Πόσο θα «αντέξει» η κυβέρνηση;

Πόσο θα «αντέξει» η κυβέρνηση;

Του Κώστα Μήλα*

Η Τρόικα εξακολουθεί να λακτίζει το ελληνικό «κουτάκι» με «βελούδινο», αυτή τη φορά, παπούτσι. Παρά ταύτα, «πυροτεχνήματα» από την αξιωματική αντιπολίτευση περί εναλλακτικής πρότασης με...4% ετήσια ανάπτυξη, δίνουν απρόσμενο «φιλί ζωής» στην κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις πολλών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πήρε «παράταση ζωής» με την αναμενόμενη αποδέσμευση των 10,3 δις. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ο Wolfgang Schauble παρέπεμψε, με βολικό τρόπο, το θέμα της ελάφρυνσης χρέους μετά το 2017, όταν δηλαδή ο ίδιος ενδεχομένως να μην βρίσκεται καν στην κυβέρνηση.

Παρά ταύτα, και στο βαθμό που οι οίκοι αξιολόγησης αντιδράσουν με απανωτές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας, δημιουργούνται οι ψυχολογικές (τουλάχιστον) προϋποθέσεις για οικονομική ανάκαμψη με αποτέλεσμα να καταφέρουμε «ανατροπή» της εκτίμησης (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) για ύφεση 0,3% το 2016 προς κάτι καλύτερο. Εκτίμηση μου είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης μάλλον θα κινηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση για να δημιουργήσουν και κλίμα αντί-BREXIT καθώς δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση (βέβαια, την ίδια αντί-ΒΡΕΧΙΤ άποψη έχω και εγώ - βλέπετε εδώ για παράδειγμα).

Η «αναμενόμενη» λοιπόν πιστοληπτική αναβάθμιση, ειδικά εαν αυτή οδηγήσει το αξιόχρεο μας σε απόσταση εξόδου από το επίπεδο junk (σημείωση: αυτή την στιγμή βρισκόμαστε 4 βαθμίδες κάτω από το επίπεδο junk), θα «ενθαρρύνει» τον Mario Draghi να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Στην (πάντα) υποθετική αυτή περίπτωση, το spread μπορεί να πέσει κάτω από τις 500 τιμές βάσης κάτι που με τη σειρά του θα αλλάξει άρδην (και προς το καλύτερο) την ψυχολογία Ελλήνων αλλά και διεθνών επενδυτών.

Όλα τα παραπάνω θα μειώσουν αισθητά τον αρνητικό οικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο από την «φοροεπιδρομή» του νέου Μνημονίου Τσίπρα. Βέβαια, η κυβέρνηση διαθέτει, ως απρόσμενο σύμμαχο, και την αντιπολίτευση. Πάρε για παράδειγμα το «πυροτέχνημα» του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα χρειάζεται ως εναλλακτική πρόταση 2% πρωτογενή πλεονάσματα και 4% ανάπτυξη ανά έτος. Σίγουρα πρόκειται για «όνειρο θερινός νυκτός» όταν η Ελλάδα έχει επιτύχει ανάπτυξη 4% (η μεγαλύτερη_ μόνο 9 φορές στην διάρκεια των τελευταίων 42 ετών (δηλαδή από το 1975 μέχρι σήμερα).

Ενώ λοιπόν η Τρόικα, αποδεσμεύοντας 10,3 δις, εξακολουθεί να λακτίζει το ελληνικό «κουτάκι» με «βελούδινο», αυτή τη φορά, παπούτσι, η (με τα σημερινά δεδομένα) έλλειψη αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης από την αξιωματική αντιπολίτευση οδηγεί στο ενδεχομένως απρόσμενο ο κ. Wolfgang Schauble να αφήσει την πολιτική σκηνή (πολύ) πριν από τον κ. Τσίπρα.

* Ο κ. Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool