Ψώνια

Ψώνια

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Θα μπορούσε να παινευθεί για το γεγονός ότι έκανε αυτό που θεώρησε σωστό αγνοώντας το πολιτικό κόστος και τις δημοσκοπήσεις.

Θα μπορούσε να εκφράσει την ελπίδα ότι όσο θα περνάει ο χρόνος, οι Έλληνες θα έβλεπαν τα οφέλη από τη Συμφωνία.

Όμως όχι. Συζητώντας ο Πρωθυπουργός με ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της της 5ης Συνόδου των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτήρισε όσους συμμετείχαν στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών «ακροδεξιούς”, αντίθετα από τους «μυαλωμένους και σκεπτόμενους” που συμφωνούν μαζί του.

Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει όποιος θέλει να σχολιάζει συστηματικά τα πολιτικά πράγματα της χώρας είναι να παραμένει ψύχραιμος και ευπρεπής. Κι αν η ψυχραιμία είναι κάτι το οποίο μαθαίνεται με την εξάσκηση, η επίδειξη ευπρέπειας, όταν τα σχόλια αφορούν την κυβέρνηση, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Κι αυτό γιατί 9 στις 10 φορές υπάρχουν μόλις δύο τρόποι να χαρακτηρίσεις τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: είτε αυταρχικούς είτε παντελώς αδαείς και χωρίς κοινωνικές δεξιότητες.

Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο. Να είναι ο Πρωθυπουργός της χώρας ένας τόσο αυταρχικός πολιτικός που να απαξιώνει με τέτοιο τρόπο τους συμπολίτες του επειδή διαφωνούν μαζί του ή να μην ξέρει πως μιλάνε και πώς φέρονται σε αυτές τις περιπτώσεις;

Από την πρώτη μέρα που οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βρέθηκαν στην εξουσία έγινε φανερό πως το μεγαλύτερό τους πρόβλημα είναι η παντελής άγνοια για το πώς λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος και πως φέρονται οι άνθρωποι στο δημόσιο χώρο. Βέβαια, οι παιδαριωδίες με τη γραβάτα τα είχαν κάνει όλα αυτά φανερά αρκετά νωρίς αλλά και πάλι, πέρασαν τέσσερα χρόνια και δεν μπορούμε να επισημάνουμε κάποια σχετική πρόοδο.

Εκτός βέβαια αν ισχύει αυτό που μας επεσήμανε δημοσιογράφος που καλύπτει εδώ και χρόνια τον ΣΥΡΙΖΑ: «Την έχουν ψωνίσει. Δεν θυμάσαι πώς μίλησε προχθές στη Βουλή χρησιμοποιώντας για τον εαυτό του το τρίτο πρόσωπο και τον τίτλο του;».

Εμείς που δεν είμαστε δα και οι θερμότεροι φίλοι του κ.Τσίπρα ειλικρινά ελπίζουμε αυτή η εκτίμηση να είναι λανθασμένη γιατί δεν υπάρχει πιο αστείο θέαμα από αυτό του πολιτικού που την «έχει ψωνίσει”. Όχι τίποτε άλλο αλλά αν έχει συμβεί αυτό, ο κ.Τσίπρας δεν θα είναι σε θέση ούτε να εκθρονίσει τον θρυλικό Αρμάνδο Δελαπατρίδη αφού αυτός φορούσε πάντα γραβάτα.