«Σύντροφοι, ΣΠΙΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ;» (Π. Πολάκης)

Έτσι απάντησε ο Π. Πολάκης στους επικριτές τους κ.κ. Μπίστη, Φίλη και Κούλογλου. Και είπε και κάτι άλλο με ιδιαίτερη πολιτική σημασία. «Οι ευαισθησίες σας αφορούν ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα».

Από πού αντλεί ο Π. Πολάκης την δύναμη να συνεχίζει απτόητος τη διχαστική ρητορική του; Γιατί αισθάνεται πως ουδείς μπορεί να τον αγγίξει;

Προφανώς η απάντηση ότι αυτή είναι η ιδιοσυγκρασία του, είναι ανεπαρκής. Και άλλοι πολιτικοί είναι χειμαρρώδεις και ασταμάτητοι, αλλά όταν η ηγεσία τούς δείχνει την κίτρινη κάρτα, συμμαζεύονται. Άρα, αμέσως εμφανίζεται ο πρώτος λόγος της ασυδοσίας Πολάκη. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε ποτέ να του δείξει την κίτρινη κάρτα. Ούτε αυτή η απάντηση αρκεί, γιατί τη συνοδεύει μια δεύτερη ερώτηση. Και γιατί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να του δείξει την κίτρινη κάρτα;

Νομίζω πως στην απάντηση αυτής της ερώτησης κρύβεται όλη η ουσία. Γιατί ο Π. Πολάκης εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος του συμπυκνώνει τον πασοκικό αυριανισμό με την επιθετικότητα της μαρξιστικής ιδεολογίας. Δύο σε ένα. Το ύφος και το περιεχόμενο του λόγου του ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλει να ακούσει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που δυσανασχετούν με αυτό το επίπεδο της εκφοράς του λόγου. Όμως, όπως πολύ σωστά τους είπε ο Π.Πολάκης, « οι ευαισθησίες σας αφορούν ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα». Έτσι ακριβώς έχει η κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κόμμα εξουσίας όχι γιατί οι πολίτες ασπάστηκαν τις λεπτεπίλεπτες αναλύσεις των στελεχών της ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά γιατί με τον διχαστικό-λαϊκιστικό λόγου του συντονίσθηκε μαζί τους. Συντονίσθηκε με όλους αυτούς που ήθελαν να ακούσουν για γερμανοτσολιάδες και δωσίλογους.

Όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μετεξελιχθεί και αγωνίζονται γι΄ αυτό, δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτήν τη μετεξέλιξη δεν τη θέλει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του.

Πολάκης και ξερό ψωμί.

Έγραψα χθες στην «Καθημερινή» πως τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον ψήφισαν ποτέ οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι. Τη νίκη την έδωσαν οι «αγανακτισμένοι» και όταν εξέλιπαν οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που τους δημιούργησαν, ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε. Σήμερα επιχειρεί να συγκροτήσει το κύμα των «νεοαγανακτισμένων» για να επανέλθει στην εξουσία. Σε αυτήν την προσπάθεια δεν μπορεί να συμβάλει ο κ. Μπίστης και όσοι άλλοι εκεί μέσα διαθέτουν κάποια σοβαρότητα. Τους «νεοαγανακτισμένους» θα τους δημιουργήσουν οι κοινωνικές συνθήκες, αν υπάρξουν, και θα τους εκφράσει πολιτικά ο πολωτικός λόγος του Π. Πολάκη. Αν θα πετύχει ή όχι, αυτό θα φανεί, γιατί δεν εξαρτάται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποκλειστικά από τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Πάντως η δημιουργία των «νεοαγανακτισμένων» είναι το μόνο ρεαλιστικό σχέδιο για να αποκτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμική εξουσίας. Η προσπάθεια να διεισδύσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Από εκεί ό,τι ήταν να πάρει, το πήρε.

Συνεπώς, όσοι περιμένουν τον παροπλισμό του Π.Πολάκη -έστω πρόσκαιρο- ακόμα δεν έχουν καταλάβει τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι τον ακολουθούν.