Ο χρόνος των εκλογών δεν έχει καμία σημασία

Η ημερομηνία των εκλογών αφορά κυρίως τα κόμματα και τους υποψηφίους, κανέναν άλλο, και θα μας επιτρέψετε να μην συμμετέχουμε στον τελετουργικό και εν πολλοίς υποκριτικό «θρήνο» για τους υπουργούς που «αφήνουν τα μολύβια» και τους πολίτες που ταλαιπωρούνται γιατί οι υποθέσεις τους παγώνουν. Αν μας ενδιέφερε η παραλυσία που προκαλεί η προεκλογική περίοδος στη Δημόσια Διοίκηση θα την είχαμε φτιάξει. Όμως όχι. Τη θέλουμε έτσι ακριβώς όπως είναι: Να λειτουργεί με τους ρυθμούς των εκλογικών κύκλων γιατί την έχουμε για να τους υπηρετεί. Πάμε παρακάτω, λοιπόν.

Ακόμα κι αν οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, τώρα είναι που τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα ξεκινήσουν την προετοιμασία τους γιατί το πολιτικό σύστημα παραμένει κομματικό και οι μηχανισμοί των κομμάτων χρειάζονται χρόνο για να κινητοποιηθούν. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ο χρόνος των εκλογών. Το πρόβλημα είναι ποιες συνθήκες θα επικρατούν όταν αυτές θα προκηρυχθούν. Όχι, η απόφαση για την προκήρυξή τους αυτή τη φορά δεν συνδέεται με τις συνθήκες αφού μόνος ασταθμητος παράγοντας είναι η Τουρκία. Όλα τα άλλα τα γνωρίζουμε.

Ξέρουμε ότι οι συνθήκες για την Ευρώπη και ειδικά για την Ελλάδα που είναι ένας «αδύναμος κρίκος» παρά τα βήματα που προόδου που έχουν καταγραφεί ακόμα κι από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, όλο και θα δυσκολεύουν. Στη γεωπολιτική και οικονομική αναταραχή πρέπει να προσθέσουμε και το νέο πανδημικό κύμα. 

Το ερώτημα λοιπόν που θα έπρεπε να απασχολεί τους πάντες είναι το με ποια κυβέρνηση στο τιμόνι της χώρας θέλουμε να περάσουμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας.Είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που το δίλημμα των εκλογών είναι πασιφανές πολύ πριν από την προκήρυξή τους και θυμίζουμε ότι τις εκλογές τις κερδίζει αυτός που καταφέρνει να θέσει το σωστό δίλημμα. 

Τι είδους κυβέρνηση θέλουμε να διαχειριστεί τα επόμενα χρόνια; Η απάντηση είναι προφανής ακόμα και στους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ακριβώς επειδή ξέρουν την απάντηση σε αυτή την ερώτηση γι' αυτό και θα προσπαθήσουν να θέσουν τα δικά τους διλήμματα. 

Προβλέπουμε ότι δεν θα το καταφέρουν αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Σημασία έχει η κυβέρνηση σήμερα, τώρα, να εξηγήσει όσα μας περιμένουν το επόμενο διάστημα. Εαν το κάνει ψύχραιμα, με ειλικρίνεια και χωρίς το είδος της κινδυνολογίας που προκαλεί αποστροφή και μάλιστα σε καιρούς δυσπιστίας το αποτέλεσμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Βάζουμε και στοιχήματα.