Περί ίσων ευκαιριών και γυμνών βασιλιάδων

Περί ίσων ευκαιριών και γυμνών βασιλιάδων

Tης Σύνθιας Σάπικα*

sH γενιά μου μεγάλωσε με την ρητορική της γενιάς του Πολυτεχνείου. Τους αριστερούς τους θεωρούσαμε καλλιεργημένους, και εννοώ καλλιεργημένους στην ψυχή. Η Αριστερά, διακήρυτταν, ήταν φιλόπονη και στοργική, αγωνιστική και γεμάτη αλληλεγγύη. Από τότε ως σήμερα η Αριστερά που γνωρίσαμε δεν είναι ούτε φιλόπονη, ούτε στοργική, ούτε στην ιδεολογία, ούτε στην πράξη.

Αντίθετα είναι εκδικητική μάλλον και διχαστική.

Βέβαια η αντιπαράθεση Πολάκη- Κυμπουρόπουλου δεν αφορά την ιδεολογία αλλά τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Και τον χαρακτήρα του Πρωθυπουργού που τον στηρίζει. Κατά συνέπεια, το ότι ο κ. Πολάκης βρίσκεται στην Αριστερά δεν είναι τυχαίο. Ούτε είναι η τυχαία η στήριξη του από τον Αλέξη Τσίπρα. Ούτε είναι τυχαίο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντίστοιχη περίπτωση λεκτικού ατοπήματος προχώρησε στη διαγραφή του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Θα περίμενα από μία κυβέρνηση της Αριστεράς ο υπουργός να είναι στο πλευρό των ΑΜΕΑ και όχι απέναντι τους. Ο κ. Πολάκης με την στάση του απέναντι στο Στέλιο Κυμπουρόπουλο προσβάλει όχι μόνο τους ανθρώπους με αναπηρία, αλλά κάθε άνθρωπο που χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ, ή περισσότερο από τους άλλους.

Θα περίμενα από μία κυβέρνηση της Αριστεράς να είναι απέναντι στους εργολάβους και όχι μαζί τους. Να προστατεύει τους νόμους, να είναι απέναντι στην διαπλοκή και όχι μέρος της.

Θα περίμενα από μία κυβέρνηση της Αριστεράς να ενισχύσει τα δημόσια πειραματικά και πρότυπα σχολεία, ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες όλοι στην αφετηρία. Ο νέος νόμος Γαβρόγλου ισοπεδώνει τα πάντα, τιμωρεί τους άριστους και απαξιώνει όσους μειονεκτούν.

Και όχι, κύριε Πολάκη, όταν λέμε ίσες ευκαιρίες, δεν εννοούμε ρουσφέτια. Δεν είναι ρουσφέτι το να εφαρμόζεις τον νόμο.

Όταν λέμε ίσες ευκαιρίες εννοούμε ίσες από την αρχή. Αυτό λέγεται προοδευτική σκέψη.

Που σημαίνει: ισάξια δημόσια σχολεία, επαρκώς καταρτισμένοι και αξιοπρεπώς αμοιβόμενοι εκπαιδευτικοί, που δίνουν στα παιδιά όσα παίρνουν τα άλλα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Που σημαίνει: progressive taxation δηλαδή, προοδευτική αύξηση των φορολογικών συντελεστών όσο αυξάνεται το εισόδημα των φορολογούμενων.

Που σημαίνει: Φέρνω στην ίδια γραμμή έναν άνθρωπο που μειονεκτεί λόγω κινητικών προβλημάτων ή λόγω πόρων, με τους υπόλοιπους που έχουν τα μέσα αυτά.

Η επιλογή του Στέλιου Κυμπουρόπουλου είναι συμβολική. Δείχνει την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να φέρει στην ίδια γραμμή με τους άλλους ανθρώπους, όσους για λόγους κοινωνικούς, οικονομικούς ή υγείας είναι πίσω. Ο ίδιος ο Στέλιος είναι μία ζωντανή απόδειξη ότι οι ίσες ευκαιρίες δεν είναι ελεημοσύνη, αλλά το άνοιγμα μίας πόρτας σε μία κοινωνία δίκαιη και πραγματικά προνοιακή. 

Όσο για την προοδευτική συμμαχία που επιδιώκει ο Πρωθυπουργός, πολύ φοβάμαι ότι χάνει την έννοια της λέξης. Δεν είναι συμμαχία, είναι φτηνή συναλλαγή. Και ο πραγματικός προοδευτικός στην πράξη αποδεικνύεται ο Μητσοτάκης. Που επιτρέπει σε όσους έχουν την διάθεση για σκληρή δουλειά και ταλέντο να έρθουν στην πρώτη γραμμή. Όσο για την Αριστερά: ο βασιλιάς ήταν γυμνός.

*Η κ. Σύνθια Σάπικα είναι δημοσιογράφος.