Πατρονάροντας την τρομοκρατία

Πατρονάροντας την τρομοκρατία

Της Ζωής Ράπτη*

Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ μας υποχρεώνει και να στείλουμε ηχηρό, ξεκάθαρο και απόλυτο μήνυμα εναντίον της τρομοκρατίας αλλά και να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα, μιλώντας επιτέλους ανοιχτά. Θα ήταν πολύ καλό για την Ελλάδα να είχε ηττηθεί οριστικά και αμετάκλητα και να έχει εξαφανιστεί από τον χάρτη η τρομοκρατία αλλά το φαινόμενο υπάρχει ακόμα. Επίσης θα ήταν εξαιρετικό διάφορες πολιτικές δυνάμεις να μην δίνουν λαβές για αδιαφορία ή ενθάρρυνση τρομοκρατικών ενεργειών αλλά δίνουν – με πρώτη και χειρότερη όλων την κυβέρνηση.

Όπως έχει πει και σχολιάσει κατ'' επανάληψη η ΝΔ και ο πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης η τρομοκρατία ουσιαστικά γεννιέται στα λόγια του ακραίου διχασμού και στα κηρύγματα μίσους. Αν έστω και ένα μικρό τμήμα της κοινωνίας αποκτά, εξαιτίας αυτής της ρητορικής, ανοχή στη βία τότε δημιουργείται το υπόστρωμα για την εκδήλωση κάθε μορφής εκτροπής. Αξίζει να σκεφτούμε πώς έχει δημιουργηθεί το καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας σε όλη τη χώρα -ακόμη και στα πανεπιστήμια μας- με την ανοχή και συχνά την ενθάρρυνση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται σχετικά ο υπουργός Υγείας κ. Πολάκης έχει χαρακτηρίσει το ΣΚΑΙ «επικεφαλής βοθροκάναλο της διαπλοκής», ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε κάνει την παράξενη και απειλητική δήλωση ότι «μπορεί να μην έχουν ανατιναχτεί κάποια κανάλια κοντά στον Πειραιά, αλλά έχει ανατιναχτεί η ελληνική οικογένεια» και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έχει δηλώσει ότι «υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο» στις πράξεις των τρομοκρατών.

Στο ίδιο μοτίβο μπορεί κάποιος να βρει πολλές δηλώσεις και τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης. Όλα τα παραπάνω δεν είναι τίποτε άλλο παρά από ανοχή στην βία και την τρομοκρατία και στοχοποίηση προσώπων και μέσων ενημέρωσης. Είναι κρίμα για την Ελλάδα να επιδεικνύεται τέτοια ανευθυνότητα, φτήνια και έμμεση παρότρυνση σε διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών.

Ωστόσο, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη η αδικία και η βλάβη που θα προκαλείτο στην πατρίδα μας αν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, εκείνες που σέβονται την αξία της ανθρώπινης ζωής, το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, σιωπούσαν. Η σιωπή είναι συνενοχή και η Νέα Δημοκρατία, η μόνη σταθερή δύναμη κυβερνητικής ευθύνης στην Ελλάδα, δεν θα σιωπήσει σε αυτό το μείζον θέμα.

Όταν οι εξτρεμιστές χαρακτηρίζονται «αγωνιστές» ή, απλώς, «παιδιά», τότε αποκτούν άλλοθι και οι ενέργειές τους. Όταν από επίσημα χείλη στοχοποιούνται πρόσωπα και αντιλήψεις, τότε διευκολύνεται η δουλειά των κουκουλοφόρων. Και όταν τα κρούσματα όλο και αυξάνονται, αλλά οι συλλήψεις όλο και μειώνονται, τότε η ανομία γιγαντώνεται. Και κάπως έτσι, οι καταλήψεις και οι γροθιές γίνονται εύκολα ρόπαλα και μολότοφ για να μετατραπούν, μετά, σε καλάσνικοφ και βόμβες.

Οι Έλληνες δεν μπορούν να συμβιβαστούν με τις πρακτικές και τα ιδεολογήματα των κουμπουροφόρων δολοφόνων και του πατρόνων τους. H ζωή των πολιτών βάλλεται, οι επιχειρήσεις καταστρέφονται και υπαλληλικό προσωπικό, όπως αυτό του ΣΚΑΪ, εργάζεται σε καθεστώς φόβου. Η Νέα Δημοκρατία έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει την υφιστάμενη νομοθεσία που θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει κανονικό Ευρωπαϊκό Κράτος.

* Η κα. Ζωή Ράπτη είναι Δικηγόρου , LL.m και Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας- Κόμματος στη Νέα Δημοκρατία