Οι τέσσερις κάλπες, θα μπορούσαν να είναι η καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ

Οι τέσσερις κάλπες, θα μπορούσαν να είναι η καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ

Του Σάκη Μουμτζή

Φαίνεται πως βαίνουμε –πλην δραματικού απροόπτου—στην διενέργεια τετραπλών εκλογών στις 26 Μαΐου 2019. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι δεδομένη και αδιατάρακτη, καθώς Τσίπρας και Καμμένος θα βαδίσουν μέχρι τέλους χεράκι-χεράκι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε τυχερός, σε αντίθεση με την συγκυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου, που στην θητεία του δεν υπήρξε οποιαδήποτε εκλογική αναμέτρηση. Τουναντίον, η προηγούμενη κυβέρνηση υπέστη την δοκιμασία δύο εκλογικών αναμετρήσεων τα αποτελέσματα των οποίων προδίκασαν την ήττα της στις εθνικές εκλογές.

Είναι σίγουρο πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφύγει την πρόταξη των ευρωεκλογών. Η αναμενόμενη ήττα του κόμματος τους θα δημιουργήσει κλίμα αποσύνθεσης και πανωλεθρίας στους υπόλοιπους πέντε μήνες. Να υπενθυμίσω πως η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 ηττήθηκε με τέσσερις μονάδες διαφορά και στις εθνικές εκλογές που έγιναν μετά από έξι μήνες, με οκτώ μονάδες. Η αίσθηση του ποιος θα είναι ο νικητής αναπτύσσει μιαν ισχυρή δυναμική υπέρ αυτού.

Συνεπώς, η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει την εκτίμηση πως με την ταυτόχρονη διενέργεια τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων θα εκτονωθεί η δυσαρέσκεια των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, και στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, και όχι μόνον στις εθνικές εκλογές.

Συμπέρασμα αυθαίρετο και αφελές, συγχρόνως. Γιατί αυτό προϋποθέτει πως ο ΣΥΡΙΖΑ «παίζει μόνος του μπάλα στο γήπεδο». Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ νομίζουν πως μόνον αυτοί είναι σε θέση να καθοδηγήσουν την δυσαρέσκεια των πολιτών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας κάνει την ορθή εκτίμηση πως το κύριο βάρος της παράταξης θα πρέπει να πέσει στις βουλευτικές εκλογές. Εκεί παίζεται η εξουσία, εκεί κρίνεται το μέλλον της πατρίδας μας. Άρα, θα υπάρξει και η ανάλογη προετοιμασία και η ανάλογη διάταξη στελεχών. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας να εστιάσει την προσοχή της, καθώς χιλιάδες στελέχη της θα αγωνίζονται για την εκλογή τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στερώντας τις δυνάμεις τους από τις βουλευτικές εκλογές.

Με βασικό προσανατολισμό την εθνική κάλπη, είναι επόμενο να αναδείξει την κρισιμότητα της και συγχρόνως να πείσει τους πολίτες πως η δυσαρέσκεια τους θα πρέπει να εκφρασθεί μέσα από αυτήν. Ούτε οι ευρωεκλογές, ούτε οι αυτοδιοικητικές εκλογές εκλέγουν κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει μόνον με τις βουλευτικές εκλογές και οφείλει να το αναδείξει ως κυρίαρχο ζήτημα η Νέα Δημοκρατία.

Αν το πετύχει αυτό ο Κ.Μητσοτάκης, τότε η συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι βέβαιη. Απαιτείται όμως οργάνωση και προγραμματισμός, καθώς η ύπαρξη τεσσάρων καλπών θα δημιουργήσει τεχνικά προβλήματα που μπορεί να αφήσουν περιθώρια για δόλιες σκέψεις με πολιτικές, πλέον, συνέπειες.

Στην πολιτική έχει αποδειχθεί πως με τεχνάσματα και τρυκ, εκλογές δεν κερδίζονται. Όταν οι πολίτες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, γνωρίζουν άριστα τι θα πράξουν και πώς θα το πράξουν.

Είναι κοινή η αίσθηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα τοξικό και αναξιόπιστο κόμμα και ο Α. Τσίπρας είναι ένας ψευτάκος που ηγείται ενός περίεργου ακροδεξιο-αριστερού συνονθυλεύματος. Και οι πολίτες θα τους τιμωρήσουν. Το έχουν πάρει απόφαση.