Πάλι εμείς θα πληρώσουμε τα 246 εκατομμύρια!

Πάλι εμείς θα πληρώσουμε τα 246 εκατομμύρια!

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Είναι γνωστό σε κάθε νοήμονα Έλληνα ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της φούσκας. Εκτός από ελάχιστες παραγωγικές τάξεις που επικοινωνούν με το έξω κόσμο, οι υπόλοιποι πουλάμε αέρα κοπανιστό ο ένας στον άλλον, και επιβιώνουμε αναπαράγοντας φανταστικούς κόσμους.

Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είναι ένα από τα απίθανα φαινόμενα αμοραλισμού και θρασύτατης υποτίμησης της νοημοσύνης των πολιτών. Πρόκειται για εξωφρενική εξαπάτηση της κοινωνίας και πιθανότατα η προετοιμασία ενός νέου δόλιου σχεδίου εναντίον του ελληνικού Δημοσίου. Με λίγα λόγια, ή μιλάμε για μία κακόγουστη πολιτική κομπίνα εντυπωσιασμού του ΣΥΡΙΖΑ ή για ένα καλοστημένο κόλπο λαθροχειρίας των δημόσιων συχνοτήτων.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπου η κοινή γνώμη θα είχε στοιχειώδη σεβασμό προς τη λογική, δεν θα μπορούσε να ανεχτεί την είδηση της εξαγοράς τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών, με 246 εκατομμύρια ευρώ, σε μία χρεοκοπημένη αγορά 10 εκ. κατοίκων!

Και για τους 4 «θεράποντες» της ελληνικής ενημέρωσης, τα ποσά  είναι εξωφρενικά και δεν πρόκειται ποτέ να τα εισπράξει κανένα κρατικό ταμείο.

Θα αποφύγω τα ειδικά νούμερα για να γλυτώσω την  περιπτωσιολογία. Αρκεί κάποιος να ανατρέξει στους ισολογισμούς των εταιρειών των νέων προνομιακών αδειούχων για να καταλάβει λεπτομερώς, την κατάσταση. Ο ΣΚΑΙ χρωστάει αλλά εξυπηρετεί τα δάνειά του. Εμφανίζει όμως, ζημίες κάθε χρόνο από τον κύκλο εργασιών των ραδιοτηλεοπτικών του μέσων του ομίλου Αλαφούζου. Το ίδιο και ο ΑΝΤΕΝΝΑ TV με τεράστια χρέη (πιθανόν εξυπηρετούνται) και με ελάχιστα κέρδη(δεν ξεπερνούν τα 2,5 εκ) που μπορεί εφέτος να γύρισαν σε ζημιές.

Ο κ. Καλογρίτσας μετά βίας και εκπρόθεσμα, κατέθεσε εγγυητική 3 εκ. για τη  συμμετοχή του στην διαδικασία. Εκτός των άλλων, αντιμετωπίζει φορολογικά θέματα πολλών δεκάδων εκ. και ελέγχεται για την αξιοπιστία του. Τώρα τελευταία άρχισε και πάλι να παίρνει δημόσια έργα, επί ΣΥΡΙΖΑ!  Όσο για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, κ. Μαρινάκη, επειδή οι εταιρείες του δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, ίσως είναι ο μόνος που θα μπορούσε –θα μπορούσε τεχνικά, λέω, όχι ότι θα το κάνει, δεν είναι κορόιδο- να πληρώσει 73,9 εκ. για μια άδεια. Αλλά, κι αυτός πρέπει να παρουσιάζεται κάθε 15 του μήνα στο ΑΤ της περιοχής του, για εκκρεμότητες με το ποδόσφαιρο…

Είναι τεχνικά, επιχειρηματικά  και κυρίως, πρακτικά αδύνατον να προκαταβάλουν τα ποσά της εξαγοράς, ακόμα κι αν εισπράξουν ολόκληρη την διαφημιστική πίττα (200 εκ). Όχι μόνο γιατί πρέπει να καλύπτουν συνεχώς τις παλιές τους υποχρεώσεις αλλά γιατί το επενδυτικό τους προϊόν είναι  ένα μέσο το οποίο συνεχώς φθίνει σε μία κουρασμένη τηλεοπτικά, αγορά των 10 εκ. τηλεθεατών. Όσο και να ευτελίσουν τα προγράμματά τους, όσο και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους, στην πρόκληση και στην αηδία, δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις μελλοντικές δυνατότητες του διαδικτύου.

Γιατί το κάνουν τότε; Για να παραμείνουν διεκδικητές της κούρσας. Γιατί δέχτηκαν να παίξουν το παιχνίδι του Παππά; Για να εξασφαλίσουν θέση στο τραπέζι των μελλοντικών διεκδικήσεων, αφού η ίδια η διαδικασία εκφυλιστεί και καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος. Θέλουν να βρίσκονται δίπλα για να χτίσουν πρώτοι την καλύβα τους με τα υλικά κατεδάφισης.  

Κι ο Τσίπρας ανακάτεψε τους πάντες μόνο για την ομιλία του στη ΔΕΘ; Μόνο για να κερδίσει λίγο χρόνο; Όχι. Το έκανε για να γίνει κυρίαρχος στα νέα του δίκτυα και στο μέλλον. Ο άνθρωπος βλέπει μπροστά κι ας μην του φαίνεται. Πρώτα χτυπάει την "πλουτοκρατία" και της τα παίρνει χοντρά – ό τι δηλώσεις είσαι- και μετά τα δίνει στους φτωχούς. Πρώτα δημιουργείται μείζον ζήτημα με τους εργαζόμενους των άλλων καναλιών που θα κλείσουν και μετά ως «Ρομπέν των φτωχών», μπορεί να σπεύσει, στο όνομα του λαού, να σώσει και τα υπόλοιπα,  με τις θεματικές άδειες!

Εν τω μεταξύ, εξασφαλίζει μακροχρόνια αναστάτωση (εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ, ανασφάλεια των εργαζομένων, τράπεζες, δίκτυα, συμφέροντα κτλ),φυτρώνοντας μέσα στη ρίζα της κοινωνίας έναν νέο ιό  που θα εμφανίζεται συχνά, σαν γιατρός, να δίνει αντιβιώσεις. Δημιουργεί θέμα ανύπαρκτο, σε έναν ήδη αρρωστημένο χώρο που έπνεε ήδη τα λοίσθια, εξαιτίας της ανεπάρκειας της αγοράς.

Κυβερνούν επειδή γέμισαν την κοινωνία με γκρίζα και ροζ συννεφάκια. Τώρα ετοιμάζονται να της ρίξουν και μαύρο, μέχρι που να μην βλέπει την τύφλα της.

Ρε παιδιά, από το 1989 μέχρι σήμερα, κανένας καναλάρχης δεν επένδυσε ούτε ένα ευρώ από την τσέπη του, για καμία τηλεόραση. Τώρα θα τα βάλουν που δεν υπάρχει και δανεισμός; Και μιας και είναι μνημονιακή δέσμευση η "εικονική" είσπραξη των ποσών, πάλι εμείς  θα τα πληρώσουμε τα 246 εκ., όπως και την ΕΡΤ και οτιδήποτε άλλο ελέγχεται από το "ανώτατο σοβιέτ" της "σοσιαλιστικής μπανανίας"!