Ο νέος πατριωτισμός και η μάχη των ιδεών

Ο νέος πατριωτισμός και η μάχη των ιδεών

Της Έφης Μπάσδρα *

Σε δύο χρόνια από σήμερα θα γιορταστούν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του '21 που οδήγησε στην ίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους. Αναμένεται να εορταστεί με μεγάλη λαμπρότητα καθώς σηματοδοτεί το πέρασμα στην ανασυγκρότηση και αναγέννηση της Πατρίδας μας μετά την σχεδόν καταστροφική περιπέτεια της τελευταίας δεκαετίας των μνημονίων.

Το τελευταίο πέρασμα της διακυβέρνησης της αριστεράς των αυταπατών, της αναξιοκρατίας, του λαϊκισμού και του κυνισμού, άφησε σημάδια και πληγές που θα πρέπει να σβηστούν και να επουλωθούν. Σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που τρέχει σε υψηλές ταχύτητες χωρίς στέρεες αναφορές, η προνομιακή θέση της χώρας θα πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου.

Η πατρίδα μας έχει ταλαιπωρηθεί στα χρόνια της κρίσης. Τα ψευτοδιλήμματα και οι δονκιχωτισμοί των κυβερνώντων ακυρώθηκαν υπό το βάρος της ευρωπαϊκής και διεθνούς πραγματικότητας. Πρώτοι, όσοι ανέμιζαν τις αυταπάτες τους ως «παντιέρες ρόζες» αμφισβήτησης μιας πορείας χαραγμένης με τον κόπο και το μόχθο του ελληνικού λαού, παρέδωσαν γη και ύδωρ, ακυρώνοντας με επαίσχυντες συμφωνίες την ιστορική θέση της χώρας. Η άγνοια του ιστορικού βάθους των προβλημάτων απέδειξε ότι η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί με τον πιο αμείλικτο τρόπο τη δεύτερη φορά.

Σήμερα, σχεδόν δύο αιώνες μετά, τα νάμματα του ελληνισμού της ιστορικής εθνεγερσίας επανέρχονται πιο επιτακτικά. Το διεθνές περιβάλλον, η τεχνολογία και η νέα εποχή επιβάλλουν ένα νέο δημόσιο λόγο, μια νέα πραγματικότητα. Η ανακύκλωση των φθαρμένων ιδεών της αριστεράς με τη μορφή του νέου αφηγήματος της αποανάπτυξης και της μιζέριας, σε μια χώρα σε τέλμα και στασιμότητα από επιλογή, η αναξιοκρατία και η ρετσινιά της αριστείας, συνεχίζει να διώχνει τον ανθό των νέων Ελλήνων στο εξωτερικό. Τα δέκα χρόνια της κρίσης διατράνωσαν την ελληνική διασπορά, όπως τότε στα χρόνια πριν την επανάσταση του '21 αλλά και σε κάθε περίοδο του ελληνισμού που οι συνθήκες γινόντουσαν οριακές.

Σήμερα η πατρίδα μας βρίσκεται σε σημείο που δεν επιδέχεται λεπτού αργοπορίας. Δεν απομένουν παρά δύο μήνες από τις πρώτες εκλογές μετά τέσσερα ολόκληρα χρόνια. Η περιπέτεια της Κίρκης της κυβέρνησης Σύριζα οσονούπω τελειώνει. Ήρθε ο καιρός να διορθωθεί ένα λάθος που δεν έπρεπε να συμβεί. Οι εκλογές αυτές, αυτοδιοικητικές και ευρωεκλογές, λαμβάνουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος όχι τόσο ενάντια στην κυβέρνηση και τις επιλογές της όσο στην θετική επιλογή μιας άλλης Ελλάδας που μας αξίζει. Η ΝΔ έχει ξεδιπλώσει το πρόγραμμά της και βαδίζει με τον αέρα του νικητή.

Η επερχόμενη νίκη θα πρέπει να είναι ολοκληρωτική. Δεν αφορά τα ποσοστά ή καλύτερα δεν αφορά μόνον αυτά. Αφορά κυρίως την επικράτηση στο πεδίο των ιδεών. Το προηγούμενο αφήγημα έμεινε χωρίς να προλάβει να ολοκληρωθεί. Η σύγκριση με το παρελθόν, η αναβολή των σημαντικών αποφάσεων, τα λάθη και οι παραλείψεις, η καμένη γη των κυβερνώντων, μπορεί μόνο να λειτουργήσουν σαν ξύπνημα ενός νέου πατριωτισμού και χάραξης ενός νέου δρόμου που δεν περπατήθηκε ποτέ.

Η υπέρβαση μέσα από την αυτοκριτική και τις νέες ιδέες πρέπει να στοχεύσουν στη θεμελίωση ενός ευρωπαϊκού κανονικού κράτους δικαίου με κοινωνικές συνισταμένες. Μέσα από την ελεύθερη οικονομία ως βασική προϋπόθεση.  Μία χώρα που θα επιβραβεύει τον κόπο και τη δουλειά, μια χώρα με υγιή οικονομία και ευκαιρίες εργασίας, με εξωστρέφεια και ανταγωνισμό, μακρυά από τον εναγκαλισμό του κράτους.

Μία χώρα που θα γεννά πλούτο για τους πολίτες της και θα δεν αρκείται στη διανομή της μιζέριας των επιδομάτων. Με ασφάλεια για τον πολίτη και ίσες ευκαιρίες στη γνώση και τη μόρφωση. Με ανοιχτούς ορίζοντες, αλληλεγγύη και φιλότιμο.

Πατώντας γερά στις μνήμες, την ιστορία και τις παραδόσεις μας, ήρθε η ώρα η Ελλάδα να διεκδικήσει ξανά τη θέση της μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο. Μέσα από το νέο πατριωτισμό και μία νέα ισχυρή συλλογική εθνική ταυτότητα, η μάχη των ιδεών αυτή τη φορά πρέπει να κερδηθεί. Ο δικός μας δρόμος, αυτός που δεν περπατήθηκε, είναι αυτός που θα κάνει και τη διαφορά.

* Η καθ. Έφη Μπάσδρα είναι στέλεχος της ΝΔ