Ο στρατηγός κι ο παγωτατζής

Ας πούμε ότι αύριο το πρωί ξεσπά πόλεμος με την Τουρκία (λέμε τώρα). Πώς θα σας φαινόταν αν βλέπατε στην τηλεόραση από τη μια τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κι απέναντι του έναν παγωτατζή ή έναν καλλιεργητή αβοκάντο να μαλώνουν για τον τρόπο που πρέπει να γίνουν οι πολεμιστές επιχειρήσεις; Ο στρατηγός να λέει θα χρησιμοποιήσουμε τα υποβρύχια κι ο παγωτατζής να επιμένει ότι πρέπει να επιτεθούμε στον Έβρο. Και να κάνει μια μήνυση ο παγωτατζής και να σέρνουν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στο τμήμα.

Μη γελάτε, γιατί αυτό ζούμε κάθε μέρα. Για τις ανάγκες της τηλεθέασης φτιάχνονται καθημερινά τα πιο απίθανα τηλεοπτικά δίδυμα (η Παγώνη μ' έναν αλουμινά αρνητή, ο Γώγος μ' έναν δικηγόρο διαζυγίων που εκπροσωπεί αντιεμβολιαστές, κλπ) με αποτέλεσμα να εξισώνεται στα μάτια του κοινού η επιστημονική γνώση του ενός με τη σαχλαμάρα του άλλου. Το πιο τραγικό δε σε τούτο τον παραλογισμό είναι ότι εκείνοι οι δημοσιογράφοι-παρουσιαστές που αρνούνται να πέσουν τόσο χαμηλά, καταδικάζονται από το τηλεοπτικό κοινό. Όλοι γυρίζουν να δουν τον καυγά του σχετικού με τον άσχετο και του γιατρού με τον κτηνοτρόφο, αφήνοντας στην τηλεοπτική μοναξιά του εκείνον που προβάλει την επιστήμη.

Όταν η Παπαευαγγέλου με τα σαράντα χρόνια επιστήμης στην πλάτη της και ο Τσιόδρας και ο Μαγιορκίνης κι όλοι οι υπόλοιποι έχουν λιγότερο τηλεοπτικό χρόνο από τον βλαμμένο που κάνει μήνυση στους γιατρούς που διασωλήνωσαν τη θεία του, τότε τι το συζητάμε; Όταν ο ανόητος που ουρλιάζει ζητώντας την εκταφή του πατέρα του για να αποδείξει ότι δεν τον σκότωσε ο κορονοϊός αλλά ο Μπιλ Γκέιτς ξέρει ότι θα παίξει επί πεντάλεπτο σε όλες τις εκπομπές, τι φανταζόμαστε ότι θα κάνει; Θα κάτσει στ' αυγά του ή θα μπουκάρει στο νοσοκομείο και θα τα κάνει γης Μαδιάμ;

Όταν ο δικηγορίσκος που δεν μπορεί να βγάλει αλλιώς μεροκάματο ξέρει ότι εκεί έξω υπάρχει πελατεία έτοιμη να του ακουμπήσει ένα χιλιάρικο για μια μήνυση εναντίον του δασκάλου που ζητά τεστ από τα παιδιά για να μπουν στο σχολείο, τι υποψιαζόσαστε ότι θα προτιμήσει; Να πει στην πελατεία ότι λέει μπούρδες ή να την εξωθήσει να κάνει δεύτερη και τρίτη μήνυση; Κοροϊδευόμαστε τώρα; Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δυναμική μειοψηφία φανατικών και ημίτρελων, η οποία εξωθείται σε ακραίες πράξεις από κυκλώματα μικροσυμφερόντων που βγάζουν χρήμα στην πλάτη της.

Δεν ξέρω αν φτάνει η παρέμβαση Ζαχαρή προς τους εισαγγελείς. Χρήσιμη είναι, αλλά επαρκής δεν είναι. Υπάρχουν ακόμα δυο-τρεις πυλώνες που στηρίζουν και τροφοδοτούν αυτό το τερατούργημα. Οι τηλεοράσεις που τους προβάλλουν (όχι όλες, αλλά κάποιες), η αστυνομία που τηρεί κατά γράμμα τον νόμο και τραβολογά τον κάθε δάσκαλο και γιατρό στο τμήμα δια τα περαιτέρω και τα δικηγορικά κυκλωματάκια που κονομάνε χρήμα από την ηλιθιότητα. Όλα μαζί χρειάζονται παρέμβαση. Συντονισμένη. Αλλιώς χτίστε καινούριες εντατικές στα γρήγορα πριν χειμωνιάσει για τα καλά.