Ουκ επι … προπαγάνδα μόνον ζήσεται ΣΥΡΙΖΑ

Ουκ επι … προπαγάνδα μόνον ζήσεται ΣΥΡΙΖΑ

Του Τάκη Ρήγα*

Κατά κοινή ομολογία, ο τομέας στον οποίο φαίνεται να «κερδάει» ακόμα η Κυβέρνηση είναι αυτός της επικοινωνιακής διαχείρισης του προβλήματος.

Η μεθοδολογία της σταθερή, δοκιμασμένη και έως τώρα αποτελεσματική. Δραματοποιεί στο έπακρο τη διαπραγματευτική διαδικασία και επιδιώκει την ωραιοποίηση του αρνητικού τελικού αποτελέσματος. Στήνει διαρκώς επικοινωνιακές Θερμοπύλες και ενώ ο «εχθρός» τελικά περνάει, αυτό που προβάλλεται είναι η ηρωική αντίστασή της. Ως νέοι Λεωνίδες, οι Υπουργοί της Κυβέρνησης απευθυνόμενοι στο εσωτερικό ακροατήριο, προσπαθούν, με λεκτικούς λεονταρισμούς να πείσουν για το διαπραγματευτικό σθένος με το οποίο υποτίθεται ότι διεξάγουν την διαπραγμάτευση.

Εμφανίζουν σήμερα, ως απαραβίαστες κόκκινες γραμμές, προτάσεις οι οποίες πριν από μερικούς μήνες χαρακτηρίζονταν από τους ίδιους, ως εξευτελιστική υποχώρηση στους εκβιασμούς των δανειστών. Έτσι ως έσχατη πρόκληση και λόγο παραίτησής του προβάλλει ο κ. Τσακαλώτος την μείωση του αφορολόγητου κάτω από 9.100 ευρώ. Ξεχνά βέβαια ότι η αρχική κόκκινη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα 12.000 ευρώ.

«Καμμιά νέα μείωση στις συντάξεις», δηλώνει –στεντορεία τη φωνή- ο κομμουνιστής –κατά δήλωσή του- κ. Κατρούγκαλος, για να προσθέσει χαμηλόφωνα «πλην αυτών που προβλέπει ο νόμος».

Έχει βεβαίως και αυτός ξεχάσει τις ηρωικές προηγούμενες δηλώσεις του για μηδενικές μειώσεις στις συντάξεις.

Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με τρόπο κάθετο και χωρίς να σηκώνει αντίρρηση δηλώνει ότι «η χώρα δεν πρόκειται αποδεχτεί νέα μέτρα, πέραν αυτών που έχουμε συμφωνήσει με το τρίτο μνημόνιο». Επιμελώς αποκρύπτει ότι έχει ο ίδιος υπογράψει την ρήτρα «αυτόματης προσαρμογής» σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα αξιολογείται ανά τρίμηνο και σε περίπτωση απόκλισης, λαμβάνονται υποχρεωτικά νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση στερούμενη – εξ αρχής- σοβαρού σχεδίου σύρθηκε σε μια νέα μακρά και ατελέσφορη διαπραγμάτευση, της οποία το αρνητικό αποτέλεσμα προσπαθεί να αμβλύνει με επικοινωνιακά τρικ.
Είναι βέβαιο και ιστορικά αποδεδειγμένο ότι όλες αυτές οι επικοινωνιακές πιρουέτες σύντομα θα καταλήξουν σε ανώμαλη προσγείωση στο «παρκέ» της πραγματικότητας όταν η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης υπογραφεί και κυρίως όταν αρχίσει η εφαρμογή της.

Μπορεί η κοινωνία να βρίσκεται ακόμη υπό την επήρεια του αντιμνημονιακού μύθου και να θέλγεται από εθνικολαϊκιστικές κορώνες, όμως τις συνέπειες της ανερμάτιστης και καταστροφικής πολιτικής της Κυβέρνησης δεν θα τις αντέξει επί μακρόν.
Αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το γνωρίζει. Γνωρίζει καλά ότι η προπαγάνδα είναι αποτελεσματική όταν τα θεσμικά δημοκρατικά αντισώματα εξασθενούν.

Στο πλαίσιο αυτό επιμελημένα και συστηματικά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, προωθείται από το ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο αποδυνάμωσης και άλωσης και των εγγυητικών της δημοκρατίας θεσμών.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι κατασυκοφαντούνται και εμφανίζονται ως εχθροί, εκπρόσωποι των δανειστών, της διαπλοκής και της διαφθοράς. Τα μη φιλικά προς την Κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης και ή μη αρεστοί δημοσιογράφοι στοχοποιούνται. Γίνεται απόπειρα διάκρισης των δικαστών ανάμεσα στους «δικούς μας» και τους «άλλους».

Στις κρατικές δομές επελαύνουν κομματικοί εγκάθετοι, καταπατώντας κάθε έννοια διαφάνειας και αξιοκρατίας.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές διαλύονται και παροπλίζονται. Το καθεστώς στο οποίο η κομματική προπαγάνδα θα είναι πανίσχυρη, στήνεται μεθοδικά.

Η κοινωνία των πολιτών και οι θεσμικές της εκφράσεις οφείλουν να αφυπνιστούν. Η χώρα έχει ανάγκη από δημοκρατική αφύπνιση. Τώρα! Αύριο θα είναι πολύ αργά.

* Ο κ. Τάκης Ρήγας είναι πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Κυκλάδων