς των αστικών μισθώσεων είναι αρκετό αναχρονιστικό και ενέχει κινδύνους για την ιδιοκτησία. Συνηθισμένοι οι επενδυτές από αντίστοιχες επενδύσεις ακινήτων σε όλη την Ευρώπη, δεν μπορούν να αντιληφθούν απόλυτα το καθεστώς των μισθώσεων στην Ελλάδα. Και παρ' όλο που πλέον η διαδικασία αντιμετώπισης της μη καταβολής μισθωμάτων, είναι αρκετά πιο εύκολη και πιο σύντομη απ' ότι ήταν πριν από χρόνια, αφού έχει καθιερωθεί ταχεία διαδικασία έκδοσης δικαστικής «διαταγής απόδοσης μισθίου» χωρίς ακροαματική διαδικασία, ατέρμονες αναβολές, προσκλήσεις μαρτύρων κλπ, το αγκάθι των μισθωτών που δεν εγκαταλείπουν το ακίνητο με την λήξη της μίσθωσης, παραμένει.

Συνηθισμένοι οι επενδυτές, στην απόλυτη τήρηση των δεσμεύσεων μιας αστικής μίσθωσης στο εξωτερικό, δεν διανοούνται το πως είναι δυνατόν ένας μισθωτής να μην καταβάλει το μίσθωμα του ή να μην αφήνει ελεύθερο το μίσθιο μετά την λήξη της σύμβασης. Δεν αντιλαμβάνονται για ποιο λόγο θα πρέπει να επωμίζονται νομικά κόστη, για την τήρηση και μόνον των άρθρων μιας σύμβασης. Νομικός, δεν είμαι για να προτείνω κάποια νομική διέξοδο. Απλά αναπαράγω στοιχεία από ερωτήσεις και από συζητήσεις, που σε μικρό ή σε μεγάλο βαθμό, κρίνουν το “ναι” ή το “όχι”, για την έκβαση μιας επένδυσης σε ακίνητα. Θα βρεθεί άραγε σύντομα, λύση σε αυτό το πρόβλημα;


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.