Όταν αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ...

Όταν αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του πιστοποιητικού εμβολιασμού έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η χώρα στερείται αξιωματικής αντιπολίτευσης αφού έχει επιλεγεί από την ηγεσία της η επιστροφή στην περιχαρακωμένη λειτουργία του κόμματος διαμαρτυρίας και αντίδρασης.

Είτε πρόκειται για το μείζον θέμα της δημόσιας υγείας, είτε για τα εθνικά ζητήματα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είτε για την ύφεση που η πανδημία φέρνει και μάλιστα παγκοσμίως η Κουμουνδούρου έχει επιλέξει τη στείρα αντιπολίτευση. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στο θέμα των Rafale ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τελευταία στιγμή στροφή και υπερψήφισε την προμήθειά τους

Και αυτό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πλήξει το στοιχείο της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό εν μέσω της διαχείρισης κρίσεων άμεσα συνδεδεμένων με την επόμενη ημέρα της χώρας.

Προσπάθεια που δείχνει να έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα αφού οι ψηφοφόροι απομακρύνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, όπως αποτυπώνεται και στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Alco.

Σύμφωνα με αυτή ο Πρωθυπουργός αυξάνει τα ποσοστά του ως προς την εμπιστοσύνη των πολιτών για τη θέση που κατέχει και φτάνει στο 45% από 42% που ήταν στην προηγούμενη δημοσκόπηση κερδίζοντας 3 μονάδες.

Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας χάνει 2 μονάδες και από 23% πέφτει στο 21% παραμένοντας σταθερά τρίτος πίσω από την απάντηση κανένας από τους δύο (30%).

Παρόλα αυτά και παρά τα στοιχεία του συνόλου σχεδόν των δημοσκοπήσεων η ηγεσία της Κουμουνδούρου επιμένει στην τακτική του πετροπόλεμου και των «ηχηρών» αλλά κενού περιεχομένου καταγγελιών.

Η περίπτωση της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού με στόχο την διευκόλυνση των μετακινήσεων με στόχο τη στήριξη και της οικονομίας με τους μικρότερους όμως δυνατούς κινδύνους από τη διασπορά του κορονοϊού είναι η τελευταία και η πλέον ενδεικτική των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα και ενώ πολλές χώρες της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ αυτής όπως και τομείς της Οικονομίας (η επιστολή της ΙΑΤΑ, του εκπροσώπου 230 αεροπορικών εταιρειών έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας) ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε χθες ότι η πρόταση «απορρίφθηκε»

Και όχι μόνο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με τίτλο «Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας» ανέφερε:

«Ο κύριος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του αντί να αποφασίσουν να δώσουν μια μάχη για την έγκαιρη επάρκεια εμβολίων, την εξασφάλιση της πατέντας ώστε να παραχθεί μαζικά και γρήγορα το εμβόλιο και να μην κρέμεται όλος ο ευρωπαϊκός πληθυσμός από το πλάνο παραγωγής τριών βιομηχανιών, επέλεξε να κάνει απλά μια κίνηση εντυπωσιασμού, μόνο και μόνο για να ακουστεί ότι κάτι έκανε.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απέρριψε την καταφανώς προβληματική από πλευράς θεμελιωδών δικαιωμάτων πρότασή του και το μόνο που του μένει είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητα».

Και για το θέμα της πατέντας δηλαδή επαναλαμβάνει τη θέση και μιλά για απόρριψη της πρότασης δείχνοντας ότι και για το περιεχόμενο αυτής δεν έλαβε υπόψη αλλά και τα όσα έγιναν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Η επιστολή του Πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν που τέθηκε και στο τραπέζι των συζητήσεων της χθεσινής Συνόδου ανέφερε ότι «είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες».

Και πρόσθετε «Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών - μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε προ κρίσης επίπεδα».

Με λίγα λόγια, ο Πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη τις αγκυλώσεις και της ΕΕ ζητούσε έναρξη συζητήσεων για να εκκινήσουν οι διαδικασίες. Ουδείς έθεσε θέμα έγκρισης από τη Σύνοδο της Πέμπτης αλλά και ούτε άμεσες εξελίξεις δεδομένου ότι και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών πρέπει να αναλυθούν και ο αριθμός των εμβολιασθέντων να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης και η αγωνία να αναδείξει παραλείψεις και αποτυχίες δείχνει πως αδυνατεί να παράγει πολιτικό λόγο και προτάσεις. Όπως και ότι επιδιώκει με το σκληρό ροκ και τη διχαστική ρητορική να καλύψει τα τεράστια εσωκομματικά προβλήματα και την αναβίωση των τάσεων που κάνουν επανεμφάνιση αφού πλέον δεν υπάρχει η συγκολλητική ουσία της εξουσίας.