Στο θερινό με τους «Δολοφόνους»

Στο θερινό με τους «Δολοφόνους»

Οι Παρασκευές γίνονται «noir» χάρη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και ένα ξεχωριστό κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Ταύρο. Εκεί όπου στεγάζεται το ιστορικό αρχείο του ιδρύματος, προβάλλεται κάθε Παρασκευή μία κλασική ταινία νουάρ από αυτές που μένουν αγέραστες.

Η έμπνευση είναι εξαιρετική. Ο φωτισμός του κτιρίου το βράδυ παραπέμπει σε βιομηχανική μονάδα εν υπνώσει και δεν αφήνει ασυγκίνητο τον επισκέπτη. Όσο για το εντυπωσιακό φουγάρο που δεσπόζει στον περιβάλλοντα χώρο, υποβάλλει τον θεατή και τον μεταφέρει στην εποχή που παρουσιάζει το φιλμ. Ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, μέσα στον κατάφυτο κήπο του με το γλυπτό έργο του Τάκι «Σινιάλο του Δία», βρίσκει κανείς δείγματα φυτών της αττικής γης, ενώ οι μυρωδιές από τις λεμονιές πλημμυρίζουν την ατμόσφαιρα.

Σήμερα στις 21.00 προβάλλεται η ταινία «Οι Δολοφόνοι» (The Killers) του Ρόμπερτ Σιόντμακ με τους Μπαρτ Λάνκαστερ, Άβα Γκάρντνερ, Έντμοντ Ο'Μπράιεν. Στην ταινία, που βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, δυο επαγγελματίες δολοφόνοι καταφτάνουν σε μια μικρή πόλη του νότου και σκοτώνουν τον Ολ Άντερσον, έναν άνδρα γνωστό με το ψευδώνυμο «Ο Σουηδός». Ο Τζιμ Ρίαρντον, υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας, προσπαθεί να εξιχνιάσει το μυστήριο της δολοφονίας και μιλώντας με φίλους και γνωστούς από το περιβάλλον του «Σουηδού» οδηγείται σε μια αδίστακτη γυναίκα.

Η ταινία έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες στα βραβεία Όσκαρ μεταξύ των οποίων το Όσκαρ Σκηνοθεσίας. O Pόμπερτ Σιόντμακ (Robert Siodmak), κινηματογραφιστής γερμανικής καταγωγής και κουλτούρας, με την έναρξη του B΄ Παγκοσμίου Πολέμoυ επέστρεψε στις HΠA, όπου είχε γεννηθεί. Στις δεκαετίες του ’40 και του ’50 γύρισε στο Xόλιγουντ αρκετές ταινίες που έχουν καταχωρηθεί πια ως «κλασικές». Στη φιλμογραφία του περίοπτη θέση κατέχουν τα φιλμ νουάρ, επηρεασμένα από την αισθητική του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Aσπρόμαυρα ατμοσφαιρικά φιλμ, γεμάτα νυχτερινά, βροχές και κοντράστα, που πλαισιώνουν πρόσωπα που άγονται και φέρονται στα όρια του καλού και του κακού, έρμαια των παθών τους.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.  Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλ.: 210 3418051, έως 16:00. Ακολουθεί το πρόγραμμα έως την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου.