Ο εγκεφαλικός φόρος

Του Αντώνη Πανούτσου

Η διοίκηση της ΔΕΗ χθες με ανακοίνωση της ισχυρίσθηκε ζήτησε ότι η αγορά της EDS έγινε :

1)  Με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια.

2)  Με σκοπό η ΔΕΗ να μετατραπεί σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής.

3) Και με την EDS να έχει αποτιμηθεί από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές και στις αποτιμήσεις τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας ήταν θετικές.

Τρεις μήνες πριν, τον Μάιο του 2018 η McKinsey που η ΔΕΗ είχε προσλάβει σαν σύμβουλο  χαρακτήριζε την εταιρία μη βιώσιμη και σαν σχέδιο επιβίωσης πρότεινε :

1) Την εθελουσία έξοδο 2000 ατόμων.

2) Την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΗ προς τα πάνω με μείωση των εκπτώσεων και επιβολή αυξήσεων σε συγκεκριμένες κατηγορίες πελατών.

3) Την εντατικοποίηση της προσπάθειας εξόφλησης των ανεξόφλητων λογαριασμών.

Ταυτόχρονα η πώληση των λιγνιτικών μονάδων από την οποία η McKinsey είχε εκτιμήσει ότι μπορούν από την ΔΕΗ μπορούν να εισπραχθούν μέχρι 100 εκ. δεν έχει ολοκληρωθεί. Ενώ την ΔΕΗ βαρύνει δάνειο 1,3 δισ. ευρώ που λήγει το 2020 και ομόλογο 500 εκ. που λήγει το 2019, για το οποίο ζητήθηκε μερική χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΔΕΗ που στο δεύτερο μνημόνιο τον Φεβρουάριο του 2015 είχε την μετοχή της στα 7,5 ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2018 στα 2,7 και χθες Τρίτη χάρις στην «υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανική» που λέει και με την ανακοίνωση της την έχει φτάσει στο 1,2 με την ανακοίνωση της ζητάει από τον έλληνα πολίτη το δυσκολότερο πράγμα. Να πιστέψει στα λεγόμενα της.

Να πιστέψει ότι δύο μήνες πριν την συμφωνία των Πρεσπών με την διαπραγμάτευση στο φόρτε της αποφάσισε να αγοράσει την εταιρία ενέργειας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζαεφ Κότσο Ανγκιούσεφ με τα 4,8 εκ. ευρώ του τιμήματος της αγοράς να πηγαίνουν στον προσωπικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη.

Μην έχοντας τίποτα περισσότερο από φόρους να εισπράξει κυβέρνηση μετά τους κεφαλικούς φόρους ζητάει και εγκεφαλικούς. Ζητάει από τον πολίτες τον εγκέφαλο τους. Μόνο έτσι η ανακοίνωση της ΔΕΗ μπορεί να διαβαστεί στα σοβαρά.