Ο εθνικιστικός κίνδυνος

Του Θανάση Χειμωνά

Δυστυχώς η επαναδιαπραγμάτευση της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων φαίνεται πως γυρίζει την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω. Το (σχεδόν βέβαιο πλέον) ενδεχόμενο να συμπεριλαμβάνεται στο όνομα η λέξη «Μακεδονία» έβγαλε από τις ντουλάπες σκελετούς δεκαετιών και μας επιστρέφει, αργά αλλά σταθερά, στην παρακμιακή πρώτη πενταετία των 90's.

Ήδη έχουν προκηρυχτεί συλλαλητήρια (όπως ακριβώς συνέβαινε τότε) τόσο στην Θεσσαλονίκη όσο και την Αθήνα με στελέχη όλων των κομμάτων (κυρίως βορειοελλαδίτες που τρέμουν μην χάσουν ψηφαλάκια) να δηλώνουν με περηφάνια πως θα συμμετάσχουν. Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ συχνά πυκνά υψώνουν σχετικά πανό στα ελληνικά (αρχαία και νέα) αλλά και στα αγγλικά. Όποιος δε, τολμήσει να ψελλίσει το ότι ο όρος «Μακεδονία» υπήρχε ήδη στην ονομασία της γειτονικής χώρας (το «Μ» στο FYROM) αντιμετωπίζεται ως «ανθέλληνας», «προδότης», «κουμμούνι» (sic) και –αν ζει από την Λάρισα και κάτω- ως «χαμουτζής». Φυσικά, την ευκαιρία δεν άφησε ανεκμετάλλευτη η Χρυσή Αυγή μέλη της οποίας έκαναν προχθές το απόγευμα ντου στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης καγχάζοντας υβριστικά συνθήματα.

Είναι δεδομένο πως η κυβέρνηση θα κινηθεί και στο «Σκοπιανό» με αποκλειστικό γνώμονα το δικό της συμφέρον. Αυτή είναι η πάγια τακτική της και δεν πρόκειται να αλλάξει. Η αντιπολίτευση όμως δεν πρέπει να παρασυρθεί από αυτή τη λογική. Τα κόμματά της πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία και την διαύγειά τους και να μην ετεροπροσδιοριστούν ανάλογα με την στάση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θεωρώντας πως έτσι θα κερδίσουν ψήφους. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί αυτή την στιγμή στην καταταλαιπωρημένη και έρμαιο ακραίων δυνάμεων χώρα μας θα ήταν μια νέα έξαρση του εθνικισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού.

Την περίοδο 1992-93 όπου η ψευτοπατριωτική υστερία για την «Μακεδονία μας» η οποία «is Greece for 3600 years» βρισκόταν στο φόρτε της ήμουν φοιτητής στη Γαλλία. Τα έβλεπα όλα στην γαλλική τηλεόραση και ενημερωνόμουν από το γαλλικό Τύπο (ίντερνετ φυσικά δεν υπήρχε). Πιστέψτε με, οι βουκεφάλες, οι σάρισες και οι τσολιάδες-μεγαλέξανδροι είχαν κάνει πολύ μεγάλο κακό στη χώρα μας.