Ο ισχυρός Μαδούρο και η εξουσία της άδειας κατσαρόλας

Ο ισχυρός Μαδούρο και η εξουσία της άδειας κατσαρόλας

Photo by Anadolu Agency/Getty Images/Contributor

Του Γιάννη Κουζηνού

Ισχυρός μπορεί να θεωρηθεί ένας άνθρωπος όταν έχει την δύναμη να κάνει τους ανθρώπους να τον υπακούουν ακόμα και παρά την θέληση τους. Η εξουσία είναι κάτι διαφορετικό. Εξουσία σημαίνει ότι  οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις εντολές σου. Η διαφορά έγκειται στη νομιμότητα. Η εξουσία στηρίζεται στη συγκατάθεση των ανθρώπων. Δεν μπορεί να επιβληθεί. Δίνεται ή όχι από αυτούς που επιθυμείς να καθοδηγήσεις, κυβερνήσεις, εξουσιάσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε τον Μαδούρο, την κυβέρνηση και τις κλιμακούμενες πανικόβλητες προσπάθειες τους να επιδείξουν την οποία δύναμη τους έχει απομείνει.

Ρίχνουν τον ένα ηγέτη της αντιπολίτευσης μετά τον άλλο στην φυλακή, μπλοκάρουν τις εθνικές οδούς, κλείνουν το μετρό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τον κόσμο να κατεβεί στις πορείες και απελαύνουν δημοσιογράφους των διεθνών μέσων ενημέρωσης για να μην γράψουν για όλη αυτή την κατάσταση στη χωρά. Ναι o Νικολάς Μαδούρο είναι ισχυρός αν το δεις μέσα από το πρίσμα όλων αυτών των γεγονότων. Ελέγχει απολυτά την οικονομία, τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χωρά, τον στρατό, το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το Ανώτατο Δικαστήριο και τους Δικαστές. Είναι τόσο ισχυρός που αναγκάζει έναν ολόκληρο λαό να κάνει πράγματα που δεν τα επιθυμεί. Μας αναγκάζει να στεκόμαστε για ώρες ατελείωτες στις ουρές για δυο ρολά χαρτιού υγείας και για ένα λίτρο γάλα, μας αναγκάζει να ζούμε στην προσωπική μας φυλακή μετά την δύση του ηλίου κυριολεκτικά έγκλειστοι στα ιδία μας τα σπίτια. Αλλά η δύναμη του έχει όρια αφού δεν στηρίζεται στην νομιμοποίηση και την στήριξη του λαού που υποτίθεται ότι υπηρετεί. Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις πορείες διαμαρτυρίας την 1η του Σεπτέμβρη, το 1.000.000 των ανθρώπων που ειρηνικά βροντοφώναξαν την επιθυμία τους για αλλαγή είναι η εκκωφαντική απόδειξη της έλλειψης νομιμοποίησης του Μαδούρο και της κυβέρνησής του.

Όσο δείχνουν να κωφεύουν και να μην δίνουν σημασία στο μήνυμα της κοινωνίας οι συνέπειες θα γίνονται ολοένα πιο δυσάρεστες και καθημερινές. Τα πρώτα δήγματα από τι θα ακολουθήσει ήρθαν μόλις μια μέρα από τις διαδηλώσεις της 1ης του Σεπτέμβρη και μάλιστα η ιστορία αλλά και οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Ο πρόεδρος Μαδούρο με την συνοδεία του επισκέφτηκε προχθές το νησί Μαργαρίτα, το άλλοτε πανέμορφο νησί στολίδι για τον τουρισμό στην Βενεζουέλα που σήμερα αντιμετωπίζει την εγκατάλειψη και τον μαρασμό αλλά και τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη υδροδότησης. Ο πρόεδρος λοιπόν επισκέφτηκε το χωριό Villa Rosa άλλοτε κάστρο υποστηρικτών του Τσαβισμού για να εγκαινιάσει νέες κατοικίες, όπως τουλάχιστον o ίδιος τις ονόμασε. Το να βαπτίζεις όμως το ψάρι κρέας δεν είναι κάτι που πια έχει πέραση στον κόσμο που όπως φαίνεται δεν καταπίνει το ...σανό αμάσητο πλέον στην Βενεζουέλα. Μερικές μέρες πριν την επίσκεψη του προέδρου συνεργείο ελαιοχρωματιστών επισκέφτηκε το χωριό Villa Rosa και έβαψαν  εξωτερικά πολλά από τα σπίτια. Αυτά ακριβώς τα φρεσκοβαμμένα σπίτια που φυσικά υπήρχαν εδώ και χρόνια προσπάθησε o Μαδούρο να παρουσιάσει σαν καινούρια και σαν έργο της κυβέρνησής του. Η αντίδραση των κατοίκων του χωριού ήταν άμεση και οργισμένη. Άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του και καθώς τα πράγματα άρχισαν να γίνονται επικίνδυνα για την ασφάλεια του ο πρόεδρος στην κυριολεξία φυγαδεύτηκε συνοδευόμενος  από τις μονάδες τις προσωπικής του ασφαλείας αλλά και από κόσμο που τον ακολουθούσε χτυπώντας μανιασμένα τις κατσαρόλες του σαν ένδειξη αποδοκιμασίας. Αφού έτρεξε και στην συνεχεία περπάτησε λίγα μετρά επιβιβάστηκε στο πολυτελές του SUV και απομακρύνθηκε. Πολλά από τα βίντεο του συμβάντος που τράβηξαν απλοί πολίτες αποτελούν αδιάσειστες αποδείξεις του γεγονότος. Σε κάποια στιγμή μάλιστα ο Μαδούρο φαίνεται να γυρνά και να διαπληκτίζεται με κάποιον από τους πολίτες.

Σχέδιο της αντιπολίτευσης για να πλήξουν την εικόνα του προέδρου χαρακτήρισαν φυσικά το γεγονός από την κυβέρνηση ενώ σε μπλογκ που στηρίζει το καθεστώς γράφτηκε ότι ήταν μεγάλο επικοινωνιακό λάθος του επιτελείου του προέδρου που επέτρεψαν την «μεγαλειότητα» του να βρεθεί ανάμεσα σε ...αντιφρονούντες.

Δεν ακούν, δεν θέλουν να καταλάβουν, ότι με ποσοστό αποδοχής του προέδρου και του Τσαβισμού πλέον κάτω από 20% οι... αντιφρονούντες πλέον είναι η τεραστία πλειοψηφία του λαού της Βενεζουέλας. Ο κλοιός όσο πάει και στενεύει και όπως όλα δείχνουν o κύκλος της μπολιβαριανής επανάστασης σύντομα θα κλείσει μία και καλή. Το πως θα γίνει αυτό εξαρτάται από τους ίδιους καθώς έχουν την δύναμη ακόμα στα χέρια τους. Την εξουσία όμως την έχει πλέον ο λαός.