Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, 01:02

Ανδρέας Ζαμπούκας
-A +A

Ο Ερντογάν φοβάται τον Αναστασιάδη και όχι τον Τσίπρα...

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, 01:02
Ο Ερντογάν φοβάται τον Αναστασιάδη και όχι τον Τσίπρα...
Α. Ζαμπούκας
-A +A

Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Άγκυρα αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αδυναμίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Οι περισσότεροι δεν έχουν καταλάβει ποια είναι ακριβώς η ατζέντα των συζητήσεων και αν η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν αποτέλεσμα διμερούς πρωτοβουλίας ή επιβεβλημένης συνεννόησης από τον ξένο παράγοντα. Κάτι που ήδη συνέβη με επιτυχία στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ό τι κι αν συμφωνηθεί στην Άγκυρα, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποτελεί ένα ενεργούμενο κράτος το οποίο απολαμβάνει την ασφάλεια μόνο επειδή είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Αντίθετα, η Κύπρος μολονότι είναι ένα από τις μικρότερες χώρες της ΕΕ, αναδεικνύεται σε πιο ισχυρή από την Ελλάδα. Όχι γιατί διαθέτει κάποια ιδιαίτερη διπλωματική ή στρατιωτική ισχύ αλλά επειδή το μείγμα της κοινωνίας της και το πολιτικό σύστημα που την διοικεί συνεργάζονται αρμονικά για το μέλλον της χώρας.

Η Κύπρος βρίσκεται σε τεράστια άνοδο, τα τελευταία χρόνια, στον δείκτη οικονομικής ελευθερίας. Έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της, έχει εξυγιάνει το τραπεζικό της σύστημα, αποτελεί πόλο έλξης για επενδυτές από όλο τον κόσμο και αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο ενεργειακό επίκεντρο της Ευρώπης.

Εκτός όμως, από τα παραπάνω, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος ενός πανίσχυρου θεσμικά υπερεθνικού συνασπισμού, στον οποίο λειτουργεί ισότιμα και διαθέτει το δικαίωμα της αναβλητικής αρνησικυρίας (veto). Η τελευταία αυτή ιδιότητα της δίνει σαφώς, το δικαίωμα όχι μόνο να πραγματοποιεί την πολιτική της σε θέματα οικονομίας, ενέργειας και διπλωματίας αλλά και να κρατάει πολλούς άσσους στο μανίκι της για την κατάλληλη ώρα.

Σ'' αυτό το σημείο βρίσκεται και η διαφορά της με την "μητρόπολη", την Ελλάδα. Η οποία διαθέτει συγκριτικά πολύ περισσότερα πλεονεκτήματα. Χωρίς όμως το πολιτικό της σύστημα να τα ενεργοποιεί, σε όφελος της κοινωνίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, ένας από τους πιο σώφρονες Έλληνες ηγέτες, γνωρίζει ότι λόγω της εξασθένισης της Γερμανίας η άποψη της Γαλλίας βαρύνει έναντι όλων. Ταυτόχρονα, η Ολλανδία και η Αυστρία, είναι έτοιμες να σταθούν στο πλευρό της Κύπρου αν η τελευταία φτάσει στο σημείο να δείξει την δύναμή της, εκφράζοντας αίτημα για το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, έχει ήδη ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς του στην Κομισιόν και όλα φαίνονται να λειτουργούν υπέρ του. Ο Ερντογάν δέχεται συχνά προειδοποιήσεις ότι αν τυχόν δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στην περιοχή ελέγχου της Λευκωσίας, θα οδηγήσει αναγκαστικά, τον Αναστασιάδη στο να απαιτήσει πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Δεν θα τολμήσει η Κύπρος να το κάνει; Mα δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία. Σε πρώτη φάση θα στερήσει από την Τουρκία τα 3 δισ. ευρώ και τις θεωρήσεις βίζας. Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα δώσει το δικαίωμα σε πάνω από τους μισούς εταίρους να χρησιμοποιήσουν ως ατμομηχανή την μικρή αλλά "πρωταγωνίστρια" Κύπρο, για να θέσουν σε τροχιά εξόδου από την Ευρώπη την Άγκυρα. Όταν μάλιστα, η Βρετανία είναι εκτός ευρωπαϊκών αποφάσεων και η Γερμανία δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα...

Το πιθανότερο όμως είναι πως τίποτε από αυτά δεν θα χρειαστεί να συμβεί. Γιατί πολύ απλά ο Ερντογάν γνωρίζει καλά ότι θα μπορούσαν δυνητικά, να συμβούν... Και γιατί καταλαβαίνει ότι κανένα τουρκογερμανικό deal στην αγορά όπλων, δεν θα στερήσει από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους το δικαίωμα να κλείσουν την πόρτα στην Τουρκία.

Η Κύπρος ελέγχει ψύχραιμα και μεθοδικά κάθε νευρωτική κίνηση των Τούρκων, περιμένοντας υπομονετικά τις εξελίξεις που λειτουργούν υπέρ της. Όμως το νησί διοικείται από κανονικούς Έλληνες και όχι από Βαλκάνιους επαρχιώτες "τοξικομανείς" της εξουσίας και εξαρτημένους των πελατειακών τους δικτύων...

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα