Στις καλένδες η Μόρια...

Στις καλένδες η Μόρια...

Της Ελίζας Βόζενμπεργκ

Καθώς η κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια επιδεινώνεται καθημερινά, καταρρέει μαζί της και κάθε επιχείρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως δήθεν υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα δικαιούχο των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το προσφυγικό, με ποσά που ξεπερνούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Οι εξαγγελίες από επίσημα χείλη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση της Μόριας συνεχείς, αλλά η παρούσα κυβέρνηση είναι συνηθισμένη σε κούφιες υποσχέσεις και ανούσια λόγια.

Έτσι κυβερνά τον τόπο τρία χρόνια τώρα, χωρίς σχέδιο και πρωτίστως χωρίς να έχει την παραμικρή συνείδηση των ευθυνών της για την καταστροφή που έχει προκαλέσει στη χώρα.

Είναι γεγονός ότι ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη δεν στέκονται αλληλέγγυα στην ανάλογη και δίκαιη ανακατανομή προσφύγων σε ολόκληρη την Ε.Ε. Τούτο όμως δεν αναιρεί τις τεράστιες ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, την ανεπάρκεια και την εγκληματική αμέλειά της, που γιγάντωσαν το προσφυγικό πρόβλημα στην Ελλάδα και έχουν μετατρέψει τη Μόρια σε κολαστήριο ψυχών.

Τρία χρόνια συνεχιζόμενων προσφυγικών ροών προς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, συστάσεων από την ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και σημαντικής οικονομικής και πρακτικής συνδρομής στον τομέα αυτό δεν αρκούν μάλλον για να σχεδιάσει επιτέλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να εφαρμόσει μία σοβαρή και υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική.

Οι αυξημένες αφίξεις αλλοδαπών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών το χειμώνα, απογυμνώνουν κάθε φορά με μαθηματική ακρίβεια τους ισχυρισμούς των αρμόδιων υπουργών περί δήθεν εντατικοποίησης του αγώνα για τη διαχείριση του προσφυγικού.

Καταγγελίες για πλημμελή φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, για πλήρη αδιαφάνεια στην αξιοποίηση των κονδυλίων για το προσφυγικό και για απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης ακούμε συχνά σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εντούτοις, το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο και χειρότερο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που κάλεσε όλους αυτούς τους ανθρώπους το 2015, θεωρώντας τους άξιους διεθνούς προστασίας αδιακρίτως, αδυνατεί τώρα να τους παράσχει τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους.

Η χώρα διασύρεται διεθνώς, αφού εύλογα αναρωτιέται κανείς σε ποιες τσέπες καταλήγουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια από την Ε.Ε. που προορίζονται αποκλειστικά για την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών φιλοξενίας των προσφύγων.

Καμία επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση, καμία απάντηση από κυβερνητικά χείλη, παρά μόνο αδιαφορία, αδυναμία λήψης αποφάσεων και πολιτικός εγωκεντρισμός. Το είδαμε άλλωστε και στην πρόσφατη ομιλία του κ. Τσίπρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το μέλλον της Ευρώπης, όπου ρωτήθηκε για την τύχη των χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογούμενων για το μεταναστευτικό.

Στις ελληνικές καλένδες παραπέμφθηκε η απάντηση, όπως άλλωστε και η αποσυμφόρηση της Μόριας.