Όλα για τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου

Τρίτη 04 Σεπτεμβρίου 2018, 00:02
-A +A

Του Σάκη Μουμτζή

Το σκληρό ροκ είχε προαναγγελθεί και ήταν αναμενόμενο. Το εκδοτικό συγκρότημα της «ψεκασμένης Δεξιάς» που υπηρετεί πιστά το σύστημα Παυλόπουλου-Παππαγγελόπουλου, από τις αρχές Αυγούστου περιέγραφε το κλίμα που θα επικρατούσε μετά το πέρας των θερινών διακοπών.

Ουδείς αιφνιδιάσθηκε, φαντάζομαι. Άλλωστε η «πανηγυρική» ομιλία του πρωθυπουργού στην Ιθάκη προϊδέασε γι΄αυτό που συμβαίνει. Όλοι μιλούσαν και μιλούν για ένα κοκτέηλ σκανδαλολογίας και παροχολογίας, καθώς το καθεστώς Τσίπρα-Παυλόπουλου παίζει τα ρέστα του.

Ποιος είναι ο τακτικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου; Πού αποβλέπει αυτή η επιθετική συμπεριφορά στην οποία συμμετέχει ο γνωστός δημοσιογραφικός υπόκοσμος, τα κρατικά κανάλια και το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ; Όλοι αυτοί λειτουργώντας ως μια οργανωμένη συμμορία, συνεπικουρούμενοι και από πολύ συγκεκριμένους επίορκους κρατικούς λειτουργούς, επιδιώκουν να ανατρέψουν το δυσμενές για την κυβέρνηση πολιτικό κλίμα.

Αποβλέπουν, δηλαδή, στις δημοσκοπήσεις που θα εμφανιστούν γύρω στις 20 Σεπτεμβρίου και θα έχουν συμπεριλάβει όλα τα γεγονότα του καλοκαιριού και την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην ΔΕΘ. Αυτές οι δημοσκοπήσεις θα είναι σημαντικές γιατί θα δείχνουν το κλίμα που υπάρχει στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Αυτό το έχει αντιληφθεί ο ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα από την Νέα Δημοκρατία και με αυτήν την αντεπίθεση, την γεμάτη λάσπη και παροχές, θα επιδιώξει να ανατρέψει ή να περιορίσει στο μικρότερο δυνατό σημείο την διαφορά που χωρίζει τα δύο κόμματα. Μια διαφορά που μέχρι σήμερα φαίνεται μη αναστρέψιμη.

Έτσι ο τακτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δείξει πως το παιχνίδι δεν χάθηκε, είναι ανοικτό και πάνω σε αυτήν την βάση να επανασυσπειρώσει ένα μέρος των απογοητευμένων ψηφοφόρων του.

Απεναντίας, αν οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου δείξουν πως οι διαφορές που χωρίζουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία παραμένουν σημαντικές και άρα μη αναστρέψιμες, τότε το παιχνίδι έχει χαθεί και το ζητούμενο πλέον θα είναι το εύρος της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α.Τσίπρας γνωρίζει πως πιθανόν ο υπερατλαντικός παράγοντας να ενεργοποιηθεί για να μην συντριβεί ένας πειθήνιος υπάλληλος του. Πιθανόν και ένα μέρος του ευρωιερατείου να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Δύσκολα όμως η κυβέρνηση θα επιτύχει την ακύρωση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς μια ολιγόμηνη μόνον αναβολή του κανέναν συνταξιούχο δεν πρόκειται να ξεγελάσει.

Επί πλέον υπάρχει και το αγκάθι του Σκοπιανού προβλήματος που θα κληθεί να διαχειρισθεί ο Α.Τσίπρας στις αρχές του νέου έτους. Συνταξιοδοτικό και Σκοπιανό, είναι βέβαιο πως θα επιτείνουν την δυσάρεστη κατάσταση για τον ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, την πρώτη αναμέτρηση με κάλπη, όπου θα δοκιμαστούν και οι αντοχές του κυβερνώντος κόμματος.

Συνεπώς, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογημένα ρίχνει όλο το βάρος στην δημιουργία θετικού κλίματος που θα καταγραφεί στις πρώτες, μετά το καλοκαίρι, δημοσκοπήσεις.

Τι άμυνες θα αναπτύξει η Νέα Δημοκρατία; Τι δυνατότητες έχει ενός συντριπτικού χτυπήματος τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτίθεται; Με τι όπλα θα ανέβει ο Κ.Μητσοτάκης στην Θεσσαλονίκη; Σε αυτά τα ερωτήματα και σε άλλα θα κληθούν να δώσουν, άμεσα, απαντήσεις ο αρχηγός και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αν θέλουν να μην μετατρέψουν έναν εκλογικό περίπατο σε ντέρμπι.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 24/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα