Ο μετεξεταστέος μαρξιστής - καθηγητής

Ο μετεξεταστέος μαρξιστής - καθηγητής

Δημήτρης Κούρκουλας*

Συνεχίζουν να προσποιούνται ορισμένοι εκπρόσωποι της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι «εκπλήσσονται» και «αγανακτούν» όταν κάποιος τους υπενθυμίζει την τεράστια οικονομική καταστροφή που προκάλεσαν με την παλαβή διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015. Όλοι όμως οι σοβαροί αναλυτές συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η ζημιά ήταν τεράστια και ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους και δανειστές έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής. Η ποσοτική της αποτίμηση είναι φυσικό να ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού και τη χρονική περίοδο αναφοράς. Μερικοί όπως ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρας, προσδιόρισαν τη ζημιά σε 80 δις., άλλοι όπως ο κ. Κλάους Ρέγκλινγκ σε 100 δις., ενώ ο Τόμας Βίζερ του Eurogroup σε 200 δισ.

Αυτό που δεν έχει ακόμα διευκρινισθεί –και θα αποτελέσει ασφαλώς αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας– είναι αν η διαπραγμάτευση διεξήχθη με τον παλαβό τρόπο που όλοι ξέρουμε στα πλαίσια μιας στρατηγικής να αποκοπεί η χώρα από την Ε.Ε. και να μετατραπεί σε Βενεζουέλα της Μεσογείου ή αν επρόκειτο για απίστευτη ανικανότητα και παντελή άγνοια των διεθνών συσχετισμών και του τρόπου λειτουργίας του διεθνούς συστήματος. Όπως είχαμε επισημάνει σε άρθρο μας στις 9 Ιουνίου 2015, εν μέσω κρίσης, η παρωδία της διαπραγματευτικής στρατηγικής της τότε κυβέρνησης ήταν ίσως η συνισταμένη τριών παραγόντων: ο αχταρμάς που προκύπτει από τον εγκλωβισμό σε προεκλογικές ιδεοληψίες και ψεύτικες υποσχέσεις, από το αντι-ευρωπαϊκό υπόστρωμα ορισμένων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά και εν μέρει προϊόν άγνοιας κινδύνου.

Ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε πρόσφατη συνέντευξή του να επιτίθεται με τη γνωστή συριζαίικη αμετροέπεια στον Κλάους Ρέγκλινγκ, Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, λέγοντας ότι θα τον έκοβε στις εξετάσεις αν τον είχε μαθητή. Ο εκνευρισμός του Υπουργού Οικονομικών είναι αντιληπτός, αφού οι τεράστιες ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο το κόμμα και την κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετείχε από την πρώτη ημέρα, αλλά και τον ίδιο προσωπικά, που λειτουργούσε την επίμαχη περίοδο ως Βαρουφάκης Νο2.

Λίγες μέρες πριν από τις εθνικές εκλογές η συζήτηση για το 1ο εξάμηνο του 2015 επαναφέρει στη μνήμη μας τις πιο σκοτεινές μέρες της μεταπολίτευσης. Τότε που κυοφορούντο εναλλακτικά σχέδια παράλληλων πληρωμών IOU, σχέδια για την άλωση του νομισματοκοπείου και την υπεξαίρεση χαρτονομισμάτων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσδοκίες για δήθεν γενναία δανειοδότηση από Ρωσία και συντροφική βοήθεια από Βενεζουέλα και βεβαίως η πραγματική και επιβεβαιωμένη είδηση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοίμαζε σχέδια επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για να περιορίσει τις επιπτώσεις της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων που θα προέκυπταν αν οι σχεδιασμοί του κ. Τσακαλώτου και των συντρόφων του οδηγούσαν τη χώρα εκτός Ευρωζώνης και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το φιάσκο του 1ου εξαμήνου του 2015 μπορεί τελικά να αποτιμηθεί σε 80, 100 ή 200 δισ. Πόσο άραγε θα αποτιμηθεί η απώλεια κάθε ίχνους αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς; Πόσο η αναβολή επενδυτικών σχεδίων και πόσο αποτιμάται ο θανάσιμος κίνδυνος που διέτρεξαν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί και η θέση μας στην καρδιά της ευρωπαϊκής ενοποίησης; Να γιατί ο μαρξιστής - καθηγητής κ. Τακαλώτος και οι φανεροί ή κρυφοί συνοδοιπόροι του πρέπει να κοπούν στις προσεχείς πολιτικές εξετάσεις των εθνικών εκλογών. Γιατί με πρωτοφανή ανευθυνότητα εξέθεσαν τη χώρα σε θανάσιμο κίνδυνο και γιατί δεν φαίνεται να έχουν διδαχθεί από τα μοιραία λάθη τους.

* Ο κ. Δημήτρης Κούρκουλας είναι πρώην υφυπουργός Εξωτερικών (2012-2015) και πρώην πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.