Τα διλήμματα του Μαξίμου για τον Σφακιανό

Τα διλήμματα του Μαξίμου για τον Σφακιανό

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Μαθαίνω ότι εσχάτως ο Παύλος, τρέχει όλο και λιγότερο στα Χανιά όπου οι ζημιές απ' τις πλημμύρες στέκουν ακόμα σαν ανοικτές πληγές και εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε καφενεία της Β' Πειραιά για να πιεί το καφεδάκι του. Ήταν λέει γιατρός στο Τζάνειο, οπότε έχει «οργανική» σχέση με την περιοχή, η οποία  ως βαθύτατα «λαϊκή» ταιριάζει και με το πολιτικό προφίλ του Πολάκη. Χαριτωμένο…

Τέλος πάντων, δεν μου πέφτει λόγος σε ποια εκλογική περιφέρεια θα είναι υποψήφιος ο καθείς. Δική του (και του κόμματος του) η απόφαση και τα σκυλιά δεμένα. Στο κάτω-κάτω, αυτή η κυβέρνηση είναι γεμάτη από υφυπουργούς και αναπληρωτές, δεν θα τρώμε τον χώρο μας για να δούμε τι θα απογίνει ένας έκαστος εξ αυτών. Πλην ο Πολάκης είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση, με ξεχωριστό πολιτικό χρώμα.

Η προσωπική σχέση που έχει (ακόμα;) με τον Τσίπρα, ο διαρκής ντόρος γύρω απ' το όνομα του και η απόλυτη πολιτική κάλυψη που παρέχει σύσσωμο το κυβερνόν κόμμα στην έξαλλη πολιτική του συμπεριφορά, μετατρέπουν τον αναπληρωτή υπουργό σε κομβικό πρόσωπο. Το αν λοιπόν ο Πολάκης θα είναι εντός του ελληνικού κοινοβουλίου την επόμενη τετραετία, καταλήγει να είναι ζήτημα ειδικού πολιτικού βάρους και αξίας.

Τα εκλογικά δεδομένα, βάζουν τον Τσίπρα (που κάνει στροφή προς την σοσιαλδημοκρατία, τον ρεαλισμό και την καθεστωτική σοβαρότητα) μπροστά σε ένα δίλημμα: Θέλει τον Πολάκη βουλευτή του την κρίσιμη μετεκλογική περίοδο ή θα προτιμούσε να τον δει να εξαφανίζεται σε κάποιο χειρουργείο όπου θα βγάζει το ψωμί του;  Θα μου πείτε πως τους βουλευτές τους εκλέγει ο λαός, όχι οι πρωθυπουργοί. Σωστό, πλην οι αρχηγοί έχουν τον τελευταίο λόγο για την εκλογική περιφέρεια στην οποία θα κατέβει ο κάθε υποψήφιος. Έχει λοιπόν ένα κάποιο όπλο στα χέρια του κι ο Αλέξης.

Για τον Πολάκη δεν υπάρχει δίλημμα. Αν επιθυμεί να ξαναεκλεγεί βουλευτής (που πιθανολογώ ότι το επιθυμεί διακαώς), πρέπει να μετακινηθεί από τα Χανιά. Με βάση το εκλογικό σύστημα και το αναμενόμενο πανελλαδικό αποτέλεσμα, στην τετραεδρική εκλογική περιφέρεια Χανίων το πρώτο κόμμα (δηλαδή η ΝΔ) θα βγάλει τρεις βουλευτές και θ' απομείνει ένας για όλους τους υπόλοιπους. Αυτό το γνωρίζει πια και η Κουτσή Μαρία.

Για να πάρει ο Σύριζα τον τέταρτο βουλευτή, πρέπει να πιάσει εντός του νομού το μέτρο, δηλαδή το 25%. Οι τοπικές δημοσκοπήσεις (κι έχουν γίνει κάμποσες το τελευταίο τρίμηνο, το ΚΙΝΑΛ τέλειωσε την Παγκρήτια δική του πριν είκοσι μέρες) δείχνουν ότι προς το παρόν ο Σύριζα υπολείπεται, αλλά ότι ενδέχεται τελικά να τα καταφέρει. (Αφήνω στην άκρη το γεγονός πως αν ο Σύριζα είναι στην Κρήτη κάτω από 25%, που βρίσκεται στην υπόλοιπη Ελλάδα και επικεντρώνομαι στο θέμα μου.)

