Πείτε την αλήθεια στη ΔΕΘ!

Πείτε την αλήθεια στη ΔΕΘ!

Στο παρελθόν, κύριε Πρόεδρε, οι πρωθυπουργοί έκαναν τις ανακοινώσεις για την οικονομική τους πολιτική στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η Έκθεση ήταν έτσι κι αλλιώς ένα σημαντικό οικονομικό γεγονός και για αυτό οι δηλώσεις ταίριαζαν απόλυτα με το ίδιο το γεγονός. Βέβαια τότε δεν υπήρχαν τηλεόραση και διαδίκτυο. Η μετάδοση της πληροφορίας ήταν πιο αργή και οι πολιτικοί έψαχναν αφορμές για να προωθήσουν το προϊόν τους.

Με τον καιρό οι συνθήκες μεταβλήθηκαν. Ο κόσμος μαθαίνει πλέον τα νέα από το διαδίκτυο και όχι από τα επίκαιρα στις κινηματογραφικές αίθουσες. Αλλά και η Έκθεση της Θεσσαλονίκης δεν είναι αυτό που ήταν. Ωστόσο, η συνήθεια των ανακοινώσεων παρέμεινε. Μέχρι σημείου ψυχαναγκασμού είναι η αλήθεια! Ο πρωθυπουργός καλείται κάθε χρόνο να δηλώσει κάτι νέο. Να δώσει μια οικονομική είδηση πρώτης γραμμής. Κάτι που να μπορεί να γίνει πρωτοσέλιδος τίτλος.

Η φετινή σας παρουσία στη ΔΕΘ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπως είχε και η πρώτη σας παρουσία ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρώτη φορά έχει πάντα μεγαλύτερη αξία απ' όλες τις άλλες. Θυμάμαι, λοιπόν, ότι είχατε τοποθετήσει πολλά πράγματα στη θέση τους σε σχέση με τον επιχειρηματικό κόσμο και τη διαπλοκή. Θυμάμαι ακόμη μια αίθουσα που δεν ασφυκτιούσε από κόσμο. Δεν σας πίστευαν τότε πολλοί άνθρωποι! Τέλος, θυμάμαι κάποιους επιχειρηματίες που βρίσκονταν στην αίθουσα να χειροκροτούν χαλαρά και μουδιασμένα. Περισσότερο για λόγους ευγένειας, παρά επειδή δήθεν συμφωνούσαν με αυτά που λέγατε.

Έχω την αίσθηση ότι θα θυμηθείτε εκείνη την πρώτη χρονιά. Όπως το θυμηθήκατε και όσες φορές μιλήσατε στο εξωτερικό με επενδυτές. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι αγορές σάς πιστεύουν. Αυτό συμβαίνει επειδή μιλάτε τη γλώσσα της αλήθειας και γιατί ήσασταν πολύ ξεκάθαρος μαζί τους: Τους είπατε «φέρτε τα χρήματά σας και κάντε επενδύσεις. Δεν χρειάζεστε ενδιάμεσους». Η διαφάνεια, οι κανόνες στο παιχνίδι, η ισονομία είναι τα εργαλεία που ανοίγουν τον δρόμο των επενδύσεων και της ευημερίας. Είναι το κλειδί για την Ελλάδα της νέας εποχής.

Περιμένω, λοιπόν, ότι θα μιλήσετε και πάλι με τη γλώσσα της αλήθειας. Κυρίως προς τον οικονομικό κόσμο. Στις συναντήσεις που είχατε με τους κοινωνικούς φορείς δείξατε ότι έχετε τη διάθεση να τους ακούσετε. Κάτι που δεν συνέβαινε στις ημέρες του Αλέξη. Την ίδια ώρα, όμως, πρέπει να τους καλέσετε να κάνουν το καθήκον τους. Να φέρουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό και να επενδύσουν στη χώρα. Αν θέλουν να έχουν θέση στο τραπέζι των συζητήσεων θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να επενδύσουν. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Η χώρα, κύριε Πρόεδρε, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο. Ή θα κάνουμε αποφασιστικά βήματα για την Ελλάδα της προόδου ή θα βουλιάξουμε οριστικά σε έναν βούρκο μέσα στον οποίο θα χαθούμε.

Μη φοβηθείτε να πείτε την αλήθεια. Για τον μεγάλο κίνδυνο του προσφυγικού, για την αποξένωση των Ελλήνων από την ελληνική παιδεία, για την απειλή της περαιτέρω οικονομικής εξαθλίωσης του λαού, για τους εξωτερικούς κινδύνους στα σύνορά μας. Αν θέλουμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας, θα πρέπει να επιδιώξουμε τη δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της οικονομικής ανάπτυξης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ύστερα μπορούν να μπουν όλα τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους. Με δυσκολία είναι η αλήθεια. Οι λύσεις δεν θα έρθουν με μαγικό τρόπο. Αλλά θα μιλάμε πλέον για λύσεις.

Περιμένω, λοιπόν, με ενδιαφέρον την ομιλία σας. Επειδή πιστεύω ότι είστε ένας ξεχωριστός πρωθυπουργός. Το δείξατε, άλλωστε, τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής σας. Άλλους τους ξαφνιάσατε ευχάριστα. Όσοι σας γνωρίζουν, αυτό ακριβώς περίμεναν από εσάς. Τίποτα λιγότερο. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν περιμένουν από το βήμα της ΔΕΘ έναν μπαλκονάτο πρωθυπουργό. Περιμένουν τον Κυριάκο! Περιμένουν έναν πρωθυπουργό που θα λέει τη γλώσσα της αλήθειας, όπως την έλεγε και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κύριε Πρόεδρε, έχετε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους πρωθυπουργούς. Καταλαβαίνετε τα οικονομικά θέματα. Ξέρετε πώς λειτουργεί η αγορά. Μιλάτε με άνεση με τους ξένους επενδυτές. Αντιλαμβάνεστε τις ιστορικές ευθύνες της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ. Πείτε την αλήθεια και ας στενοχωρήσετε μερικούς. Δείξτε τους με το δάκτυλο. Αρκετοί από αυτούς θα είναι μέσα στην αίθουσα. Η κρισιμότητα των στιγμών δεν αφήνει περιθώρια για ευγένειες. Τα πράγματα είναι απλά: Η χώρα χρειάζεται επενδύσεις για να σταθεί όρθια και οι πρώτοι που απαιτείται να βάλουν λεφτά στο τραπέζι είναι οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Θανάσης Μαυρίδης 
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.