Οι θεσμοί αντιστέκονται, for the times they are a-changin'

Οι θεσμοί αντιστέκονται, for the times they are a-changin'

Του Θόδωρου Σκυλακάκη* 

Κανονικά δεν θα έπρεπε κανείς να μαγαρίσει το υπέροχο τραγούδι του Bob Dylan για να μιλήσει για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Το νόημα της σημερινής μου παρέμβασης δεν είναι όμως μήνυμα καταγγελίας, είναι μήνυμα ελπίδας. Εξ ου και το τραγούδι του Dylan, οι στίχοι του οποίου ακολουθούν στο τέλος, έχει απολύτως νόημα στις τρέχουσες περιστάσεις. 

Αφορμή η εξευτελιστική για την καθεστωτική νοοτροπία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατάληξη της δίωξης του Φιλελεύθερου και του εκδότη και μαχητή της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας του λόγου, Θανάση Μαυρίδη. Ο κύριος Καμμένος χρησιμοποίησε τις αντισυνταγματικές, κατά τον έγκριτο περί τα συνταγματικά Ευάγγελο Βενιζέλο, διατάξεις περί αυτοφώρου για να τρομοκρατήσει τους δημοσιογράφους που αποφάσισαν να ερευνήσουν τις απευθείας αναθέσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο του για την περίθαλψη προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Η απόπειρα αυτή κατέληξε σε διασυρμό της κυβέρνησης. Η σύλληψη πρόβαλε μαζικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την πραγματική φύση του καθεστώτος, που βγάζει τους βαρυποινίτες κατά χιλιάδες από τις φυλακές και βάζει χειροπέδες σε δημοσιογράφους και εκδότες που ερευνούν την αλήθεια. Αντί όμως να καταλήξει σε άμεση δική και καταδίκη οδήγησε σε μια απλή προκαταρκτική εξέταση. Ούτε καν ποινική δίωξη δεν ασκήθηκε!

Οι εικόνες των δημοσιογράφων με χειροπέδες αντί να σηματοδοτήσουν τρομοκράτηση των διαφωνούντων και σιωπή, στέλνουν το μήνυμα στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ό,τι πρέπει επειγόντως να αρχίσουν να ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους. Ο λόγος είναι απλός. Ισχύς κάθε εξουσίας είναι η δυνατότητα της να χρησιμοποιεί το κράτος με τρόπο που να θέτει τους αντιπάλους της σε θέση άμυνας και αδυναμίας. Όταν αυτό παύει να ισχύει η εξουσία τους έχει ημερομηνία λήξεως. Συνήθως πολύ νωρίτερα από ό,τι κάνεις φαντάζεται.

Σηματοδοτεί όμως η υπόθεση αυτή και κάτι ακόμη. Ότι μετά από τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, μετά από τέσσερα χρόνια λαϊκισμού, ψέματος, περιφρόνησης των θεσμών και ακραίου κυνισμού η κοινωνία έχει αρχίσει και αλλάζει. Μαζί της και οι θεσμοί της, που πλέον αντιστέκονται και διαδηλώνουν με τις πράξεις τους την  αυτονομία και ανεξαρτησία τους. Το βλέπουμε αυτό ξανά και ξανά, από το ΣτΕ και τις άδειες Παππά, μέχρι τον ταξίαρχο που όταν βρέθηκε μπρος στον καταδικασμένο για λαθρεμπορία μεσάζοντα προτίμησε να υποδείξει το αυτονόητο και να αποστρατευτεί παρά να υποκύψει και να εξευτελιστεί. Οι καιροί αλλάζουν, κάτι καινούριο ξεκινάει, the times they are a-changin''.

The Times They Are A-Changin'' (Witmark Demo - 1963)

Bob Dylan

Come gather ''round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown
And accept it that soon
You''ll be drenched to the bone.
If your time to you
Is worth savin''
Then you better start swimmin''
Or you''ll sink like a stone
For the times they are a-changin''.

Come writers and critics
Who prophesize with your pen
And keep your eyes wide
The chance won''t come again
And don''t speak too soon
For the wheel''s still in spin
And there''s no tellin'' who
That it''s namin''.
For the loser now
Will be later to win
For the times they are a-changin''.

Come senators, congressmen
Please heed the call
Don''t stand in the doorway
Don''t block up the hall
For he that gets hurt
Will be he who has stalled
There''s a battle outside
And it is ragin''.

 

*Ο κ. Θόδωρος Σκυλακάκης είναι Πρόεδρος της Δράσης.