Ωραίος!

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Είναι ωραίος ο κ. Τσίπρας και όταν λέμε «ωραίος» εννοούμε αποτελεσματικός στο να οργανώσει παιχνίδι σε γήπεδο 5x5 ή σε κόμμα του 5%.

Όχι, δεν ειρωνευόμαστε. Όσα αποκαλύπτει η χθεσινή ΕφΣυν για την πρόθεσή του να προσφύγει στη «βάση» του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές «σηκώνοντας το γάντι» της αμφισβήτησης που του πέταξαν οι 53, έχουν απίθανη πλάκα. Γιατί αν συμβεί αυτό, ο κ.Τσίπρας θα έχει καταφέρει να μετατοπίσει την ουσία της συζήτησης που είναι βέβαια η ηγεμονία η δική του και της παρέας του από την εποχή που πήρε το δαχτυλίδι από τον Α. Αλαβάνο, στο περιθωριακό και άνευ ουσίας ζήτημα του ονόματος.

Όχι. Το όνομα από μόνο του δεν έχει καμία ουσία και γι αυτό σας διαβεβαιώνουμε εμείς που βιοποριζόμαστε δημιουργώντας ταυτότητες για προϊόντα και αναζητώντας το κατάλληλο όνομα γι αυτά. Το «όνομα», το brand name κάθε προϊόντος είτε πρόκειται για εμπορικό αγαθό, είτε για επωνυμία επιχείρησης είτε για πολιτικό κόμμα, έρχεται ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας μελέτης και διαβούλευσης.

Όποιος επιχειρεί να δημιουργήσει ταυτότητα ξεκινώντας από το λογότυπο και από την επωνυμία, χωρίς πρώτα να έχει προσδιορίσει τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας αυτής (τα λεγόμενα brand elements), σε έξι μήνες θα τρέχει για… rebranding.

Το έχουμε αναλύσει πολλάκις: το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικό. Η αγαστή συγκυβέρνηση με την Ακροδεξιά άλλαξε ριζικά την ταυτότητά του. Όσο δεν προβαίνει σ’ ένα αναστοχασμό πάνω στο πρόσφατο εθνολαϊκιστικό του παρελθόν, στον αγαστό εναγκαλισμό του με την Άκρα Δεξιά, όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει επισήμως συγγνώμη για τα αντιμνημονιακά του παρατράγουδα, όσο ο  παραπέει ανάμεσα στον πολακισμό και τη σοσιαλδημοκρατία, όσα ονόματα και να αλλάξει δεν θα καταφέρει τίποτα.

Κόμμα στο οποίο είναι μέλη και ο σεβαστός (σε εμάς) Νίκος Μουζέλης και ο Παύλος Πολάκης και σε μια συγκυρία που το Κέντρο αυθύπαρκτο δεν είναι ελκυστικό πουθενά στον πλανήτη, δεν είναι το όνομά του που πρέπει να αλλάξει.

Θα μας πει κάποιος ότι και η ΝΔ έτσι είναι. 

Σωστά. Μόνο που η Νέα Δημοκρατία αυτή την περίοδο βρίσκεται στην κυβέρνηση και όλοι ξέρουμε ότι σ’ένα πολυτασικό κόμμα δεν υπάρχει ισχυρότερο συγκολλητικό υλικό από την εξουσία.

Ο κ.Τσίπρας λοιπόν τώρα, θα τους βάλει να συζητήσουν για το όνομα και θα τους πουλήσει «δημοκρατία» επειδή θα τους επιτρέψει να ψηφίσουν γι αυτό. Μα, είναι να μην αναφωνούμε «Ωραίος!»; 

Στο 5x5 είναι άπιαστος ο κ.Τσίπρας. Στο κανονικό πρωτάθλημα και στα μεγάλα γήπεδα είναι που ζορίζεται.

Βέβαια, εμείς αισθανόμαστε την ανάγκη να το πάμε λίγο παραπέρα κι εκτός από «Ωραίος!» να συμπληρώσουμε: «Καλά κάνει στους 53».

Γιατί εδώ που τα λέμε, οι 53 «αγνοί αριστεροί» μια χαρά πέρασαν 4 χρόνια στην εξουσία αγκαλιά με τον κ.Καμμένο και τώρα που έχασαν την καρέκλα, ενοχλούνται από τους Κεντροαριστερούς της «Γέφυρας».

Γι αυτούς μιλάμε. Μια χαψιά θα τους κάνει ο κ.Τσίπρας αυτούς τους ασυνάρτητους υποκριτές.

Θα έχουν πλάκα όσα θα συμβούν στο εσωτερικό της αντιπολίτευσης. Με την πολιτική βέβαια δεν θα έχουν και πολύ μεγάλη σχέση αλλά καλώς ή κακώς αυτή τη στιγμή, πολιτική, μόνο η Κεντροδεξιά μπορεί να παράγει. Αλλά αυτά, τα έχουμε αναλύσει ήδη.