Το πρόβλημα λοιπόν (για τον Πολάκη) είναι πως όλες οι έρευνες φέρνουν μακράν πρώτο από το ψηφοδέλτιο του Σύριζα στα Χανιά τον κ. Γιώργο Σταθάκη. Συνεπώς, ακόμα κι αν το κυβερνόν κόμμα βγάλει βουλευτή, αυτός θα είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Διόλου δεν αποκλείεται βέβαια, να βγάλει τέσσερις η ΝΔ στον νομό (όπως έχει σήμερα ο Σύριζα) ή ο τέταρτος να πάει σε κάποιο μικρότερο κόμμα (ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ) στα πλαίσια της εφετειακής της Κρήτης. Πάντως, σε κανένα σενάριο ο Πολάκης δεν είναι μέσα.

Άρα η μετακίνηση από τα Χανιά προς το λεκανοπέδιο, είναι μονόδρομος για τον υπερήφανο Παύλο. Εκτός αν επιλέξει την ιατρική από την πολιτική (δεν θα στοιχημάτιζα ούτε δίφραγκο σ' αυτό) θα τον δούμε να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια από το νησί του, για να συναντήσει τους Πειραιώτες. Θα φάει βέβαια καζούρα με το τσουβάλι απ' όσους στα Χανιά έχουν περί πολλού το καπετανιλίκι του, την αψηφισιά του και την τοπική του περηφάνια, πλην δεν θα 'χει καιρό να την ακούσει καθότι θα τρέχει στην Νίκαια, στην Δραπετσώνα και στο Κερατσίνι.

Το έτερο πρόβλημα με τον Παύλο, είναι ότι από μεριά Μαξίμου καταφθάνουν ανησυχητικές (γι αυτόν) ειδήσεις. Υπάρχουν λέει κάποιοι πέριξ του Τσίπρα, που τον πιέζουν (ή τον συμβουλεύουν) να μην επιτρέψει μετακίνηση του Παύλου από τα Χανιά για το λεκανοπέδιο. Επικαλούνται μουρμούρες των νυν βουλευτών της Β' Πειραιά, θεωρούν ότι μια μετακίνηση Πολάκη θα χαρακτηριστεί ως πέταμα λευκής πετσέτας του Σύριζα στην κρίσιμη περιφέρεια της Κρήτης και γενικώς σφάζουν καθημερινά με το βαμβάκι τον μπρουτάλ αναπληρωτή.  

Πίσω απ' αυτές τις συμβουλές (;) προφανώς είναι η πολιτική εκτίμηση κάποιων,  ότι πλέον ο Παύλος κάνει περισσότερη ζημιά στον Σύριζα απ' όσα θετικά του προσφέρει και ότι καλόν θα είναι να αποσυρθεί εις τα ενδότερα (και αφανέστερα) τώρα που σφίγγουν τα γάλατα. Δεν αποκλείεται να υφέρπει και η άποψη ότι ο Πολάκης δεν χωράει πια στον καινούριο «σοσιαλδημοκρατικό πολιτισμένο» Σύριζα που θα φτιαχτεί μετά την ήττα.

Το ερώτημα λοιπόν είναι τι θέλει ο Τσίπρας. Αν δούμε τον Παύλο υποψήφιο στα Χανιά, απλώς ο αρχηγός τον αποστρατεύει προσωρινά. Αν τον δούμε στην Β' Πειραιά, τότε τον θέλει δίπλα του διότι ο Πολάκης στο λεκανοπέδιο θα εκλεγεί. Προσωπικά δεν βλέπω τον λόγο να μην τον θέλει ο Τσίπρας, τα πολυσυλλεκτικά κόμματα χωράνε τους πάντες στα ράφια τους, αλλά πάλι ποιος μπορεί να ξέρει τι γίνεται εκεί μέσα; Αναμένουμε λοιπόν την πρωθυπουργική απόφαση για να καταλάβουμε. Ως τότε υπομονή…

Υ.Γ.(1) Υπάρχει ανταπάντηση από τους υποστηρικτές του Παύλου, σε όσους λένε πως δεν θα χαλάσει δα κι ο κόσμος αν μείνει εκτός Βουλής: «Η είδηση τη νύχτα των εκλογών ότι ο Πολάκης δεν εκλέχτηκε, θα είναι χτύπημα στην βαθιά αριστερή ψυχή του Σύριζα. Αφήστε που θα στήσει πανηγύρι ο Άδωνης κι αυτό είναι ανυπόφορο.»

Υ.Γ.(2) Έκανα την ακόλουθη ερώτηση σε κείνον που μου μετέφερε το κλίμα απ' το Μαξίμου και που μάλλον είναι εναντίον της μετακίνησης του Παύλου: «Μα δεν είναι κρίμα μετά από τόσο αγώνα, έστω και ιδιόρρυθμο, που έκανε ο Πολάκης να βρεθεί τελικά εκτός Βουλής;» Θα χαρακτήριζα την απάντηση του έως και κυνική: «Μόνος του το 'φαγε ο κεφάλι του.»