Όταν οι ανήλικοι ληστεύουν και τα σκουπιδιάρικα

Του Αντώνη Πανούτσου

Χθες το απόγευμα η αστυνομία εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία στον Ασπρόπυργο εξαρθρώθηκε συμμορία ανηλίκων. Τα τέσσερα μέλη που συνελήφθησαν και άλλοι τρεις που καταζητούνται εισέρχονταν στις εγκαταστάσεις των εταιρειών της περιοχής και με την απειλή ξύλων και μαχαιριών, ακινητοποιούσαν εργαζομένους και φύλακες, αφαιρώντας τους κοσμήματα, χρήματα και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Επίσης εκμεταλλευόμενα τις προσωρινές στάσεις φορτηγών με εμπορεύματα, επιτίθονταν στους οδηγούς, αφαιρώντας τους χρήματα, κινητά, κοσμήματα και σε κάποιες περιπτώσεις και τα οχήματα.

Οι ληστές όμως του Ασπροπύργου δεν είναι επιλεκτικοί. Χθες το πρωί υπάλληλοι του Δήμου και κάτοικοι της περιοχής κατέλαβαν την Εθνική Οδό προς Πάτρα, διακόπτοντας την κυκλοφορία. Διαμαρτυρόντουσαν για μια ληστεία που έκαναν τρεις τσιγγάνοι από τον καταυλισμό της Νέας Ζωής το πρωί της Δευτέρας. Οι οποίοι αφού σταμάτησαν απορριμματοφόρο του Δήμου, χτύπησαν τον οδηγό και με απειλή μαχαιριών λήστεψαν τους δύο υπαλλήλους που επέβαιναν στο όχημα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος αναφέρεται ότι «…μετά το θλιβερό γεγονός που συνέβη στο προσωπικό του Δήμου, εν ώρα εργασίας το ποτήρι ξεχείλισε! Η καθημερινή συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομάδας, της χαρακτηριζόμενης κατά τα άλλα ευαίσθητης, της οποίας εμείς υφιστάμεθα το ρατσισμό, ενώ λένε εμάς ρατσιστές, συνεχίζει να δρα στην περιοχή μας πάνω από 20 χρόνια!». Προσθέτοντας «Τα τελευταία χρόνια έχουμε διαπιστώσει εντεινόμενη προσπάθεια της Αστυνομίας να λύσει το πρόβλημα, το οποίο όμως παραμένει άλυτο». Και καταλήγοντας «Αποφασίσαμε λοιπόν, η Δημοτική Αρχή και όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να ξεκινήσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις, διότι η προσπάθεια του πολιτισμένου πολιτικού λόγου, του εγγράφου ή της δια ζώσης σύσκεψης, συζήτησης με τους αρμόδιους δεν έχει  φέρει αποτελέσματα».

Μια προειδοποίηση για αυτοδικίες και μια καταστροφή που περιμένει για να συμβεί. Αφού οι σκουπιδιάρηδες δεν διαβάζουν στις ελεύθερες ώρες τους την βιογραφία του Γκάντι. Άσε που οι σκουπιδιάρηδες τους Ασπροπύργου δύσκολα θα μοιάζουν με τον Γιούρι Γκριγκορόβιτς, τον θρύλο των Μπολσόι.

Σήμερα, αύριο, μεθαύριο στον Ασπρόπυργο τα σκουπιδιάρικα θα ξαναβγούν για να μαζέψουν σκουπίδια και οι υπάλληλοι του Δήμου θα ξέρουν ότι αυτό που συνέβη στους συναδέλφους τους μπορεί να συμβεί στους ίδιους. Και ότι ακόμα και αν η αστυνομία της περιοχής κάνει ότι μπορεί δεν γίνεται να βάζει ένα αστυνομικό με κάθε απορριμματοφόρο. Άσε που το τμήμα Ασπροπύργου ίσα που τα φέρνει βόλτα. Αλλά η ασφάλεια με 10-12 αστυφύλακες και δύο σακαράκες που είναι αμφίβολο ότι περνάνε ΚΤΕΟ δεν τα φέρνει.

Τι θα πρότεινε λοιπόν κανείς στους σκουπιδιάρηδες; Να μην έχουν λεφτά, κινητά και  ρολόγια  μαζί τους; Και αν αυτοί που τους σταμάτησαν δεν πειστούν και θέλουν να τους ψάξουν; Να γκαζώσουν; Και αν πατήσουν κάποιον πιτσιρικά; Να κάνουν τους κοιμισμένους, που έλεγε και ο Τόσκας; Να είναι οπλισμένοι αλλά να έχουν όλα τα όπλα; Σιδερογροθιά εσύ; Σιδερογροθιά και εγώ. Μαχαίρι εσύ; Μαχαίρι και εγώ. Δίκαννο εσύ; Δίκαννο και εγώ. Έτσι ώστε κανένας να μην μπορεί να πει ότι ξεπέρασαν τα όρια της αυτοάμυνας. Να σταματήσουν να μαζεύουν τα σκουπίδια; Να αλλάξουν επάγγελμα; Να κλείνουν την Εθνική Πάτρας – Αθήνας τιμωρώντας άσχετους;

Όταν για χρόνια μπορείς να πετάς μολότοφ στο λεωφορείο των ΜΑΤ στην Πατησίων είναι επόμενο ότι θα δοκιμάσεις να κάψεις το αστυνομικό κράτος που είναι παρακάτω. Όταν κλέβεις για χρόνια τον χαλκό από τα σύρματα είναι επόμενο ότι θα ληστέψεις μέχρι και τα απορριμματοφόρα αφού δεν έχεις κάποιον να φοβηθείς. Η μόνη λύση είναι η μηδενική ανοχή. Και η ανάλογη πολιτική βούληση, που μετά από όσα έχουν τραβήξει κοινωνίες όπως του Ασπροπύργου θα είναι καλοδεχούμενη.