Πολίτες ή οικονομικοί πελάτες;

Πολίτες ή οικονομικοί πελάτες;

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Πολιτικός επιστήμονας, δεν είμαι. Ούτε έχω γνώσεις του χώρου της επικοινωνίας. Ανησυχώ όμως ιδιαίτερα, διότι ενώ η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει μαζί της το 60% των πολιτών, αδυνατεί να προβάλει την φιλοσοφία της και την ιδεολογία της και να περάσει το μήνυμα της αναγκαίας δυναμικής αλλαγής του υπάρχοντος οικονομικού και κοινωνικού αφηγήματος.

Δυστυχώς το άρωμα που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση, που είχε καταστήσει τους πολίτες, όμηρους της πολιτικής των επιδομάτων της και των διορισμών της, δεν έχει υποχωρήσει. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, τα κεντρικά άρθρα των ιστοσελίδων και το περιεχόμενο των πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών, έχουν επιστρέψει και πάλι στην θεματολογία που βοήθησε το πολιτικό τερατούργημα της συνεργασίας των Τσίπρα – Καμένου, να καταλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Και ποια είναι αυτή η θεματολογία; Οι προσλήψεις στο δημόσιο, τα θέματα των συντάξεων και των αναδρομικών και τα τακτικά και έκτακτα επιδόματα. Εκθειάζονται οι προσλήψεις δεκάδων καθαριστριών και φυλάκων στα νοσοκομεία της χώρας και αναλύονται με υπερβολική λεπτομέρεια οι διαδικασίες των μοριοδοτήσεων και των μαγικών οδών που θα οδηγήσουν στον Παράδεισο του δημοσίου. Ο αριθμός των προσλήψεων των φυλάκων στα νοσοκομεία, δεν είναι υπερβολή, να πούμε πως θα μπορούσε να στελεχώσει τις φυλακές του Αλκατράζ κατά την περίοδο της δόξας του και ο αριθμός των καθαριστριών θα κάλυπτε ακόμα και τις σκληρές απαιτήσεις του καθαρισμού της Κόπρου του Αυγείου.

Στην σχετική αρθρογραφία περιγράφονται και τα νόμιμα “κόλπα” για να βγουν ομάδες εργαζομένων στην σύνταξη στα 60 τους, με βάση κάποια κεκτημένα δικαιώματα και νομικά τερτίπια. Με υπερήφανο δε τρόπο, παρουσιάζεται το γεγονός πως οι 60ετείς συνταξιούχοι θα λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξης τους, άνευ περικοπών. Στο θέμα των συντάξεων, συμπεριλαμβάνονται και οι αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαίωσαν ομάδες συνταξιούχων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον εν αναμονή της καταβολής των αναδρομικών τους.

Και ακολουθούν αναλύσεις για τα δίκαια επιδόματα και για τα πλεονάσματα που μπορούν να μοιραστούν. Κι ας μην προέρχονται αυτά τα πλεονάσματα από το Μάννα εξ ουρανού, ούτε από την μεγέθυνση της οικονομίας, αλλά από την σκληρότατη και υπερβολική φορολογική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης των Τσίπρα – Καμένου. Όλοι περιμένουν τους καρπούς από το λεφτόδενδρο, προβάλλοντας τα αιτήματα τους. Ακόμα και οι καταληψίες μαθητές σε μεγάλο σχολικό συγκρότημα της Αθήνας, παρουσίασαν και αυτοί τα αιτήματα τους. Μέσω ενός τραγικά ασύντακτου και ανορθόγραφου κειμένου, δημοσίευσαν τα “ετοίματα” τους, έχοντας προφανώς μέσα στην τερατώδη άγνοια που τους διακρίνει, την αίσθηση πως τα αιτήματα είναι “ετοίματα”, που προφανώς έχουν εννοιολογική συγγένεια με τα “έτοιμα”.

Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Η ημερήσια διάταξη για τις συντάξεις, τις προσλήψεις στο δημόσιο, τα αναδρομικά και τα επιδόματα, μαγνητίζει και πάλι το ενδιαφέρον των πολιτών και βάζει αυτόματα την όπισθεν στο κιβώτιο των ταχυτήτων της κοινωνίας. Το σκονισμένο διαμάντι της παροχολογίας, φαίνεται πως ξαναλάμψει και πως θα προσφέρει αγαλλίαση σε όλους όσους αρέσκονται να τρώνε από τα έτοιμα και ειδικά από τα έτοιμα που έχουν μαγειρέψει κάποιοι άλλοι. Και όσο η κοινωνία επιμένει να έχει ως προτεραιότητα, το ευ ζην των 55άρηδων και όχι τις προοπτικές των 25άρηδων, υπάρχει ένας και μόνο μονόδρομος. Και αυτός οδηγεί την καταστροφή.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη οφείλει να περάσει το μήνυμα της και να επικοινωνήσει με ορθό τρόπο την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Η ελληνική οικονομία δεν αντέχει ούτε νέες συντάξεις και δη αυξημένες, ούτε άχρηστες προσλήψεις στο δημόσιο, ούτε καταβολή επιδομάτων, διότι απλά δεν μεγεθύνεται ακόμα με ρυθμούς, που να δικαιολογούν τέτοιες πρακτικές. Η Ελλάδα έχει μια μικρή ευκαιρία να τα καταφέρει. Ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας. Και, ναι. Το οικονομικό κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει. Κάποιοι δείκτες, κάποιες μετρήσεις και το συναίσθημα των πολιτών κινούνται σε θετικό επίπεδο. Για να μετουσιωθεί όμως αυτό το κλίμα, σε πραγματική ανάπτυξη θέλει δουλειά.

Έτσι, η κυβέρνηση οφείλει να περάσει με κάθε τρόπο το μήνυμα, πως αντιμετωπίζει τους πάντες ως υπεύθυνους πολίτες και όχι ως οικονομικούς πελάτες του κράτους. Ενός κράτους, που όχι μόνο αδυνατεί να έχει πελάτες, αλλά θεωρεί πως είναι βαθιά ανήθικο να έχει πελάτες. Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει μπροστά την δική της ατζέντα, που αφορά τις νέες δουλειές και την ευημερία. Μια ατζέντα που για να επιτύχει χρειάζεται υπεύθυνους πολίτες και όχι οικονομικούς πελάτες! Κι αυτό πρέπει να συμβεί τώρα, που έχει την κοινή γνώμη κοντά της. Ο καιρός κυλάει γρήγορα και οι ευκαιρίες δεν θα υπάρχουν για πάντα.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.