Οι δύο λόγοι της ήττας και η «κουτσή πάπια» του Αλέξη

Οι δύο λόγοι της ήττας και η «κουτσή πάπια» του Αλέξη

Της Μυρένας Σερβιτζόγλου*

Η είδηση δεν είναι ότι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Tο είχαμε γράψει: «Όμως, ο κύριος λόγος για τον οποίο ο Τσίπρας θα έρθει αντιμέτωπος με εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα σε όλες τις επικείμενες εκλογές, είναι γιατί δεν ασχολείται με τα δικά του τζάμια», «Η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν ένα καθεστώς δεν υπηρετεί το κράτος-έθνος και δεν προστατεύει την πατρίδα, ο ήχος, ο γδούπος της πτώσης του είναι εκκωφαντικός».

H είδηση είναι ότι δεν το περίμεναν. Αυτή η απόσταση από το εκλογικό σώμα, η διάσταση με την ίδια την πραγματικότητα είναι ο αποχρών λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη μία συντριπτική ήττα στις εκλογές. Ποιές είναι όμως οι δύο κύριες αιτίες;

Πολιτικοί αναλυτές εδώ και δύο ημέρες επισημαίνουν ως βασικές αιτίες ήττας του Τσίπρα τις Πρέσπες, τα μνημόνια, την υπερφορολόγηση, τις προεκλογικές παροχές, την πολιτική αλλοτρίωση του κυβερνώντος κόμματος, τους ΑΝΕΛ. Αναμφίβολα, όλα τα παραπάνω κόστισαν στον Τσίπρα και την κυβέρνησή του. Δύο όμως είναι τα αίτια της ηχηρής πτώσης: ο τρόπος και τα πρόσωπα. Ο Τσίπρας δεν πληρώνει μόνο τις Πρέσπες, πληρώνει κυρίως τον τρόπο που εκπονήθηκε η συμφωνία, που υπεγράφη, που επεβλήθη σε αντιπολίτευση και λαό.

Δεν πληρώνει μόνο την οικονομική πολιτική, πληρώνει τον τρόπο που την εφήρμοσε. Δεν πληρώνει τους ΑΝΕΛ, πληρώνει τον αγοραίο τρόπο με τον οποίο συγχρωτίστηκε μαζί τους. Αλλά πρωτίστως ο Τσίπρας πληρώνει τα πρόσωπα. Την οίηση και τις δηλώσεις του Παππά, τον τσαμπουκά του Τζανακόπουλου, την αήθεια του Πολάκη. Πληρώνει όλους τους Γενικούς Γραμματείς και τους διευθυντές στη Δημόσια Διοίκηση, που τσίριζαν, εκφόβιζαν και εκβίαζαν επί τέσσερα συναπτά έτη. Σε όλα τα παραπάνω, το 9,5% ήταν η απάντηση.

Οι Αγγλοσάξονες έχουν μία έκφραση που περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει σήμερα ο «άχαστος Αλέξης». Αποκαλούν «κουτσή πάπια», «lame duck», τους πολιτικούς που βρίσκονται στο τέλος της θητείας τους, ενώ οι αντίπαλοί τους έχουν ήδη μπει σε τροχιά ανάληψης εξουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας εκλογικά είναι αναμφισβήτητα σήμερα μία «κουτσή πάπια». Πολιτικά;

Σχολιαστές στην Ελλάδα που τόνιζαν ότι ακόμη και σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 26ης Μαΐου, ο Τσίπρας έχει διασφαλίσει να αποτελεί τον άλλο πόλο, την επομένη των εκλογών δεν ήσαν πλέον βέβαιοι. Ομοίως, ο διεθνής τύπος, έκανε λόγο όχι μόνο για εκλογικό βατερλό, αλλά και για πολιτική διάλυση του Τσίπρα. «Θα επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε και εκεί που ανήκει», άκουγε κανείς στις πλατείες το βράδυ των αποτελεσμάτων, «στο 3%».

Και αν η μεγάλη ήττα αποτελεί πλέον μη αντιστρέψιμο γεγονός, δεν μπορούμε ακόμη να μιλούμε για μεγάλη νίκη. Για να μετατρέψουμε τη μεγάλη ήττα σε μεγάλη νίκη, πρέπει να εργαστούμε πολύ, πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Για την Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέχρι στιγμής δείχνει την ωριμότητα και τον πολιτικό πολιτισμό που απαιτεί η κρισιμότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα. Με έναν ισχυρό αέρα νίκης, θα πρέπει την επόμενη ημέρα να δώσει βαρύνουσα προσοχή σε δύο κυρίως σημεία: να αποκαθάρει το κόμμα του από παλαιοκομματικές νοοτροπίες και βυζαντινισμούς, και να προωθήσει καθαρά πρόσωπα. Ούτως ώστε, η συντριπτική εκλογική ήττα του Αλέξη, να αποβεί και πολιτική τελεσιδίκως.

Και όχι, κύριε Φίλη, η ήττα δεν οφειλόταν στο ύφος της κυβέρνησης. Οφειλόταν στο ήθος της. Το ύφος δεν αποτελεί παρά την εξωτερίκευση ενός μύχιου ήθους. Το συγκεκριμένο στο πέρασμά του έκαψε τα πάντα.

* Η κ. Μυρένα Σερβιτζόγλου είναι ακόλουθος Τύπου.