Ο Κυριάκος τον άφησε να μαλώνει μόνος του

Ο Κυριάκος τον άφησε να μαλώνει μόνος του

Του Σάκη Μουμτζή

Ο Α.Τσίπρας περιφέρει μαζί με τον πόνο του για την ήττα και τον θυμό του, καθώς δεν βρίσκει πολιτικό να μαλώσει μαζί του. Ούτε με τον Θεοδωράκη τα κατάφερε, όταν αποκάλυψε πως σχεδίαζαν από κοινού την είσοδο του Ποταμιού στην κυβέρνηση.

Με μια λακωνική ανακοίνωση ο Σ.Θεοδωράκης τον διέψευσε. Αποτέλεσμα; Οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του – περίπου 1,5% - μετά βεβαιότητος θα οδεύσουν προς την Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός την μεγαλύτερη απογοήτευση την πήρε όταν δεν κατάφερε να μαλώσει στο debate με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Γιατί περί αυτού θα επρόκειτο. Ας μην νομίζει ο αναγνώστης πως θα διεξαγόταν μια συζήτηση πολιτισμένων ανθρώπων. Αυτό το debate θα ήταν η τελευταία ευκαιρία του μήπως και πάρει κάποιους πόντους. Ως εκ τούτου ο Α.Τσίπρας θα μετέβαλε την συζήτηση σε ριγκ.

Άλλωστε, δεν είχε να χάσει τίποτα.

Φυσικά ο Κ.Μητσοτάκης δεν είχε κανέναν λόγο να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο κακόγουστο show. Και καλά έκανε. Ο Α.Τσίπρας ποντάρει στην πόλωση. Μόνον έτσι μπορεί να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του. Η πόλωση όμως θέλει δύο.

Και ο Κ.Μητσοτάκης δεν «τσίμπησε». Δεν είχε κανέναν λόγο να παίξει το χαρτί του Τσίπρα. Με μετριοπαθή λόγο προβάλλει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Συμπεριφέρεται ως ο αυριανός πρωθυπουργός.

Η αλήθεια είναι πως το προεκλογικό κλίμα είναι υποτονικό, γιατί κανείς δεν απαντά στις προκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν αφήσει τον Αλέξη μόνο του, με «λυμένο το ζωνάρι για καυγά». Ακόμα και οι συνεργάτες του παρακολουθούν μακρόθεν την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος τους, αποδεχόμενοι ουσιαστικά την ήττα.

Μπορεί αυτό το «χαλαρό» κλίμα να επηρεάσει δυσμενώς το εκλογικό αποτέλεσμα για την Νέα Δημοκρατία; Νομίζω πως όχι.

Οι πολίτες, όπως το απέδειξαν στις τριπλές εκλογές της 26ης Μαϊου, έχουν πάρει τις αποφάσεις τους. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον έκριναν γι΄αυτά που έκανε ή δεν έκανε και την Νέα Δημοκρατία γι΄αυτά που προσδοκούν πως θα κάνει.

Συνεπώς, οι χαμηλοί ή οι υψηλοί τόνοι δεν θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Απλώς αυτό το «χαλαρό» κλίμα δεν βοηθά την συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ και αποδιοργανώνει σε προσωπικό επίπεδο τον Α.Τσίπρα που έχει μάθει να λειτουργεί και να αποδίδει, με διχαστικό λόγο, σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.

Με απλά λόγια ο Κ.Μητσοτάκης με την τακτική του τον αποσυντόνισε και τον αφόπλισε.

Τώρα ο Α.Τσίπρας θα πάει στον Σκάι την Τρίτη το βράδυ να μαλώσει με το φάντασμα του Μητσοτάκη. Μέσα στην απόγνωση του, φάνηκε για μια ακόμα φορά αναξιόπιστος, καθώς έσπασε το εμπάργκο στον σταθμό που ο ίδιος επέβαλε στους βουλευτές του.

Οι καιροί άλλαξαν και αυτό ο Α.Τσίπρας φαίνεται πως δεν το έχει αντιληφθεί.

Από εδώ και μπρος θα κινείται σε ένα περιβάλλον άγνωστο σε αυτόν. Είναι βέβαιο—και λόγω ιδιοσυγκρασίας και πολιτικής κουλτούρας—πως ο Κ.Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός θα είναι συναινετικός, μετριοπαθής, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές. Και αυτός και οι συνεργάτες του.

Ως εκ τούτου, ο Α.Τσίπρας θα πρέπει να επανεκπαιδευθεί πολιτικά αν θέλει να αντεπεξέλθει μέσα στις νέες πολιτικές συνθήκες.

Γιατί δεν θα μπορεί να μαλώνει μόνος του. Αυτούς τους «τύπους» που μαλώνουν με τον εαυτό τους, τους λέμε γραφικούς.