Τα 120 ανθυποστελέχη του Κάραβελ

Τα 120 ανθυποστελέχη του Κάραβελ

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Ένα θα πω μόνο. Αν το 1980, το 1990 ή το 2000 έλεγαν στον Τζουμάκα (που τότε ήταν μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Πασοκ και υπουργός) να πάει να μιλήσει στους 120 που έχει μαζέψει σήμερα ο Τσίπρας στο Κάραβελ (με πρωτεργάτη τον Τζουμάκα στην συγκέντρωση τους), ο Στέφανος θα άρχιζε τα μπινελίκια για τα «λιμά» που του μάζεψαν για να του φάνε την ώρα και το πολύ-πολύ να έστελνε κανέναν βοηθό του να τους ξεπετάξει στα γρήγορα.

Το γράφω μετά λόγου γνώσεως, διότι εγώ το Πασοκ το χω φάει με το κουτάλι. Δεκαετίες πέρασα στα δωματιάκια της Χαριλάου Τρικούπη, χιλιάδες ώρες έχει γράψει το κοντέρ μου σε παρακολούθηση ομιλιών, τοποθετήσεων, κομματικών συνεδριάσεων και ομιλιών σε πλατείες. Ξέρω απ' έξω κι ανακατωτά όλα τα πρόσωπα που έπαιζαν ρόλο στο κόμμα και τις κυβερνήσεις του, από την δεκαετία του '80 ακόμα.

Οπότε άνοιξα τον κατάλογο των 120 πρώην Πασόκων στους οποίους κάνει «απεύθυνση» σήμερα ο Τσίπρας, για να δω τι ψάρια έπιασε. Βλέποντας την περηφάνια με την οποία διατυμπανίζουν την «διείσδυση» του Σύριζα στον παλιό Πασοκικό χώρο, θεώρησα ότι θα έβλεπα ονόματα που βγάζουν μάτι και διαθέτουν τόσο ισχυρό πολιτικό συμβολισμό που θα μ' έκανε να δαγκωθώ από την έκπληξη για την μεταγραφή τους.

Ε λοιπόν, ανάθεμα και θυμάμαι πέντε από όλους αυτούς. Σιγά τις προσωπικότητες που εκφράζουν το κραταιό και παντοδύναμο Πασοκ που είχε στο τσεπάκι του τα 45άρια σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Ανθυποστελεχάκια της πλάκας ήταν, που δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της Χαριλάου Τρικούπη αλλά του εξηγούσαν ποιοί ήταν και που πήγαιναν για να τους αφήσει να μπουν στο κτίριο.

Φυσικά, κάθε άνθρωπος έχει την δική του αυτοτελή και απολύτως σεβαστή αξία, είτε πρόκειται για τον ανώτατο άρχοντα, είτε για την τελευταία τρύπα του ζουρνά ενός πολιτικού ή κοινωνικού χώρου. Αλλά όχι να σηκώνεται η έσχατη τρυπούλα του θιαμπολιού (όπως λένε τον ζουρνά στην Κρήτη) και να αυτοδιαφημίζεται ως δοξάρι βιολιού Στραντιβάριους που παράγει θεϊκό ήχο, διότι δεν τρώμε και κουτόχορτο. Ξέρουμε πρόσωπα και πράγματα.

Κι επειδή διαβάζω κάτι βαρύγδουπους δήθεν τίτλους που περιφέρουν γεμάτοι περηφάνια όπως «γραμματέας Τοπικής Οργάνωσης Πασοκ τάδε χωριού» ή «μέλος του τομέα διεθνών σχέσεων νεολαίας Πασοκ» και άλλα συναφή, ενημερώνω απλώς ότι από τις Τοπικές, τις Νομαρχιακές, τις Κλαδικές και τους Τομείς του Πασοκ, από αντινομαρχίες, αντιδημαρχίες και διοικήσεις νοσοκομείων πέρασαν από το '80 ως σήμερα πάνω από 100.000 άτομα και λίγα λέω. Αν απ' όλους αυτούς βρήκαν μόνο 120 να στρατολογήσουν και να διαφημίσουν, ας πάνε να κάνουν καμιά άλλη δουλειά διότι σ' αυτή δεν θα προκόψουν…