Όταν η βία συνηθίζεται…

Όταν η βία συνηθίζεται…

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδίκασε τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για «αποκτήνωση». Η συγκεκριμένη όμως φασιστική ενέργεια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως φυσική εξέλιξη μιας κατάστασης που επί δεκαετίας διαδραματίζεται στα Πανεπιστήμια. Από το χτίσιμο των γραφείων μέχρι τις ομηρίες καθηγητών που έσπευδαν να υποστηρίξουν βουλευτές της αριστεράς δινόταν πάντα η εντύπωσης μιας πολιτικής κάλυψης.

Τον Μάιο του 2018 δόθηκε στη δημοσιότητα μια έρευνα του ΠΑΜΑΚ, στην οποία για την περίοδο 2011 - 2017 καταγράφονταν 358 περιστατικά ανομίας σε ελληνικά ιδρύματα. Η βία κατά των πανεπιστημιακών αφορούσε μεγάλο μέρος αυτών, με πιο συνήθη περιστατικά αυτά των καταλήψεων και της εισβολής σε χώρους των Πανεπιστημίων.

Η σημαντική σημείωση που ακολουθούσε την έρευνα ήταν πως τα περιστατικά ήταν πολλαπλάσια. Και αυτό διότι στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα και αναφορές του Τύπου, όπου πολλές φορές δεν συμπεριλαμβάνονται όλα όσα εξελίσσονται. Ειδικά τα πρώτα χρόνια της περιόδου που καταγράφει η ερευνα -όταν και λόγω μνημονίου τα περιστατικά ήταν συνεχή- αλλά και μετά το 2017, οπότε και υπήρξαν δεκάδες εισβολές και καταλήψεις πανεπιστημιακών χώρων.

Μια απλή αναγωγή στα χρόνια από τη μεταπολίτευση και μετά ενδεχομένως να είναι αρκετή για να οδηγήσει σε συμπεράσματα περί εκατοντάδων περιστατικών βίας και ανομίας στα ιδρύματα της χώρας.

Την περίοδο του μνημονίου πάντως κυριάρχησε η βία στα Πανεπιστήμια. Και όταν επιχειρήθηκε να μπεί μια τάξη, τότε τα επεισόδια ήταν συνεχή. Με αποκορύφωμα τις ομηρίες καθηγητών και μελών της συγκλήτου κάθε ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση όμως βρισκόντουσαν υποστηρικτές των εισβολέων.

Οπως για παράδειγμα τον Ιούλιο του 2013 όπου κλείδωσαν τους καθηγητές του ΕΚΠΑ με αλυσίδα και λουκέτο και όταν αυτοί βγήκαν είδαν μαζί με τους διαμαρτυρόμενους και βουλευτές της αντιπολίτευσης όπως ο Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος ανάρτησε την καταδίκη της διαπόμπευσης του πρύτανη της πρώην ΑΣΟΕΕ.

Ο ίδιος άλλωστε έχει δηλώσει κατ' επανάληψη τη στήριξη του στις καταλήψεις, ενώ και ως υπουργός Οικονομικών από το βήμα της επιτροπής, που συζητούσε τον νόμο Γαβρούγλου για επαναφορά του Πανεπιστημιακού Ασύλου το 2017, δήλωνε:

«Δεν θέλουν κάποιοι να γίνονται καταλήψεις. Εγώ έχω πάρει μέρος σε πολλές καταλήψεις. Επιπλέον θεωρώ ότι κάποιες είναι λάθος. Όμως αν κάποιος κάνει κατάληψη με την οποία δεν συμφωνώ δεν σημαίνει ότι είναι λάθος. Γίνεται για κάποιο λόγο. Κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν ένα συμβάν για να υπάρξει συζήτηση»

Σημειώνεται πως εκείνη την περίοδο οι καθηγητές τα μέλη της συγκλήτου επιχειρούσαν να υποστηρίξουν προσπάθειες φύλαξης των Πανεπιστημίων.

«Οι καταλήψεις αποτελούν συμβάν και οι εισβολές κοινωνικά φαινόμενα», όπως δήλωνε τον περασμένο Νοέμβριο στην Βουλή ο πρώην υπουργός Παιδείας και νυν υπεύθυνος του συγκεκριμένου τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, μετά την εισβολή που έγινε στο ΟΠΑ λίγες ημέρες πριν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου.

Ηταν οι ημέρες που η Σύγκλητος είχε αποφασίσει να κλείσει το πανεπιστήμιο για μια εβδομάδα αλλά κάποιοι είχαν άλλοι άποψη και έτσι έκοψαν το λουκέτο με αλυσοπρίονο για να εισβάλουν στον χώρο. ΟΙ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να τους υποστηρίξουν και να καταγγείλουν την αστυνομία που μπήκε στον προαύλιο χώρο για να τους απομακρύνει.

Τις ημέρες εκείνες έτερος βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστα Μάρκου, καθηγητής πανεπιστημίου ο ίδιος, δήλωνε ότι «καλά έκαναν» αυτοί που εισέβαλαν. Στη συνέχεια ο ίδιος μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης, κατηγορούσε την Σύγκλητο που έκλεισε το Πανεπιστήμιο και την αστυνομία, ενώ αναφορικά με τις έρευνες που είχαν προηγηθεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της ανομίας εντός των χώρων του ιδρύματος ανέφερε:

«Μπορούμε να πούμε τι βρήκε στην ΑΣΟΕΕ; Πέντε κράνη μοτοσυκλετιστών, πέντε στιλιάρια τα λέω εγώ που είχαν σημαίες αλλά καμιά φορά χρησιμοποιούνται από τους φοιτητές στις διαδηλώσεις και καμιά δεκαριά σκόρπια μπουκάλια που περισσότερο ήταν από κάποια κατανάλωση παρά για μολότοφ, γιατί όταν είναι μολότοφ έχουμε και βενζίνες, έχουμε και στουπιά, αυτό ήταν το φοβερό άντρο στο οποίο οδήγησε να κλείσει το πανεπιστήμιο, να πυροδοτήσει το φοιτητικό κίνημα, να μπούνε οι φοιτητές να ανοίξουνε το πανεπιστήμιο και καλά κάνανε».

Ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις καταλήψεις και όλους όσοι εισβάλλουν ακόμη και στις συνεδριάσεις των Πανεπιστημιακών. Ως κυβέρνηση απέφυγε να λάβει το παραμικρό μέτρο απέναντί τους. Επανέφερε δε και το Πανεπιστημιακό άσυλο.

Η διαπόμπευση του πρύτανη του ΟΠΑ θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως η εξέλιξη της ασυδοσίας, της ατιμωρησίας αλλά και της αίσθησης πολιτικής κάλυψης που κυριαρχεί επί δεκαετίες στο όνομα ενός ιδιότυπου ασύλου που αντί να προστατεύει τις ιδέες και την πανεπιστημιακή μόρφωση είχε φτάσει να καλύπτει πλήρως την ανομία. Η αλλαγή του νόμου από την σημερινή κυβέρνηση ήταν ένα βήμα. Απαιτείται όμως και η εφαρμογή του και η λήψη μέτρων προκειμένου να προστατεύονται φοιτητές και καθηγητές.

Από την άλλη πλευρά η καταδίκη που επιφύλαξε η αξιωματική αντιπολίτευση γεννά ερωτήματα. 39 λέξεις η ανακοίνωση του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 δεν ζήτησε την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για ελλιπή εκτέλεση των καθηκόντων του...