8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Σενάριο δεύτερο. ΝΔ 33%, ΣΥΡΙΖΑ 26%, ΚΙΝΑΛ 11%

Το δυσμενές για τη ΝΔ εκλογικό σενάριο, το γράψαμε χθες. Η πρώτη κάλπη βγάζει ΝΔ 29%, ΣΥΡΙΖΑ 25%, ΚΙΝΑΛ 15%. Η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ φτιάχνουν κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης δεν έχει πρόβλημα να την αποδεχτεί, πλην ο Ανδρουλάκης είτε απαιτεί άλλον πρωθυπουργό είτε εμφανίζεται στα μάτια των οπαδών του ως Καμμένος και ουρά της Δεξιάς. Οπότε πάμε σε δεύτερες κάλπες, που μόνο τον Μητσοτάκη ευνοούν. Το ΚΙΝΑΛ χάνει προς τη ΝΔ υπό τον φόβο της ακυβερνησίας ή του επερχόμενου Τσίπρα. Πάμε και στο ευμενέστερο σενάριο.

Η ΝΔ παίρνει 33%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26%, το ΚΙΝΑΛ 11%. Και πάλι αριθμητικά συγκροτείται κυβέρνηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Είπαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στα σενάρια, μόνο αν είναι πρώτος, οπότε αλλάζουν όλα. Όσο ο Τσίπρας είναι δεύτερος, παίζουν μόνο οι άλλοι δύο. Ο Μητσοτάκης και πάλι δεν θα 'χει πρόβλημα να μπει σε κοινή κυβέρνηση, θα χει βέβαια περισσότερες δυσκολίες από μια αυτοδύναμη που θα ελέγχει, πλην πάλι πρωθυπουργός θα είναι. Το δίλημμα πάλι ο Ανδρουλάκης θα το έχει.

Πρώτον, θα είναι απολύτως παράλογο να απαιτήσει άλλον πρωθυπουργό, με τη ΝΔ στο 33% κι αυτόν στο 11%. Δεύτερον, το 33% από το 37,5% που φέρνει αυτοδυναμία απέχει μια ανάσα. Αλλά η ανάσα αυτή είναι πολύ πιθανό να μετακινηθεί απ’ το ΚΙΝΑΛ προς τη ΝΔ, με αποτέλεσμα στη δεύτερη κάλπη το ΚΙΝΑΛ να βρεθεί πάλι κάτω από το 10%. Δεν θα ήταν το καλύτερο για τον Νίκο, του οποίου ο βασικός στόχος είναι να καβαλήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει τον άλλο πόλο.

Άρα που καταλήγουμε; Ότι και στο δυσμενές και στο ευμενές για την ΝΔ σενάριο, είναι ο Ανδρουλάκης που πρέπει να αποφασίσει, όχι ο Κυριάκος. Η σημερινή πολιτική του (αυτόνομη πορεία - δεν θα γίνω Καμμένος) ναρκοθετεί όλες του τις μετεκλογικές κινήσεις, όποια ποσοστά κι αν φέρει η κάλπη. Περιττό να πούμε ότι στο ευμενές για τη ΝΔ σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στη δεύτερη κάλπη (αν υπάρξει) ως πρόβατο επί σφαγή. Με καταβαραθρωμένο ηθικό και δίχως κυβερνητικό αφήγημα.

Στο ευμενές σενάριο, ο Ανδρουλάκης θα 'χει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο βασανιστικές εκδοχές. Είτε γίνεται Καμμένος σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό Μητσοτάκη, είτε πάει τη χώρα σε δεύτερη κάλπη στην οποία φλερτάρει με την πιθανότητα να επιστρέψει στα ποσοστά της Φώφης. Δύσκολες αποφάσεις. Ο Νίκος θα ήθελε βέβαια να κερδίσει η ΝΔ αυτοδυναμία κι αυτός να κινηθεί σε ποσοστό γύρω στο 15%, ώστε να ξεφυσά στον σβέρκο του ΣΥΡΙΖΑ. Κι εγώ θα 'θελα να μείνω εσαεί νέος, όμορφος και υγιής, πλην η ζωή έχει άλλα σχέδια.

Συνθετικό συμπέρασμα όλων των σεναρίων; Η ΝΔ πρέπει να τα δώσει όλα στην πρώτη κάλπη για να δει να υλοποιείται το ευμενές γι' αυτήν σενάριο. Σε κάθε περίπτωση ο Μητσοτάκης θα ξαναείναι πρωθυπουργός, απλώς το ευμενές σενάριο τα κάνει όλα ευκολότερα. Τι πιθανότητες δίνω να μην πάμε σε δεύτερες κάλπες; Ούτε 10% στο δυσμενές, 0% στο ευμενές για τη ΝΔ σενάριο.