Σκόπια: Και τώρα τι κάνει η Νέα Δημοκρατία;

Σκόπια: Και τώρα τι κάνει η Νέα Δημοκρατία;

Του Σάκη Μουμτζή

Επικρατεί η εντύπωση πως η κυβέρνηση πήρε παράταση ζωής με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια και πως ο Καμμένος πήρε παράταση στην υπουργική του θητεία.

Νομίζω, πως ο Α.Τσίπρας πάντα είχε την ευχέρεια επιλογής του χρόνου που θα έφερνε προς ψήφιση την συμφωνία στην Βουλή. Στην συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει προθεσμία εντός της οποίας θα πρέπει αυτή να κυρωθεί από την Ελληνική Βουλή. Συνεπώς, αυτό το ζήτημα θα το χειριζόταν ο πρωθυπουργός ανάλογα με τους εκλογικούς του σχεδιασμούς και με τα πιθανά ανταλλάγματα που θα έπαιρνε για την σύναψη της συμφωνίας από τον ευρωατλαντικό παράγοντα.

Μετά το αποτέλεσμα του προχθεσινού δημοψηφίσματος η κρίσιμη ψηφοφορία μετατίθεται στην Βουλή της FYROM. Βέβαια ο Ζάεφ θα προσέλθει με «κομμένα τα φτερά του», καθώς δεν θα μπορεί να επικαλεστεί την νίκη του στο δημοψήφισμα. Αν κερδίσει τους 80 βουλευτές, τότε η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά της FYROM που θα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα πρέπει και η Ελληνική πλευρά να πράξει αναλόγως. Αν συμβεί αυτό το σενάριο, τότε η καθυστέρηση θα είναι ολίγων εβδομάδων. Αν ο Ζάεφ δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές οι εκλογές είναι αναπόφευκτες. Σε αυτήν την περίπτωση η καθυστέρηση μπορεί και να υπερβεί τους δύο μήνες.

Την Νέα Δημοκρατία την αγγίζουν αυτές οι εξελίξεις; Με δεδομένο πως τηρεί σταθερή θέση κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, εκ πρώτης όψεως, όχι. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αν συμφέρει στον Κ.Μητσοτάκη οι εκλογές να διεξαχθούν με ανοικτό το ζήτημα της επικύρωσης της συμφωνίας. Δηλαδή, σε τελική ανάλυση αν και το Σκοπιανό θα είναι μια από τις διακυβεύσεις των εκλογών. Φυσικά και συμφέρει στην Νέα Δημοκρατία οι πολίτες να συνεκτιμήσουν στην διαμόρφωση της εκλογικής τους συνείδησης και το συγκεκριμένο εθνικό θέμα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά την ταυτότητα τους και θα πρέπει να τεθεί στην κρίση τους.

Μα, θα κληθεί ο Κ.Μητσοτάκης να το αντιμετωπίσει μετά τις εκλογές. Τι θα κάνει; Θα τα βάλει με τον διεθνή παράγοντα; Θα ρωτήσει ο αναγνώστης. Είναι ευνόητο πως εφ΄όσον παραμένει η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, η κατάσταση είναι μονόδρομος για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Θα την ακυρώσει, στο μέτρο βέβαια που αυτό εξαρτάται από το κόμμα του.

Άλλωστε, το παγκόσμιο σύστημα που έχει ως χαρακτηριστικό του τις πιέσεις των ισχυρών απέναντι στους λαούς για την πραγμάτωση σκοπών ενάντια στην θέληση τους, φθίνει. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα οι πολίτες αποφασίζουν. Το σωστό ή το λάθος της απόφασης τους, το κρίνει η Ιστορία στο μέλλον, και όχι ένα ιερατείο στον παρόντα χρόνο. Σε όσους δεν αρέσει αυτό, ας αναζητήσουν άλλο πολίτευμα. Το δημοκρατικό δεν τους ταιριάζει.

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μια σταθερή και συνεπή γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα και να πράξει αναλόγως, εφ΄όσον αυτή θα έχει την ευθύνη του χειρισμού του.

Πάντα στην πολιτική αυτός που πορεύεται σταθερά, χωρίς πισωγυρίσματα και διαρκείς αλλαγές κατευθύνσεων, κερδίζει.