Ο Αρμαγεδδών της Καλιφόρνιας

Ο Αρμαγεδδών της Καλιφόρνιας

Του Γιάννη Μαντζίκου

Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας χρειάστηκε 11 μέρες για να μετατρέψει σε στάχτη μια περιοχή σχεδόν ίση με την έκταση του Λος Άντζελες, και αυτό είναι μόνο ένα από τα πύρινα μέτωπα. Το εντυπωσιακό και συνάμα ανησυχητικό είναι ότι ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήλπιζαν ότι θα σβήσουν τη φωτιά του «Συμπλέγματος Μεντοτσίνο» έως τα μέσα Αυγούστου, η πρόβλεψη αναβλήθηκε για τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το «Σύμπλεγμα Μεντοτσίνο», όπως έχει ονομαστεί η φωτιά στην Καλιφόρνια, από τις 27 Ιουλίου, έχει κάψει περίπου 2.400.000 τετραγωνικά μέτρα έχει καταστρέψει τουλάχιστον 143 κτίσματα, 75 εκ των οποίων σπίτια, καθιστώντας την πυρκαγιά τη μεγαλύτερη στην ιστορία της Καλιφόρνιας, σπάζοντας το ρεκόρ της Πυρκαγιάς Τόμας, που έκαψε 1.141 τετραγωνικά χιλιόμετρα στις κομητείες της Σάντα Μπάρμπαρα και Βεντούρα και κατέστρεψε πάνω από 1.000 δομές, πέρυσι.

Το γραφείο έκτακτων περιστατικών του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας (Cal OES) ανέφερε ότι «Εάν η έκταση της φωτιάς ήταν πόλη, θα ήταν η δέκατη τέταρτη μεγαλύτερη στις ΗΠΑ. Μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, τη Φιλαδέλφεια και το Χιούστον. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο μέτωπα που ενώθηκαν και παρόλο που από τη Δευτέρα επεκτάθηκε πολύ, μαίνεται με λιγότερη ένταση, καθώς σύμφωνα με την Υπηρεσία Δασοπροστασίας στην Καλιφόρνια, έχει τεθεί υπό έλεγχο μόλις κατά 34% και συνεχίζει την τρελή κούρσα της μέσα από τους δενδρόφυτους λόφους γύρω από τη λίμνη Κλίαρ, βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Εκτός της πυρκαγιάς του «Μεντοντσίνο», μικρότερη σε μέγεθος αλλά εξίσου απειλητική για ανθρώπινες ζωές είναι η πυρκαγιά «Καρ», κοντά στην πόλη Ρέντινγκ, η οποία ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου από ελαστικό ρυμουλκούμενου το οποίο έξυσε την άσφαλτο. Η εν λόγω πυρκαγιά έχει κοστίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους και βρίσκεται υπό έλεγχο στο 47%.
Την ίδια ώρα, στη βόρεια Καλιφόρνια, η πυρκαγιά «Φέργκιουσον» συνεχίζει την καταστροφική της πορεία προς το Πάρκο Γιοσέμιτι, το οποίο έχει ήδη εκκενωθεί. Η φωτιά, η οποία μαίνεται από τις 13 Ιουλίου, έχει κάψει 400.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Συνολικά, περισσότεροι από 14.000 πυροσβέστες, Αμερικανοί, Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί, δεκάδες αεροπλάνα και εθελοντές έχουν ριχτεί στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται στην Καλιφόρνια, έχοντας ως αντίπαλο τη ζέστη και τους θυελλώδεις ανέμους.

Οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν τους 43 β. Κ (110 F) στη Βόρεια Καλιφόρνια τις επόμενες ημέρες, με τους ανέμους να φυσούν τις φλόγες του συγκροτήματος, όπως είπε ένας μετεωρολόγος της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Πυροσβεστικά αεροσκάφη κάνουν ρίψεις επιβραδυντικού υγρού ώστε να αποτρέψουν την επέκταση της φωτιάς στους λόφους γύρω από τις κατοικημένες περιοχές.

Αρχικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι διοικούντες την Καλιφόρνια έχουν κάνει ένα τεράστιο σφάλμα εκτρέποντας το νερό τους προς τον Ειρηνικό, αφήνοντας την υπόλοιπη Πολιτεία απροστάτευτη, ενώ κατηγόρησε επίσης τους «κακούς περιβαλλοντικούς νόμους» - τους πιο αυστηρούς σε όλη τη νομοθεσία των ΗΠΑ. Αργότερα, βέβαια, διαβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή» επαφή με τις αρχές στην Καλιφόρνια και υποσχέθηκε να εξετάσει τι μπορεί να γίνει για την ανακούφιση των πυροπαθών και τη μείωση του κινδύνου των πυρκαγιών στην Πολιτεία.

«Το νέο φυσιολογικό»

Με φόντο τα παραπάνω, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Τζέρι Μπράουν, δήλωσε ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές τροφοδοτούνται από την «κλιματική αλλαγή» και έχουν γίνει πλέον «το νέο φυσιολογικό». Αυτή είναι μία από τις εξηγήσεις γι'' αυτές τις θεομηνίες. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ήταν από τα πιο θερμά σε 124 χρόνια μετρήσεων. «Στο παρελθόν αυτή η ζέστη συνέβαινε μία φορά στο τόσο», ανέφερε στους «LA Times» ο ειδικός σε θέματα κλίματος, Μάικλ Αντερσον. «Αρχίζουμε πια να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά, καθώς σίγουρα η κατάσταση θέτει τον τόνο για αυτό που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή».

Η Νίνα Οουκλεϊ, κλιματολόγος του Δυτικού Περιφερειακού Κλιματικού Κέντρου του Ρίνο, σημειώνει στους «LA Times» ότι «το φαινόμενο λειτουργεί σαν μια κουβέρτα και δεν αφήνει την ατμόσφαιρα να κρυώσει». Σημειώνεται ότι από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2017, η Πολιτεία της Καλιφόρνιας αντιμετώπισε μία από τις χειρότερες ξηρασίες στην ιστορία της. Η περίοδος μεταξύ των ετών 2011 και 2014 ήταν η πιο ξηρή στην ιστορία της από τότε που ξεκίνησε η τήρηση αρχείων: 102 εκατομμύρια δέντρα πέθαναν συνολικά λόγω της ξηρασίας από το 2011 έως το 2016, με 62 εκατομμύρια νεκρά το 2016 μόνο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Δασών των ΗΠΑ.

Ειδικοί του θέματος δείχνουν επίσης και προς την πληθυσμιακή έκρηξη, την εσωτερική μετανάστευση και την ανθρώπινη
δόμηση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε περιοχές που είναι ευάλωτες στις πυρκαγιές όπως η Καλιφόρνια. Πέρυσι, μόνο ο πληθυσμός της Καλιφόρνιας αυξήθηκε κατά σχεδόν 300.000 ανθρώπους σε 12 μήνες, ενώ όλο και περισσότεροι μετακομίζουν σε αγροτικά προάστια των περιοχών αυτών, διαταράσσοντας βίαια το φυσικό τοπίο.

Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι πυρκαγιές έχουν εξελιχθεί, έχοντας «νέες συμπεριφορές» που τις καθιστούν πιο επικίνδυνες και απρόβλεπτες. «Στο παρελθόν η ένταση της πυρκαγιάς επιβραδυνόταν κατά τις νυχτερινές ώρες, όμως σήμερα καίνε το ίδιο δυνατά όπως την ημέρα», ανέφερε στους «New York Times» ο Σκοτ Στίβενς, καθηγητής Πυρηνικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ.

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο, της Πέμπτης 9 Αυγούστου.

Φωτογραφία: APImages