Σε κίνδυνο το εκλογικό «πλεονέκτημα» του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Σε κίνδυνο το εκλογικό «πλεονέκτημα» του Τραμπ έναντι του Μπάιντεν

Το θεωρούμενο μέχρι πρότινος δυνατό σημείο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Ντόναλντ Τραμπ έναντι του αντιπάλου του στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως φθίνει, μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Συγκεκριμένα, η δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Quinnipiac δείχνει μια πτώση του Τραμπ της τάξης του 8% μέσα σε ένα μήνα (52% τον Ιούνιο- 44% τον Ιούλιο) που αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι στους χειρισμούς του Προέδρου και του οικονομικού του επιτελείου. Η ίδια έρευνα δίνει προβάδισμα στον Τζο Μπάιντεν με 55% έναντι 45%, βάσει της γενικότερης οικονομικής του προσέγγισης.

Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι η χειρότερη για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, από τον Αύγουστο του 2017. 

Ωστόσο, τα άσχημα νέα για τον Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματούν εδώ: η πρόσφατη δημοσκόπηση του CNBC/Change Research αναφέρει ότι μόνο το 46% των ψηφοφόρων εγκρίνουν τους χειρισμούς του στο πεδίο της οικονομίας κατά την διάρκεια της πανδημίας. Η δημοσκόπηση αυτή φέρνει στην επιφάνεια ένα ζήτημα που αποτελεί θέμα συζήτησης στους κύκλους των Ρεπουμπλικάνων και ανεξάρτητων ψηφοφόρων, το ότι δηλαδή ο Πρόεδρος δεν επικοινωνεί το οικονομικό πρόγραμμά του ενώ αντίθετα ο Τζο Μπάιντεν παρουσιάζει τη μια πρότασή του μετά την άλλη. 

Προ ημερών άλλωστε, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν ανακοίνωσε το πρόγραμμά του «Αγοράστε Αμερικανικά» για την ενίσχυση επιχειρήσεων, ώστε να παραμείνουν στη χώρα. Παράλληλα, παρουσίασε ένα ευρύ πακέτο φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις εκείνες που θα στραφούν στην «πράσινη» οικονομία.

Αναμενόμενα, οι επιτελείς του Τραμπ προσπαθούν να απαξιώσουν τις παραπάνω δημοσκοπήσεις υποστηρίζοντας ότι αντικατοπτρίζουν μόνο την δυσαρέσκεια των πολιτών από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Και μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Λευκός Οίκος και ο Ντόναλντ Τραμπ προσωπικά, προστέθηκε η διαμάχη ανάμεσα στους δύο κορυφαίους ανθρώπους του οικονομικού του επιτελείου: τον Υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και τον επικεφαλής οικονομολόγο Λάρι Κουντλοου. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δικτύου Fox News, οι δύο άνδρες των οποίων οι σχέσεις βρίσκονται εδώ και καιρό στο ναδίρ, διαφωνούν για το επόμενο πακέτο στήριξης της οικονομίας που φέρεται να συζητά ο Μνούτσιν με το Κογκρέσο. 

Ο Μνούτσιν μοιάζει να διαφωνεί με τον Κουντλοου επί ενός θέματος που αφορά τις φοροαπαλλαγές των επιχειρήσεων. Ο μεν Υπουργός Μνούτσιν τονίζει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων (η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) δεν θα εγκρίνει ένα πακέτο με μεγάλες φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις ενώ ο Κουντλόου, υπέρμαχος της μείωσης των φόρων, θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό είναι κεντρικής σημασίας.