Ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ;

Αναμφίβολα πολύ πετυχημένο προπαγανδιστικό σλόγκαν. Το ερωτηματικό βεβαίως είναι δικό μου, καθώς αμφιβάλλω για το κατά πόσο ανταποκρίνεται στις προθέσεις του ΠΑΣΟΚ η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ΟΧΙ ΜΟΝΟ. Πάντως ομολογουμένως μπορεί αυτό το σλόγκαν να λειτουργήσει υπέρ της Νέας Δημοκρατίας κατά την προεκλογική περίοδο, ανεξαρτήτως της βασιμότητάς του. Άλλο αυτό και άλλο να χαράσσεται μια πολιτική πάνω σε ένα προπαγανδιστικό σύνθημα.

Θεωρώ αυτονόητο πως το ΠΑΣΟΚ δε θα συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με την απλή αναλογική, όταν και θα έχει εκλέξει πάνω από 40 βουλευτές, για έναν απλό λόγο. Γιατί θα διασπαστεί. Και αυτό το γνωρίζει η ηγεσία του. Ό,τι προσπάθεια έκανε για να ανασυντάξει τον χώρο της Κεντροαριστεράς θα καταρρεύσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Και δεν θα διασπαστεί μόνον στην κορυφή. Θα διασπαστεί κυρίως στη βάση. Και αυτό πονά πιο πολύ.

Έτσι, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δε θα βγαίνουν οι αριθμοί, θα προσέλθει στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική ως πρόβατο επί σφαγή. Αλλά και στην περίπτωση που ακολουθήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σύμπασα η νέα κοινοβουλευτική ομάδα (υπόθεση εργασίας), θα απαιτηθεί και η σύμπραξη του Βαρουφάκη, αν βεβαίως το κόμμα του εισέλθει στη Βουλή και αν συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 151 βουλευτών.* Φαντάζεστε μια τέτοια κυβέρνηση;

Όλα αυτά τα γνωρίζει και τα υπολογίζει ο Ν. Ανδρουλάκης. Το ουσιαστικό δίλημμα το οποίο θα αντιμετωπίσει θα είναι αν θα πρέπει να προτείνει κυβέρνηση συνεργασίας από τις πρώτες εκλογές, όταν θα έχει και αυξημένη κοινοβουλευτική δύναμη ή θα αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν, όπως θα εξελιχθούν, στις εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική. Σε αυτήν την περίπτωση θα εύχεται το πρώτο κόμμα -όποιο και αν είναι αυτό- να κατακτήσει την αυτοδυναμία για να αποφύγει αναγκαστικές, επώδυνες λύσεις.

Υποστηρίζουν πως η υπόθεση της «επισύνδεσης» διατάραξε τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία. Δεν το νομίζω. Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε ήδη αποφασίσει να παγώσει τις σχέσεις με την κυβέρνηση πολύ πριν γίνει αυτή η αποκάλυψη. Απόδειξη το γεγονός πως άφησε αναπάντητη την πρόσκληση του πρωθυπουργού για συνάντησή τους, κάτι που άγγιξε τα όρια της πολιτικής απρέπειας. Τι είχε να φοβηθεί αν συναντούσε τον πρωθυπουργό εθιμοτυπικά;

Υπάρχουν ενδείξεις, για να μην πω αποδείξεις, πως το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαγράψει πλήρως τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία την περίοδο 2012-2014. Δημιουργεί σκιές στον αντιπολιτευτικό λόγο του Νίκου Ανδρουλάκη και στην αντιδεξιά φυσιογνωμία που θέλει να προσδώσει στο κόμμα του. Γι' αυτό εκτιμώ πως η μη αναφορά του ονόματος του Β. Βενιζέλου στη συγκυβέρνηση αυτής της περιόδου μόνον τυχαία δεν ήταν.

Μέχρι στιγμής αυτή η τακτική φαίνεται να αποδίδει, καθώς το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον δημοσκοπικά, έχει αυξήσει τη δύναμή του κατά 50% περίπου. Ενώ με την αντιδεξιά ρητορεία του προσπαθεί να διεισδύσει μέσα στους παλιούς του ψηφοφόρους που το εγκατέλειψαν και μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα δύσκολα θα αρχίσουν όταν θα πιεστεί και από τη Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ να πει το όνομα του πρωθυπουργού που θα προτείνει, καθώς το σύνθημα «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» αναδεικνύεται σε στρατηγική επιλογή.

*Στις εκλογές με την απλή αναλογική ο ΣΥΡΙΖΑ θα κινηθεί μεταξύ 82-88 εδρών, το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 40-45. Δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση τα δύο κόμματα θα αθροίσουν 133 έδρες. Λείπουν 18 και είναι πολλές.