Σχέσεις Τραμπ - Ρωσίας: Ποιος θα κάψει τον πρόεδρο;

Σχέσεις Τραμπ - Ρωσίας: Ποιος θα κάψει τον πρόεδρο;

Της Κατερίνας Οικονομάκου

Τον Μάιο του 2017 ο ειδικός ανακριτής και πρώην διευθυντής του FBI Ρόμπερτ Μάλερ αναλαμβάνει να ερευνήσει τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, καθώς και το ενδεχόμενο να υπήρξαν επαφές μεταξύ των υπευθύνων της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ με κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ρωσίας. Με άλλα λόγια, ο Μάλερ εξετάζει το ενδεχόμενο να υπήρξε συνωμοσία μεταξύ της ομάδας του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ και των ανθρώπων του Κρεμλίνου.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει και ενώ ο πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα επιτεθεί στον ειδικό ανακριτή και την ομάδα του, ο Ρόμπερτ Μάλερ έχει ρίξει φως στη ύποπτη δράση 33 προσώπων και τριών εταιρειών. Ανάμεσά τους, ορισμένοι έχουν ομολογήσει την ενοχή τους για αδικήματα και εγκλήματα που τους καταλογίζονται και έχουν φτάσει σε συμφωνία με τις ανακριτικές αρχές. Σε αυτούς συγκαταλέγονται πέντε πρόσωπα που συνδέονται με τον Ντόναλντ Τραμπ και την προεκλογική εκστρατεία του. Πρόκειται για τον Μάικλ Κόεν, τον Τζορτζ Παπαδόπουλο, τον Πολ Μάναφορτ, τον Ρικ Γκέιτς και τον Μάικλ Φλιν. Αυτοί είναι, μέχρι στιγμής, όλοι οι άνθρωποι του προέδρου. Αν σε αυτούς προστεθούν και δύο διαβόητοι συνομωσιολόγοι, προκύπτει μια πινακοθήκη σκοτεινών τύπων, ο καθένας εκ των οποίων θα μπορούσε ίσως να κάψει τον πρόεδρο. Μπορεί κάποιος από όλους να έχει στο μανίκι του τον άσο που αναζητά ο Ρόμπερτ Μάλερ; Στο μεταξύ, ο δικηγόρος του προέδρου, Ρούντολφ Τζουλιάνι, ερωτηθείς αν θα δώσει ο Τραμπ προφορική κατάθεση στον Μάλερ, απάντησε με σαφήνεια «πάνω από το πτώμα μου». Θα δείξει.

Πολ Μάναφορτ, ο διπλός πράκτορας

Ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο οποίος κουβαλάει ήδη καταδίκες για φορολογική απάτη, είχε συμφωνήσει να καταθέσει όσα γνωρίζει στην ομάδα του Μάλερ. Στην πορεία, όχι μόνο αθέτησε τη συμφωνία, αλλά αποδείχτηκε ότι ενημέρωνε τους δικηγόρους του Τραμπ για όσα τον ρωτούσαν. Τώρα ο Μάλερ τον κατηγορεί ότι έχει πει ψέματα για τις επαφές και τις δοσοληψίες του με τον Ουκρανό λομπίστα Κοσταντίν Κιλίμνικ. Στο μεταξύ, ο Μάναφορτ συμμετείχε στη γνωστή ύποπτη συνάντηση, τον Ιούνιο του 2016, στον Trump Tower, ανάμεσα στη Ρωσίδα δικηγόρο Νατάλια Βεσελνίτσκαγια, η οποία έλεγε ότι είχε πληροφορίες που θα εξέθεταν την Χίλαρι Κλίντον. Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περασμένου Νοεμβρίου της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», ο Πολ Μάναφορτ είχε μυστικές συνομιλίες με τον Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο, τον Μάρτιο του 2016, λίγους μήνες πριν τα WikiLeaks δώσουν στη δημοσιότητα τα χακαρισμένα μηνύματα της καμπάνιας των Δημοκρατικών.

Τζορτζ Παπαδόπουλος, ο φλύαρος

Ο πρώην σύμβουλος της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρώτος άνθρωπος που συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας του Μάλερ. Ο Παπαδόπουλος, ο οποίος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14 ημερών και ένα χρόνο με αναστολή, έχει καταθέσει ότι τον Απρίλιο του 2016 είχε πληροφορίες ότι υπάρχει υλικό με τη μορφή «χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων» που μπορεί να βλάψει την Κλίντον. Ο Παπαδόπουλος είπε ότι στη συνέχεια ενημέρωσε σχετικά τουλάχιστον τρία στελέχη της καμπάνιας του Τραμπ, ενώ μέσω επαφών του προσπάθησε να κανονίσει συνάντηση ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Αρχικά θεωρήθηκε ότι ο 30χρονος σύμβουλος του Τραμπ θα είναι ο άνθρωπος-κλειδί, αλλά στην πορεία αποδείχθηκε ότι ο ρόλος του στην προεκλογική καμπάνια ήταν πολύ μικρότερος από ό,τι ο ίδιος νόμιζε. Κυρίως επειδή δεν μπορούσε να κρατήσει το στόμα του κλειστό.

