Σε δημοπρασία αυτοπροσωπογραφία του Σεντ Εξιπερί ως Μικρού Πρίγκιπα

Σε δημοπρασία αυτοπροσωπογραφία του Σεντ Εξιπερί ως Μικρού Πρίγκιπα

Μιλώντας για την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα δεν μπορεί να μη φέρει κανείς στο νου τη μορφή του ξανθού παιδιού, την αλεπού, το φίδι που έφαγε τον ελέφαντα, όλα τα σχέδια που βγήκαν από το χέρι του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί και δώσανε σχήμα στους χαρακτήρες που έπλασε. Μια αυτοπροσωπογραφία του αεροπόρου ποιητή, ανάμεσα σε άλλα σχέδιά του, βγαίνει σε δημοπρασία στις 4 Ιουνίου, στο Drouot του Παρισιού από τον οίκο Kâ-Mondo.

Το έργο μάλλον θα σοκάρει τους φίλους του συγγραφέα, καθώς παρουσιάζεται ο ίδιος ως ο Μικρός Πρίγκιπας, με το κοστούμι και το χαρακτηριστικό κασκόλ που ανεμίζει, κρεμασμένος από μιαν αγχόνη στον πλανήτη Γη. Στο φόντο, προβάλλει ένα ζευγάρι καθισμένο σε παγκάκι, επάνω σε έναν άλλο πλανήτη που ονομάζεται «Fox MGM».

Πρόκειται για πρωτότυπη ακουαρέλα σε χαρτί που σχεδίασε ο Εξιπερί στη Νέα Υόρκη το 1942 ή στις αρχές του 1943 και υπολογίζεται ότι θα πωληθεί μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που προσφέρεται σε δημοπρασία έργο της κοσμαγάπητης ιστορίας. Μια αυθεντική ακουαρέλα του Μικρού Πρίγκιπα πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2016 έναντι 133.200 ευρώ.

ΕΞΙΠΕΡΙ

Σίγουρα, όμως, είναι το πιο αποτρόπαιο από όλα τα γνωστά σχέδια του συγγραφέα, καθώς ταυτίζεται προβολικά με τον ήρωά του σε μια πράξη απόγνωσης. Το σώμα των έργων του Εξιπερί που προορίζονταν για τον Μικρό Πρίγκιπα, χαρακτηρίζεται από ευαισθησία καθώς επιχειρεί να μιμηθεί τη φαντασία της παιδικής γραφής, ενώ υποστηρίζεται από τη λιτότητα που προσφέρει η υδατογραφία. Μονάχα στη σύνθεση με τον μεθύστακα, ο συγγραφέας είχε αποδώσει ένα θέμα με εμφανή πόνο. Εδώ όμως, όπως λένε οι διοργανωτές της δημοπρασίας, αποδίδεται η απελπισία του Εξιπερί καθώς παίρνει την απόφαση να φύγει από τη Νέα Υόρκη και να απομακρυνθεί από τη φίλη του Silvia Hamilton.

Τι έκανε λοιπόν έναν άνθρωπο που τον τρέφει η περιπέτεια - υπήρξε από τους πρωτοπόρους, ως δοκιμαστής αεροπλάνων, πιλότος σε ταχυδρομικές πτήσεις - να οδηγηθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο; Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, λέγεται ότι ο Εξιπερί έτρεφε αισθήματα για τη Σίλβια Χάμιλτον. Την άνοιξη του 1943, προτού φύγει για τη Βόρεια Αφρική, αμέσως μετά τη δημοσίευση του Μικρού Πρίγκιπα, ο μυθιστοριογράφος πρόσφερε στη φίλη του Σίλβια τα πρωτότυπα χειρόγραφα από το αριστούργημά του, καθώς και ένα σύνολο προπαρασκευαστικών σχεδίων και ζωγραφικών σπουδών της ιστορίας του Μικρού Πρίγκιπα. Η Χάμιλτον πούλησε το χειρόγραφο μαζί με πολλά σχέδια στη βιβλιοθήκη Morgan το 1968. Άλλα πουλήθηκαν στο Παρίσι το 1976, συμπεριλαμβανομένου του ιδιότυπου αυτοπορτρέτου.

ΕΞΙΠΕΡΙ

Το έργο αυτό μπορεί να ερμηνευθεί υπό το φως της σχέσης της Silvia Hamilton με τον Gottfried Reinhardt, τον μελλοντικό σύζυγό της, τον οποίο παντρεύτηκε τον Μάρτιο του 1944. Ο G. Reinhardt ήταν παραγωγός και εργάστηκε στη βιομηχανία του κινηματογράφου, εξ ου και η παρουσία του πλανήτη «FOX MGM». Ο Εξιπερί, λένε, πονεμένος από την εξέλιξη αυτή θα απεικονίσει το προσωπικό του ερωτικό αδιέξοδο.

Δεν ξέρουμε πόσο έγκυρα είναι αυτά. Το βέβαιο είναι ότι ο Εξιπερί για το βιβλίο του «Νυχτερινή Πτήση» είχε κερδίσει ένα λογοτεχνικό βραβείο και ένα προσοδοφόρο συμβόλαιο προκειμένου να γυριστεί στο Χόλυγουντ. Η ταινία, σε σκηνοθεσία Κλάρενς Μπράουν και πρωταγωνιστή τον Κλαρκ Γκαίημπλ, βγήκε στους κινηματογράφους το 1933 από την εταιρεία MGM. Λίγα χρόνια μετά, το 1942, το «Night Flight» αποσύρθηκε από την κυκλοφορία μετά από διαφωνία του Εξιπερί με την κινηματογραφική εταιρεία. Γεγονός είναι ότι παρέδωσε ο ίδιος στη Χάμιλτον τα χειρόγραφα πριν επιστρέψει στην Ευρώπη το 1943 για να καταταγεί ως πιλότος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έφυγε το 1944 προκειμένου να πάρει μέρος σε μια αποστολή στην Κορσική όπου τα ίχνη του χάθηκαν για πάντα. Την απάντηση, ίσως, δίνει ο τρυφερός και ανήσυχος συγγραφέας μέσα στο βιβλίο του. «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια».

Εκτός από την αυτοπροσωπογραφία, θα διατεθεί ακόμη ένα σύνολο από 10 σχέδια που απεικονίζουν τον Μικρό Πρίγκιπα, τον άνδρα που άναβε κι έσβηνε το φως του δρόμου κάθε λεπτό, καθώς και τον κυνηγό πεταλούδας του πλανήτη που δεν εμφανίζεται στην ιστορία, και του οποίου η πρωτότυπη ακουαρέλα φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Morgan.