Τα ελληνικά χείλη που ψέλνουν το «Micotakis yok»

Το περίφημο «Micotakis yok», είχε γίνει πρωτοσέλιδο στον τουρκικό τύπο, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τον Μάιο το 2022, «δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης για μένα», που είχε γίνει μετά από το επιτυχημένο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο.

Τον Ιούνιο του 2022, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που είχε παραθέσει πριν αναχωρήσει από την Τουρκία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που γινόταν στη Μαδρίτη, είχε κατηγορήσει την Ελλάδα πως είναι καταφύγιο των Γκιουλενιστών και είχε επαναλάβει ότι «δεν θα υπάρξει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι η Αθήνα να συνέλθει».

Τον περασμένο Ιούλιο και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος καλούσε τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει την παρούσα κυβέρνηση, δηλώνοντας: «Ελπίζω ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει το μήνυμα και το μάθημα μέσω της δημοκρατικής οδού, στους κυβερνώντες του, που τρέχουν πίσω από περιπέτειες οι οποίες θα φέρουν ένα καταστροφικό τέλος για τον ελληνικό λαό».

Στα δε τέλη του Ιουλίου 2022, υπήρχαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής, διεμήνυε πως οι Έλληνες μουσουλμάνοι στη Θράκη, δεν θα ψηφίσουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι απολύτως λογικό η τουρκική πλευρά να αισθάνεται ανήσυχη μετά από τις αμυντικές συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα μας και τα εξοπλιστικά αμυντικά προγράμματα, που μεταβάλλουν άρδην τα δεδομένα στη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας είναι ορατή και στα μάτια που πιο κακοπροαίρετου παρατηρητή. Η πολιτική, στρατιωτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδας ενοχλεί την Τουρκία, η οποία προς το παρόν δεν αποκομίζει τα κέρδη που ανέμενε από την επαμφοτερίζουσα στάση της και το παλαντζάρισμα της, ανάμεσα στη Δύση και στα σκληρά αντιδυτικά συμφέροντα.

Και ο κύριος υπαίτιος για όλα αυτά που συμβαίνουν, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά. Όχι οι Έλληνες. Όχι οι Νατοϊκοί. Όχι ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας. Όχι η κυβέρνηση. Αλλά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο το «Micotakis yok», δεν έχει υιοθετηθεί μόνο από το σύνολο της τουρκικής πολιτικής σκηνής και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Παρατηρούμε, ότι ολοένα και περισσότερα μέλη του αντιπολιτευτικού πολιτικού προσωπικού της χώρας, ενστερνίζονται αυτήν τη φράση, την οποία έχουν μετατρέψει πλέον σε σύνθημα και αυτοσκοπό.

Έτσι ακούσαμε ακόμα και τον μετριοπαθή πρώην υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, Γιώργο Κατρούγκαλο να δηλώνει ότι «η σήψη που διαπιστώνουν οι New York Times ότι υπάρχει στην καρδιά της πατρίδας μας, έχει ονοματεπώνυμο Κυριάκος Μητσοτάκης». Στο κίνημα της απαξίωσης του Πρωθυπουργού, που οδηγεί σύμφωνα με τους εμπνευστές του, στην ανάγκη παραίτησης του πρωθυπουργού και της αποχώρησης του μάλιστα από τη πολιτική, έχουν ενταχθεί βουλευτές, ενεργά πολιτικά στελέχη, τραγουδιστές, ηθοποιοί, παροπλισμένοι πολιτικοί, καθηγητές, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι πρεσβειών, trolls των social media και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Και όλοι αυτοί χρησιμοποιούν κάθε βήμα, κάθε μέσο, κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία, για να επιτύχουν τον διακαή τους πόθο, που δεν είναι άλλος από την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τη διάλυση της Κεντροδεξιάς παράταξης και την ανάδυση ενός ασταθούς πολιτικού περιβάλλοντος.

Ένα πρόσφατο δείγμα γραφής, αποτελεί η προσωπική επίθεση προς στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία προχώρησε το Ρωσικό ΜΜΕ vz.ru, το οποίο ανέφερε ότι «… μια εν πολλοίς παρόμοια κατάσταση στη Βουλγαρία, όπου υπάρχουν επίσης πολλοί φιλορώσοι, μετατράπηκε σε πτώση της κυβέρνησης. Αλλά ο Μητσοτάκης κάθεται σταθερά στην καρέκλα του, το κόμμα του η Νέα Δημοκρατία νίκησε με μεγάλη διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές και στη συνέχεια έσφιξε τις βίδες στο πεδίο της ελευθερίας του λόγου», ότι «θα ήταν βολικό και μάλιστα όμορφο να εξηγήσουμε την πολιτική του Μητσοτάκη με συμπάθειες προς τους νεοναζί από το τάγμα του Αζόφ που ηττήθηκε στη Μαριούπολη, ειδικά επειδή υπάρχει (ή μάλλον υπήρχε) Ελληνική εθνότητα, την οποία κάλεσε ο Ζελένσκι να μιλήσει μαζί του μέσω βίντεο μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο» και ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι λαμπρός εκπρόσωπος της νεοελληνικής αριστοκρατίας, η οποία έπεσε στην επιρροή των Αγγλοσαξόνων και ορκίστηκε πίστη στην παγκοσμιοποίηση».

Όλοι όσοι ψέλνουν από κοινού το «Micotakis yok», μπορεί να αισθάνονται ότι αποτελούν μια ωραία ατμόσφαιρα, όπως έλεγε και ο ηθοποιός Ντίνος Ηλιόπουλος στην κλασσική ελληνική κωμωδία του 1961, «Ο Ατσίδας». Ωστόσο κάθε ένας ψάλτης ξεχωριστά, προσδοκά να αποκομίσει τα δικά του προσωπικά οφέλη. Οφέλη που ουδεμία σχέση έχουν, με την ορθολογική πλοήγηση της χώρας, μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή παγκόσμια κρίση.