Ο Μαδούρο και τα 12 πραξικοπήματα

Ο Μαδούρο και τα 12 πραξικοπήματα

Του Γιάννη Κουζηνού

Μια κυβέρνηση που δείχνει ανίκανη να κάνει το οτιδήποτε για να ανακόψει ή τουλάχιστον να μετριάσει τις επιπτώσεις της βαθιάς  κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που η ιδία δημιούργησε, φαίνεται να διαθέτει πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στο να ξεσκεπάζει και να αποτρέπει απόπειρες πραξικοπήματος εναντίον της. Ή τουλάχιστον δείχνει να έχει την ικανότητα να δημιουργεί φανταστικές απόπειρες πραξικοπήματος και να τις σερβίρει σαν αληθινές. Προφανώς αυτή είναι η πρακτική εφαρμογή του "η φαντασία στην εξουσία" αν και η φαντασία τους περιορίζεται μονό στην κατασκευή ορατών και αόρατων εχθρών, οικονομικών πολέμων και πραξικοπηματιών, ενώ τους είναι αδύνατο να φανταστούν ότι υπάρχει έστω και η ελάχιστη πιθανότητα να κάνουν κάπου λάθος. Ή να κάνουν λάθος στα πάντα.

Ούτε μια ούτε δυο αλλά δώδεκα φορές o πρόεδρος Μαδούρο από την στιγμή που εξελέγη έχει καταγγείλει απόπειρες πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση που υποκινούνται από ξένο δάκτυλο. Δώδεκα φορές μάλιστα αναδείχθηκε νικητής και τα απέτρεψε. Η τελευταία και πιο πρόσφατη νίκη του ήταν αυτή κατά της απόπειρας πραξικοπήματος την 1η του Σεπτέμβρη. Οι σχεδόν 1.000.000 άνθρωποι που ύψωσαν την φωνή τους εναντίον στην καταπίεση τις κυβέρνησης του ήταν για μια ακόμα φορά ξένος  δάκτυλος. Και ενώ o πρόεδρος συνεχίζει να κοιτά το δάκτυλο αρνείται να δει το δάσος από τις υψωμένες γροθιές που ακόμα κινούνται ειρηνικά εναντίον του.

Η τραγική ειρωνεία της υποθέσεως είναι ότι την αποτροπή του πραξικοπήματος και τις λεπτομέρειες τις παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου o Στρατηγός υπουργός  εσωτερικών, ένας από τους πολλούς μέσα στην κυβέρνηση, Nestor Reverol. Μια κυβέρνηση που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από στρατιωτικούς και ελέγχει, τουλάχιστον έτσι δείχνει, απολυτά τον στρατό σταματά πραξικοπήματα που υποκινούνται από πολίτες και ξένα..δάκτυλα.

Ο Nestor Reverol αποκάλυψε ότι οι αρχές βρήκαν 4 όπλα από τα οποία το ένα τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτή και μερικά εκρηκτικά c4 σε χώρο κοντά στο προεδρικό μέγαρο. Κατά την γνώμη του Reverol, η αντιπολίτευση είχε σχέδιο να χτυπηθούν με αυτά τα όπλα επιλεγμένοι διαδηλωτές με την ελπίδα ότι το αιματοκύλισμα θα δημιουργούσε έκρηξη και πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης.

Δεν ξέρω ποιος  είναι αυτός που πια τους πιστεύει η τουλάχιστον δεν γελάει με όλες αυτές τις δηλώσεις που θέλουν ένα πραξικόπημα οργανωμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την ντόπια πανίσχυρη πλέον αντιπολίτευση να στηρίζεται αποκλειστικά σε 4 όπλα και 5-6 εκρηκτικά c4. Σε μια χωρά που είναι απείρως πιο εύκολο βρει κάποιος οπλισμό οποιουδήποτε τύπου παρά φαγητό,σε μια χωρά που το 80% των κατοίκων είναι οπλισμένο, απετράπη  πραξικόπημα γιατί βρήκαν και κατέσχεσαν 4 όπλα! Και φυσικά το τόσο καλά οργανωμένο σχέδιο της αντιπολίτευσης και των Η.Π.Α. κατέρρευσε καθώς δεν υπήρχε ούτε plan Β ούτε άλλος τρόπος να δημιουργήσουν το επιδιωκόμενο χάος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υπουργού εξωτερικών Delcy Rodriguez που μεταξύ άλλων είπε "οι ενέργειες της κυβέρνησης  και των αρχών απέτρεψαν ένα σίγουρο αιματοκύλισμα" Η Delcy Rodriguez για όσους δεν την θυμούνται από προηγούμενο άρθρο μου είναι η υπουργός που παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρο Μαδούρο παρουσία όλης της στρατιωτικής ηγεσίας και σε εθνικό δίκτυο για την άξια εκπροσώπηση της χωράς από την ιδία στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών. Η άξια εκπροσώπησή της περιελάμβανε μεταξύ άλλων την δήλωση σε όλους τους τόνους στην συνεδρίαση του Οργανισμού,ότι στην Βενεζουέλα δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση.

Σε αντίθεση με τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στην Βενεζουέλα το 2014 που ως επί το πλείστον εξελίχτηκαν σε οδομαχίες μεταξύ φοιτητών  και νεολαίας με τις δυνάμεις της αστυνομίας σε μεγαλοαστικές κυρίως περιοχές, η νίκη την 1η του Σεπτέμβρη ήταν η μεγάλη συμμετοχή πληθυσμού από περιοχές που παραδοσιακά και για χρόνια παρείχαν στήριξη και δήλωναν πίστη  στην μπολιβαριανή επανάσταση.1.000.000 άνθρωποι και δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο. Οι βίαιοι φασίστες, όπως  τους ονόμασε o Μαδούρο όλες τις μέρες πριν τις διαδηλώσεις τελικά του έδωσαν το πιο δυνατό μάθημα Δημοκρατίας. Ο οδηγός λεωφορείου όμως δείχνει να μην παρακολουθεί στο μάθημα ακόμα μια φορά. Είναι ακόμα αφοσιωμένος στον ξένο δάκτυλο και όπως όλα δείχνουν μάλλον θα μείνει ανεξεταστέος.