Τα "ανερυθρίαστα ψέματα" της  ΕΚΤ

Τα "ανερυθρίαστα ψέματα" της ΕΚΤ

Από τον τοίχο του Χάρη του Μαθιόπουλου στο facebook 

Αφού, λοιπόν, επί δύο μέρες ξετρελαθήκαμε όλοι από χαρά με τα τεστ αντοχής των τραπεζών (αλλά όλοι: κυβέρνηση, αξιωματούχοι θεσμών, κομισιόν, διοικήσεις τραπεζών, αναλυτές, λομπίστες, δημοσιογράφοι – μία από τις εξαιρέσεις, o παπαγιαννιδης αντωνης τόλμησε να χαρακτηρίσει, σε νυχτερινή εκπομπή, τα νούμερα της ΕΚΤ «ανερυθρίαστα ψέματα», θάφτηκε όμως γρήγορα κάτω από την υπεραισιοδοξία αλλονών παρισταμένων), θα όφειλε κανείς να συνειδητοποιήσει ότι:

- Οι ελληνικές τράπεζες, ακόμα μία φορά, θα υποκεφαλαιοποιηθούν. Η EKT, διχασμένη υποτίθεται μεταξύ αυστηρότητας και πίεσης των λόμπυ, ωραιοποίησε το δυσμενές σενάριο στα 10 δις. Δηλαδή, ούτε σεντ πάνω από αυτά που ο πρώην ΥΠΟΙΚ, είχε απεμπολήσει και μετά παρακαλάγαμε να έρθουν πίσω.

- Το ελληνικό Δημόσιο (μέσω του 25-75 μετοχές/μετατρέψιμα ομόλογα) δέχεται, ως μέτοχος πλειοψηφίας, επαχθέστατο dillution (απίσχνανση) της προηγούμενης συμμετοχής μας - για να μην θιγούν, υποτίθεται, τα ούτως ή άλλως εξαϋλωμένα συμφέροντα των σημερινών μετόχων μειοψηφίας.

- Στους κατόχους senior ομολόγων (3 δις, περίπου) προσφέρεται, περιέργως, ασυλία, μέσω της ανταλλαγής των ομολόγων τους με νέες μετοχές στο 100% της αξίας τους - περίεργο bail-in αυτό, περισσότερο με bail-out μοιάζει. Γιατί με την εισαγωγή τους προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο μπορούν να πωλήσουν σε τιμή που δεν θα έβλεπαν στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ούτε στο όνειρό τους.

Θα μπορούσε να συνεχίσει κανείς, ad nauseum, αλλά δεν έχει νόημα. Οι υπερεθνικές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών δεν είναι υπόλογες, δεν λογοδοτούν σε κανέναν, ό,τι καταστροφή κι αν προκαλείται από τις πράξεις και τις παραλείψεις τους γιατί κανείς δεν μπορεί να τις εγκαλέσει.

Οπότε, ας πάνε μερικά δισεκατομμύρια ακόμα σε ένα βαρέλι δίχως πάτο (μαζί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αμοιβές και προμήθειες σε οίκους και συμβούλους). Πληρώνει ο έλληνας (και ο ευρωπαίος, μην ξεχνιόμαστε) φορολογούμενος. Κάτι που για τους κ.κ. C?ure, Mersch, Constancio, Praet και τους συνδαιτυμόνες τους (λ.χ. την UBS, την BNP Paribas, την Blackrock ή την Pimco) δεν είναι τίποτε άλλο παρά business as usual.

 Μπορείτε να ακολουθήσετε τον Χάρη Μαθιόπουλο στο facebook Charalampos Mathiopoulos