Οι ορντινάντσες και οι ιπποκόμοι του Αλέξη Τσίπρα

Για τον Αλέξη Τσίπρα, έχουν γραφεί πολλά διθυραμβικά. Από το ότι πιάνει πουλιά στον αέρα και ότι θα αλλάξει την Ευρώπη, μέχρι το ότι ηγέτες σαν και αυτόν, γεννιούνται κάθε εκατό χρόνια. Είναι σίγουρο πάντως, ότι ο πρόεδρος του Σύριζα, είναι φτιαγμένος από σκληρό πολιτικό μέταλλο και ότι είναι μαέστρος των τακτικών κινήσεων.

Και αυτό το βιώσαμε ακόμα μια φορά τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο πρωταγωνίστησε στο γήπεδο της αντιπολίτευσης κλέβοντας την μπάλα από τον διαμαρτυρόμενο για τις παρακολουθήσεις πρόεδρο του Πασόκ, αλλά κατάφερε να κινητοποιήσει μια σειρά από ορντινάντσες, που στάθηκαν ουσιαστικά στο πλευρό του, δίνοντας ακόμα πιο ισχυρές αντικυβερνητικές μάχες από τον ίδιο. Μάχες τις οποίες εκμεταλλεύτηκε πλήρως, γεμίζοντας την πολιτική φαρέτρα του, με αιχμηρότερα βέλη.

Η λέξη ορντινάντσα είναι ιταλικής προέλευσης. Ορντινάντσα, είναι ο στρατιώτης που εκτελεί χρέη ακόλουθου αξιωματικού. Στον γερμανικό στρατό ο Ordonnanzoffizier, ήταν μια ιδιαίτερη κατηγορία αξιωματικών του γερμανικού στρατού. Συνήθως ονομάζονταν έτσι οι νεαροί σε ηλικία κατώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι υπηρετούσαν σαν υπασπιστές ανώτερων αξιωματικών με ειδικά καθήκοντα. Οι ορντινάντσες υπηρετούσαν τον αξιωματικό τους, σαν προσωπικοί γραμματείς, φρόντιζαν την αλληλογραφία, τις καθημερινές εργασίες, την καθαριότητα της στολής, των όπλων και των υποδημάτων αξιωματικού και όλο το ιεραρχικό τελετουργικό που αντιστοιχούσε στον βαθμό του.

Ο ελληνικός όρος ήταν για το ιππικό, ο ιπποκόμος. Ήταν αυτός που περιποιείτο τα άλογα και φρόντιζε για την καλή διατροφή και συντήρησή τους. Ταυτόχρονα αυτός ο νέος στρατιώτης ήταν επιφορτισμένος με το να εκτελεί τις υπηρεσιακές διαταγές ενός αξιωματικού που υπηρετούσε, να τον συνοδεύει στα ταξίδια του, να φροντίζει τις μπότες του και τις στολές του.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντοτε είχε και συνεχίζει να έχει ιπποκόμους, που είναι μεγαλύτερης ηλικίας, πιο μακριάς πολιτικής διαδρομής, υψηλότερης μόρφωσης, σημαντικότερης εμπειρίας και επιβλητικότερου βεληνεκούς. Δηλαδή με όρους στρατιωτικής ιεραρχίας, είχε και εξακολουθεί να έχει ως ιπποκόμους του, πιο υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Και το ενδιαφέρον είναι ότι οι ιπποκόμοι αυτοί, δεν προέρχονται μόνο μέσα από το κόμμα του, ώστε να βρίσκονται χαμηλότερα στην κομματική ιεραρχία, αλλά από τον ευρύτερο πολιτικό, κοινωνικό και ακαδημαϊκό περίγυρο.

Αρκετές από αυτές τις ορντινάντσες, τον υποστήριξαν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλες πάλι, τον εξυπηρέτησαν βραχυπρόθεσμα. Μερικές ορντινάντσες δελεάστηκαν από υπουργικούς θώκους. Κάποιες άλλες βρήκαν απλά νόημα στη ζωή τους. Υπήρξαν ορντινάντσες που υπηρετώντας τον Αλέξη Τσίπρα, περίμεναν τη δικαίωση τους, την εκπλήρωση των ονείρων τους και των στόχων τους. Ορισμένες κατάφεραν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ακόμα οντότητα, κάτω από τη σκέπη του αρχηγού του Σύριζα.

Ωστόσο, όλες είχαν το ίδιο τέλος. Ο κύκλος της πολιτικής ζωής της ορντινάντσας, έφτανε στο τέλος της, όταν οι υπηρεσίες που προσέφερε έπαυε να έχει χρησιμότητα στον Αλέξη Τσίπρα. Τα παραδείγματα πολλά. Όλοι όσοι έχουν παρακολουθήσει έστω και από μακριά τις εξελίξεις εντός του Συνασπισμού και μετέπειτα του Σύριζα από το 2005, τα γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι σήμερα, ηχηρό τμήμα της ευρύτερης κεντροαριστεράς, σπεύδει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αρχηγό του Σύριζα, με αδιευκρίνιστο στόχο. Όμως είναι σίγουρο, ότι οι υπηρεσίες που προσφέρει αφειδώς, θα έχουν ημερομηνία λήξης. Και μετά από την ημερομηνία λήξης, θα τεθεί και πάλι το τμήμα αυτό, στη θέση, που του έχει προκαθορίσει ο Σύριζα. Στη θέση, «απέναντι».