Πολλά ξέρεις, μα λίγα σ' ωφελάνε

Ο Αλέξης, λέει ο Α. Αντζολέτος στην «Καθημερινή», έχει συγκροτήσει μια καινούρια ομάδα τριάντα ατόμων που θα λειτουργήσουν ως think tank του ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής. Θα τεκμηριώνουν θέσεις, μερικοί θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές και προφανώς θα αποτελέσουν την δεξαμενή στελεχών όταν με το καλό ξανάρθει η δεύτερη φορά αριστερά. Ενδιαφέρον, δεν λέω. Και όχι κατ' ανάγκην κακό, για να εξηγούμαι. Ο υγιής ανταγωνισμός είναι καλό πράγμα.

Και ποιοι είναι αυτοί, θα ρωτήσετε. Δεν τους ξέρω τους ανθρώπους, τα βιογραφικά τους μιλούν για επιστήμονες σε διάφορες ειδικότητες, όλοι διακεκριμένοι στον τομέα τους, νέοι οι περισσότεροι, με διδακτορικά και καριέρες σε πανεπιστήμια ή πιάτσες του εξωτερικού, κανένας τους παιδί του κομματικού σωλήνα ή της Γένοβας και των πλατειών. Δηλαδή, πως ήταν τα στελέχη που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το 2015 και διαχειρίστηκαν την εξουσία του; Καμία σχέση, το ακριβώς αντίθετο.

Το πρώτο ερώτημα που αναδύεται είναι, «μα αν πράγματι πρόκειται για σοβαρούς και αξιόλογους ανθρώπους, τι ζητάνε στον ΣΥΡΙΖΑ»; Συμφωνώ με τη βάση του ερωτήματος, αλλά δεν θα κάνουμε τώρα και ψυχανάλυση σε όποιον θεωρεί τον εαυτό του ιδεολογικό φίλο του Αλέξη. Και τέλος πάντων, μεγάλο κόμμα παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να θρέψει τις πολιτικές φιλοδοξίες πενήντα-εκατό ανθρώπων που έχουν ένα καλό βιογραφικό.

Υπό προϋποθέσεις, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως και καλό για τον Κυριάκο. Καθότι είναι καλύτερο να έχει απέναντι του μια ομάδα μορφωμένων ρεαλιστών ανθρώπων, παρά ένα συνονθύλευμα πολιτικών σαλταδόρων δίχως προσόντα και έρμα. Είναι καλύτερο να έχει απέναντι του βαριά βιογραφικά παρά αθεράπευτες ιδεοληψίες. Καλύτερα να αντιμετωπίζει ανθρώπους με αναφορά στο 2021 παρά εκδικητές του 1946-49. Κι αν δεν είναι αυτό που θα ευχόταν ο Κυριάκος (καθότι τους τωρινούς τους έχει στο τσεπάκι), είναι καλό για την χώρα και το πολιτικό σύστημα να σοβαρευτούν και να εκσυγχρονιστούν εκεί στην Κουμουνδούρου.

Το θέμα όμως είναι αλλού. Πρώτον, το βιογραφικό δεν δείχνει απαραιτήτως και τον χαρακτήρα ή την λογική του ανθρώπου. Υπήρξαν και κάποιοι μορφωμένοι που κυβέρνησαν το 2015-19 κι είδαμε τα χαΐρια τους. Η γιαγιά μου έλεγε «πολλά ξέρεις, μα λίγα σ' ωφελάνε» και είχε 1000% δίκιο η αγράμματη γριά, παρά το ιδιόμορφο της ορολογίας της. Δεύτερον, για να αποδώσει μια σοβαρή και αξιοπρεπής ομάδα, πρέπει η ηγεσία της να είναι εξίσου σοβαρή και αξιοπρεπής. Αλλιώς η δουλειά της πάει στον βρόντο και η ύπαρξη της αποδεικνύεται θνησιγενής.

Θέλω να πω, όσο ο Αλέξης θα αποτελεί την αποκρυστάλλωση όλων των αρνητικών χαρακτηριστικών του παλιού καλού ΣΥΡΙΖΑ που όλοι γνωρίσαμε την προηγούμενη δεκαετία, δεν υπάρχει σωτηρία για κείνο το μαγαζί. Εκατό ομάδες σοβαρών ανθρώπων να μαζέψει γύρω του, θα την κλωτσήσει ο αρχηγός την καρδάρα με το γάλα που θα μαζέψουν, διότι θα είναι αυτός που την διαχειρίζεται. Και μετά θα λακίσουν και τα ανθρωπάκια απογοητευμένα. Θα το δείτε.