Ρικ Γκέιτς, το δεξί χέρι του Μάναφορτ

Αλλος ένας σύμβουλος της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, ο οποίος ήταν για χρόνια συνεργάτης Πολ Μάναφορτ, με τον οποίο έκαναν λόμπινγκ για λογαριασμό της ουκρανικής κυβέρνησης. Ο Γκέιτς ήταν ο πρώτος που έκλεισε συμφωνία με τον ανακριτή Μάλερ, αφού ομολόγησε την ενοχή του για οικονομικά εγκλήματα που διέπραξε ο ίδιος, αλλά και ο Μάναφορτ. Ενώ στο μεταξύ βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό, ο Γκέιτς συνεχίζει να δίνει πληροφορίες στον Μάλερ, ο οποίος τον θεωρεί πολύ συνεργάσιμο. Δεν έχει γίνει γνωστό το πλήρες περιεχόμενο των καταθέσεών του, γεγονός που προκαλεί σασπένς.

Μάικλ Φλιν, ο στρατιωτικός

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τραμπ έχει ομολογήσει ότι είπε ψέματα στο FBI γύρω από τις συζητήσεις που είχε με τον Ρώσο πρεσβευτή Σεργκέι Κίσλιακ τον Δεκέμβριο του 2016, την περίοδο της μετάβασης από την προεδρία Ομπάμα στην προεδρία Τραμπ, με θέμα τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Μετά την ομολογία του, έκλεισε συμφωνία με τον ανακριτή Μάλερ, ωστόσο ο ανακριτής κρατάει ακόμη τα χαρτιά του κλειστά σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που του έχει δώσει ο στρατιωτικός.

Μάικλ Κόεν, ο fixer

Σε τρία χρόνια φυλάκιση έχει καταδικαστεί ο 52χρονος πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει ομολογήσει την ενοχή του για φοροδιαφυγή, ψευδείς καταθέσεις ενώπιον του Κογκρέσου και παράνομες δωροδοκίες στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας. Ο Κόεν, ο οποίος ανήκε στα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου, αποκάλυψε ότι την περίοδο που ο Ντόναλντ Τραμπ κυνηγούσε την υποψηφιότητά του, ο Μάικλ Κόεν κυνηγούσε για λογαριασμό του ένα συμβόλαιο για την ανέγερση ουρανοξύστη πολυτελείας στη Μόσχα. Κι αυτά την ώρα που ο Τραμπ διαβεβαίωνε τους ψηφοφόρους ότι δεν έχει καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία.

Ρότζερ Στόουν και Τζερόμ Κόρσι, οι συνωμοσιολόγοι

Πολιτικός σύμβουλος πολλών Ρεπουμπλικανών πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο Ρόμπερτ Νίξον και ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο Ρότζερ Στόουν προσέφερε τις υπηρεσίες, αλλά και τη φιλία του, στον Ντόναλντ Τραμπ. Ειδικότητά του είναι να βρίσκει στοιχεία που υποσκάπτουν τους πολιτικούς αντιπάλους των πελατών του. Ο ίδιος αυτοδιαφημίζεται ως τύπος που παίζει βρόμικα. Αν κρίνει κανείς από τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, ο Ρόμπερτ Μάλερ είναι ικανότερος παίκτης. Ο Στόουν έχει στην κατοχή του μέρος της αλληλογραφίας ανάμεσα στον Στόουν και τον Τζερόμ Κόρσι, έναν διαβόητο ακροδεξιό συγγραφέα θεωριών συνωμοσίας, όπου οι δυο τους συζητούν γύρω από υλικό των WikiLeaks που μπορεί να βλάψει τη Χίλαρι Κλίντον. Αυτά, ήδη από τον Ιούλιο του 2016. Και όπως έχει στο μεταξύ δηλώσει ο Κόρσι, ο Στόουν τού είχε ζητήσει να μάθει τι σχεδιάζει να κάνει με τα χακαρισμένα μέιλ των Δημοκρατικών ο Τζούλιαν Ασάνζ. Ο λομπίστας του Τραμπ το αρνείται, αλλά τα μηνύματα, που διέρρευσαν και στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τον διαψεύδουν.

Ρόμπερτ Μαλερ, Ο πρωταγωνιστής

Ο αληθινός πρωταγωνιστής της έρευνας για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και την ενδεχόμενη εμπλοκή στελεχών της καμπάνιας του Τραμπ είναι ο ίδιος ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ. Ο 74χρονος πρώην διευθυντής του FBI, ο οποίος χαίρει διακομματικού σεβασμού, ηγείται μιας ομάδας που εργάζεται σε καθεστώς μυστικότητας, σε ένα μικρό γραφείο στην καρδιά της Ουάσινγκτον. Είναι χαρακτηριστική η απόλυτη ψυχραιμία και η σιωπή με την οποία απαντάει στις συστηματικές επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δεν θα ήθελε τίποτε περισσότερο από το να καταφέρει να τον απομακρύνει από το μικρό γραφείο του.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στις 7.12.2018.

Φωτογραφία: AP