Στον πόλεμο δεν δίνεις λόγο στον εχθρό

Το κακό παράγινε. Για να κερδίσουν μερικές μονάδες τηλεθέασης καλούν κάθε αντιεμβολιαστή στην τηλεόραση για να ξεκατινιαστεί με τον συνομιλητή του που υποστηρίζει την επίσημη, επιστημονική θέση υπέρ των εμβολίων. Προφανώς, οι τηλεπερσόνες δεν έχουν αντιληφθεί πως η χώρα βρίσκεται σε έναν πόλεμο. Στον πόλεμο θα έδιναν το μικρόφωνο τους στον εχθρό; Θα επέτρεπαν να ακουστεί «η άποψη» του;

Μετά να μην απορούμε γιατί υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που διστάζουν να πάνε να εμβολιαστούν. Είναι λογικό να προβληματίζονται με αυτά που ακούνε. Τα ΜΜΕ έχουν αναγορεύσει τον λόγο των αντιεμβολιαστών ισότιμο με τον λόγο της επιστήμης.

Δηλαδή θα τους στερήσουμε τον λόγο; Αυτό προτείνεις; Φυσικά και αργήσαμε κιόλας. Από την στιγμή που η χώρα πλήρωσε δύο lockdown και 14.000 νεκρούς, δεν μπορεί αυτοί οι απίθανοι τύποι, ασύδοτα, να σπέρνουν την αμφιβολία και την σύγχυση στους πολίτες. Όσες προσπάθειες και να κάνει η πολιτεία, οι επιστημονικοί σύλλογοι, μεμονωμένες προσωπικότητες, για να τρέξουν οι πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα, θα αποτύχουν αν δεν σταματήσει αυτή η κακοφωνία των αντιεμβολιαστών.

Από την άλλη πλευρά ο κάθε πικραμένος επιστημονίσκος αντιλαμβάνεται πως οι αντιεμβολιαστικές πεποιθήσεις του αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διεκδικήσει τον χρόνο της δημοσιότητας που νομίζει πως δικαιούται. Καθίσταται σε ισότιμο συνομιλητή με εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι αγωνίζονται να πείσουν τους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τους.

Τον Σεπτέμβριο αρχίζει η κρίσιμη φάση για να αναζωογονηθεί η εμβολιαστική προσπάθεια. Θα πρέπει να εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο πολίτες για να αισθανόμαστε ασφαλείς, όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι. Δηλαδή περίπου 35.000 σε ημερήσια βάση, αριθμός προσιτός, αν λάβουμε υπόψη πως υπήρξε περίοδος με εμβολιασμούς άνω των 55.000 ημερησίως.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σιγήσουν οι κραυγές των αντιεμβολιαστών στα ΜΜΕ που έχουν πανελλήνια εμβέλεια. Δεν είναι ζήτημα δημοκρατίας. Δεν φιμώνεται -όπως έχει επισημανθεί- η «άλλη άποψη». Δεν υπάρχει «άλλη άποψη». Η διεθνής κοινότητα πορεύεται τον δρόμο της επιστήμης που προσπαθεί να ανιχνεύσει τις παραλλαγές της Covid και να τις αντιμετωπίσει επί του πεδίου. Απέναντι της έχει τις γραφικές φιγούρες ανθρώπων που συνεχώς αποτυγχάνουν στις εκτιμήσεις τους. Για να μην μιλήσω για τους καραγκιόζηδες της πολιτικής στην Ελλάδα που μέσω του twitter έβγαλαν άχρηστα δύο εμβόλια. Mε πενήντα λέξεις διέγραψαν τις χιλιάδες εργατοώρες χιλιάδων επιστημόνων σε όλον τον πλανήτη.

Χθες η κυβέρνηση επέλεξε μια light αντιμετώπιση των αντιεμβολιαστών, καθώς τα μέτρα που εξήγγειλε δεν θα εφαρμοστούν. Το ζήτημα δεν είναι να αφήσεις τους αντιεμβολιαστές να πεθάνουν, γιατί είναι απάνθρωπο -εξάλλου πριν πεθάνουν θα τινάξουν το ΕΣΥ στον αέρα- αλλά να τους πείσεις να εμβολιαστούν. Και αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει όσο ακούγεται από τα ΜΜΕ η «άλλη άποψη».

Με πέμπτη φάλαγγα ουδείς στρατός κέρδισε τον πόλεμο.