Ο Αλέξης Τσίπρας και οι «τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας»

Τα αλλεπάλληλα κτυπήματα, που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο πρόεδρος του, από την κοινή γνώμη, για την πολιτική του στάση σε θέματα κλειδιά, όπως είναι η άμυνα της χώρας, η εξωτερική πολιτική, το μεταναστευτικό και η παιδεία, έχουν οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κατάσταση βέρτιγκο. Δηλαδή, στην κατάσταση του αισθήματος της περιστροφής του ατόμου, σε σχέση με το περιβάλλον.

Οι μετρήσεις της εκτίμησης των πολιτών σχετικά με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στα προαναφερθέντα θέματα και με τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, δείχνουν ότι ακόμα και ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, επικροτεί τις κινήσεις της κυβέρνησης και απορρίπτει την στάση του κόμματος, πέριξ του οποίου είχε συστρατευθεί στις εκλογές του 2019.

Σε προηγούμενο άρθρο με τίτλο «Οι χαβαλέδες και οι μπαχαλάκηδες στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ», είχε επισημανθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας απολέσει σημαντικό μέρος του πολιτικού του κεφαλαίου, αναζητά πλέον στήριξη και ψήφους από τον χώρο των μπαχαλάκηδων και των χαβαλέδων, όπως φάνηκε και από τις θέσεις του για την αμυντική συμφωνία με τους Γάλλους και για τη στρατιωτική θητεία.

Η κατάσταση βέρτιγκο καταγράφηκε με εμφατικό τρόπο στη συνέντευξη του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, στην οποία με ρυθμό πολυβόλου ο Αλέξης Τσίπρας διέψευδε τον εαυτό του.

Είπε ότι «η αντιπολίτευση έβαλε πλάτη στην πανδημία», τη στιγμή που είχε πει «ε, όχι και να μας τάζουν ένα εμβόλιο που δεν υπάρχει και μάλιστα όταν λένε ότι το Δεκέμβριο θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός». Και τη στιγμή που είχε δηλώσει ότι «δεχόταν το ρίσκο να κολλήσουν κάποιοι άνθρωποι τον ιό στις διαδηλώσεις, για να μην μπει η δημοκρατία σε καραντίνα», και ότι «η κυβέρνηση ξεστόκαρε εμβόλια».

Στην ερώτηση γιατί ακολουθεί εδώ και δυο χρόνια πολιτική ενός στείρου όχι, απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να τον ρωτούν κάτι τέτοιο, αφού είχε μια εποικοδομητική στάση στις ποιο κρίσιμες στιγμές. Και αυτό, όταν είναι γνωστό ότι ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε όχι, στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων, στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά και την κοινωνική προστασία, στην τροπολογία για τα ψεύτικα πιστοποιητικά και τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς.

Στο δε τέλος της συνέντευξης ανέφερε ρητά, ότι όταν γίνει πρωθυπουργός «θα διεκδικήσει από τη Γαλλία, να υπάρξει μια σαφής διευκρίνηση ότι θα σταθούν δίπλα μας με κάθε τρόπο». Είπε ακόμα: «Θα επαναδιαπραγματευτώ την κατασκευή των φρεγατών στα ελληνικά ναυπηγεία και θα διεκδικήσω μια κατηγορηματική διατύπωση ότι οι Έλληνες στρατιώτες δεν έχουν δουλειά στην εμπόλεμη ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής». Και όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση που οι Γάλλοι πουν όχι, ανέφερε ότι «θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε».

Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι η πλειοψηφία των πολιτών του έχει γυρίσει την πλάτη, απευθύνεται πλέον στους «Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας». Όλοι θυμόμαστε την ομώνυμη ταινία του 1978 του Νίκου Παναγιωτόπουλου, στην οποία τέσσερις άνθρωποι, ένας πατέρας με τους τρεις γιους του, ζούσαν χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα, επί επτά ολόκληρα χρόνια. Ζούσαν σε μια σκιώδη καθημερινότητα, γιατί το μόνο που έκαναν με συνέπεια ήταν να κοιμούνται και να συμμετέχουν στην τελετουργία των γευμάτων. Και εύρισκαν εφιαλτική την ιδέα της εργασίας, θεωρώντας οποιαδήποτε κίνηση σαν διαστροφή, με αποτέλεσμα τα μέλη τους να παραλύουν από την αχρησία.

Τι σήμαινε αυτή η ιστορία, τι σήμαιναν αυτοί οι άνθρωποι; Οι κριτικοί κινηματογράφου του 1978 μιλούσαν για την αποχαύνωση και την παρακμή. O ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωνε τότε, ότι επρόκειτο για μια πολιτική ταινία, με θέμα την οκνηρία και τη χαλαρότητα που είχε διαβρώσει όλες τις κοινωνικές βαθμίδες.

Ε, σε αυτούς απευθύνεται και επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποσχόμενος πρόσβαση για όλους στα πανεπιστήμια. Δημιουργία ιδρυμάτων για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ, που θα μπαίνουν χωρίς εξετάσεις. Ετήσιες προσλήψεις είκοσι χιλιάδων προσλήψεις εκπαιδευτικών και μελών των Πανεπιστημιακών ΔΕΠ. Επτάωρη ημερήσια εργασία. Κατώτατο μισθό στα οκτακόσια ευρώ. Μετατροπή όλων των συμβάσεων εργασίας σε αορίστου χρόνου.

Είναι σίγουρο ότι μέχρι τις εκλογές θα καταντήσει να υπόσχεται μια ανθόσπαρτη και ταχύτατη διαδρομή από το νηπιαγωγείο μέχρι τη συνταξιοδότηση. Οι Τεμπέληδες της Εύφορης Κοιλάδας, ευελπιστούν να αποτελέσουν και αυτοί, κομμάτι της λεγόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.