Οι διεθνείς επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Οι διεθνείς επενδυτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Του Κώστα Μήλα*

H«απελευθέρωση» του Ελληνικού και η δρομολόγηση επενδύσεων που παρέμεναν «εγκλωβισμένες» επί μακρόν δίνουν το σήμα που περίμεναν αγορές και διεθνείς επενδυτές. Το θετικό οικονομικό μέτωπο σε κρίσιμους δείκτες όπως το ελληνικό χρηματοοικονομικό stress, προϊδεάζουν θετικά και η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει αυξημένες επενδύσεις οι οποίες θα τρέξουν (επιτέλους) ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3%.

Το 14ο Annual Roadshow στο Λονδίνο με τους ιδιαίτερα θετικούς οιωνούς για την ελληνική οικονομία αποτελεί ένα δείγμα του κλίματος που αλλάζει και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κινήσεων που συνδέονται με την την επιστροφή της Ελλάδας, μετά την επικράτηση Μητσοτάκη, σε μία μορφή πολιτικής και οικονομικής 'κανονικότητας'.

Κανονικότητας που έχει συμπιέσει το κόστος δανεισμού του 10-ετούς ελληνικού ομολόγου στο ιστορικό χαμηλό του 1,39%. Και τούτο παρά τις εύλογες ανησυχίες των Ευρωπαίων για ένα άτακτο Brexit το οποίο, όπως έχω εξηγήσει πρόσφατα, θα επηρεάσει δυσμενώς την Βρετανική οικονομία αλλά (σε μικρότερο βαθμό) και την Ευρωπαϊκή.

Με άλλα λόγια, παρά τις διεθνείς ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit, αλλά και τους συνεχιζόμενους trade wars του Donald Trump, η δυναμική αποκλιμάκωση του ελληνικού κόστους δανεισμού στέλνει ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η Ελλάδα δεν θεωρείται πια από τους διεθνείς επενδυτές ως ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης!

Γερμανοί και Γάλλοι επενδυτές εκφράζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις. Στο roadshow του Λονδίνου μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές προχώρησαν μάλιστα σε συζητήσεις συνεργασίες με ελληνικές επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή στα καλά νέα προστίθεται και η εξέλιξη του ελληνικού δείκτη χρηματοοικονομικού stress (financial stress index) ο οποίος, σύμφωνα με την ΕΚΤ κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Ο δείκτης αυτός, τον οποίον λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν οι επίδοξοι επενδυτές, είναι ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος καταγράφει τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις τόσο στο ελληνικό χρηματιστήριο όσο και στην αγορά ελληνικών ομολόγων.

Ο ως άνω δείκτης, λοιπόν, έχει ιδιαίτερη σημασία διότι, το χαμηλό επίπεδο στο οποίο κινείται σήμερα, δίνει σαφέστατο σήμα ότι η Ελλάδα δεν κινδυνεύει τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, και ως ένα μεγάλο βαθμό μεσοπρόθεσμα, να εισέλθει σε φάση οικονομικής ύφεσης. Κάτι που με τη σειρά του καθησυχάζει τους μακροπρόθεσμους διεθνείς επενδυτές (όπως αποδείχθηκε και από το ενδιαφέρον στο 14ο Roadshow) ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδιαίτερα ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με χαμηλό οικονομικό ρίσκο.

Οι παραπάνω εξελίξεις δημιουργούν προϋποθέσεις για αναθεώρηση προς το καλύτερο των εκτιμήσεων του ΔΝΤ στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων. Πράγματι, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι επενδύσεις μόλις και θα αυξηθούν από το 14,45% του ελληνικού ΑΕΠ το 2019 στο 17,05% το 2022 και κατάτι υψηλότερα στο 17,34% του ΑΕΠ το 2024 όταν, αντίστοιχες εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη, κάνουν λόγο για επενδύσεις στο 22,56% το 2024.

Σε κάθε περίπτωση το θετικό οικονομικό μέτωπο σε κρίσιμους δείκτες όπως το ελληνικό χρηματοοικονομικό stress, προϊδεάζουν θετικά τους διεθνείς επενδυτές με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μπορέσει, ενδεχομένως, να προσελκύσει αυξημένες επενδύσεις οι οποίες θα τρέξουν (επιτέλους) ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 3% και, βέβαια, θα οδηγήσουν σε μεγάλη αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας από το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του σημερινού 17,2%.

ΥΓ. Οι διεθνείς επενδυτές αναθαρρούν, σε τελική ανάλυση, και από τις εκτιμήσεις ότι το άτακτο Brexit θα κόψει μόνο 0,13% από το ελληνικό ΑΕΠ. Καλό, βέβαια, θα ήταν να μη χρειαστεί να συμβεί ούτε καν αυτό.

*Ο Κώστας Μήλας είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool.