Ο 88χρονος είναι εγκληματίας ή ο Τόσκας;

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, 00:02
-A +A

Μη μου πει κανείς ότι δεν κουβέντιασε για τον 88χρονο που πυροβόλησε τους ληστές που μπήκαν στο σπίτι του στην Άνω Γλυφάδα. Και μη μου πει ότι κατ ίδίαν δεν είπε με τον περίγυρό του «καλά τους έκανε». Επικίνδυνο; Επικίνδυνο. Πιο επικίνδυνο από την ανυπαρξία αστυνομίας; Οι δικαστές θα βρεθούν σε μεγάλο δίλημμα.

Η οπλοκατοχή επιτρέπεται στη χώρα. Αν έχεις άδεια. Άδεια έχουν όσοι θεωρούνται στόχοι. Όσων δικιολογημένα κινδυνεύει η ζωή. Το «δικιολογημένα» το καθορίζει ο νόμος και τα πραγματικά περιστατικά. Υπάρχουν άνθρωποι που οπλοφορούν νόμιμα χωρίς ουσιαστικό λόγο; Αναμφισβήτητα. Άλλοι που οπλοφορούν χωρίς άδεια; Πολλοί. Ο Σαββίδης φερ’ ειπείν!

Σε τι χρειάζεται η οπλοκατοχή; Στην υπεράσπιση της ζωής. Πότε; Όταν ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από τη δυνατότητα της πολιτείας να προφυλάξει τη ζωή του ατόμου. Επομένως, το κράτος, η πολιτεία, δίνει το δικαίωμα σε όσους οπλοφορούν νόμιμα να πυροβολούν για να προστατέψουν τη ζωή τους σε νόμιμη άμυνα.

Πότε βρίσκεται κανείς σε νόμιμη άμυνα; Αυτό το κρίνει το δικαστήριο. Στην Αμερική, αν μπείς στο σπίτι κάποιου που δεν σε ξέρει κινδυνεύεις να βρεθείς στο νεκροταφείο και εκείνος να αθωωθεί αμέσως. Η υπεράσπιση της κατοικίας είναι εκεί αδιαπραγμάτευτη. Μπήκες; Έχασες.

Εδώ τα πράγματα είναι πιο πολιτισμένα. Αντί για το νόμο της κουμπούρας έχουμε το νόμο της πολιτείας. Ο οποίος έχει ένα αδύναμο σημείο: Για να εφαρμόζεται και να είναι ρεαλιστικός και πολιτισμένος πρέπει αν υπάρχει η κρατική, η πολιτειακή, υπεράσπιση του πολίτη.

Ο νόμος που λέει ότι δεν είμαστε ζούγκλα για να πυροβολιόμαστε μεταξύ μας έχει αξία μόνο αν υπάρχει ΕΜΠΡΑΚΤΗ προστασία των πολιτών από την πολιτεία. Από το κράτος. Αν το κράτος είναι απόν και οι πολίτες του έρμαια στο έλεος της βίας των εγκληματιών τότε τι γίνεται; Έχουν δικαίωμα οι πολίτες να υποκαταστήσουν τις απούσες αστυνομικές αρχές του κράτους για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους;

Ποιο είναι το ζητούμενο; Η προστασία των πολιτών και ταυτόχρονα η ειρηνική συνύπαρξη τους. Αυτό ζητάει ο νομοθέτης και ο νόμος. Γι αυτό δεν επιτρέπει την οπλοφορία συλλίβδην, όπως γίνεται στην Αμερική. Δεν επιτρέπει τη ζούγκλα.

Έλα όμως που η Ελλάδα είναι εδώ και τουλάχιστον 15-20 χρόνια ζούγκλα, που όλο χειροτερεύει. Και χειροτερεύει γιατί το έγκλημα έχει απέναντί του όλο και λιγότερες αντιστάσεις από το κράτος. Από την αστυνομία. Η οποία είναι απούσα από τις γειτονιές. Στις οποίες οι πολίτες, και κυρίως οι ηλικιωμένοι και οι πιο ευάλωτοι είναι μόνιμα θύματα.

Αφού δεν υπάρχει αστυνομία να υπερασπιστεί τους πολίτες στις γειτονιές, τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό. Αλλά δεν είναι. Αν οι πολίτες βγουν με τα κουμπούρια ενάντια στους κλέφτες και βασανιστές τους θα φταίνε οι πολίτες; Θα είναι υπεύθυνοι οι πολίτες για την εξαγρίωσή τους; Ή θα είναι υπεύθυνοι εκείνοι που τους εξωθούν σ αυτή την εξαγρίωση;

Ένας 88χρονος, που αναμετριέται με το χάρο μέρα με τη μέρα λόγω ηλικίας έτσι κι αλλιώς, και με υπέρμετρους τους φόβους λόγω ηλικίας, και με αυξημένη την επιθυμία να ζήσει, πυροβολεί μέσα στο σπίτι του τους κλέφτες που τον έδειραν, τον έκλεψαν και του απειλούσαν τη ζωή. Σε μια περιοχή αφύλαχτη από την κρατική μέριμνα. Η οποία περιοχή, όπως και όλες σε όσες ζουν τα αγαπημένα λαϊκά στρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αφύλαχτη. Σε αντίθεση με τα υπουργικά σπίτια και τις περιοχές της πλουτοκρατίας που φυλάσσονται από σεκιουρητάδες και αποσπασμένους αστυνομικούς.

Ο 88χρονος είχα το 22άρι χωρίς άδεια. Και γι αυτό απέκρυψε ότι μ’ αυτό πυροβόλησε. Παραπέμπεται για παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία και για σκοπούμενες βλάβες στους ληστές! Σε βαθμό κακουργήματος.

Ο νόμος είναι δίκαιος επειδή προϋποθέτει ότι τη φύλαξη των πολιτών την έχει η πολιτεία με την αστυνομία. Όταν δεν υπάρχει αστυνομία σε τι χρησιμεύει ο νόμος; Και, τελικά, ποιος παραβιάζει σφοδρότερα και πιο επιζήμια για την κοινωνική ειρήνη το νόμο;

Αν ήταν ο Τόσκας στη θέση του 88χρονου και πυροβολούσε έχοντας άδεια οπλοκατοχής τα πράγματα θα ήταν πιο μαλακά. Θα είχε άδεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αλλά ο Τόσκας δεν είναι έρμαιο όπως είναι όλοι οι παππούδες της Ελλάδας. Τον φυλάνε. Και ο Τόσκας δεν θα είχε ούτε τα κότσια να υπερασπιστεί τον εαυτό του και το βιός το. Γι αυτό και έχει αφήσει όλη την Ελλάδα στο έλεος του κάθε αλήτη.

Γ. Παπαδόπουλος- Τετράδης

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή 21/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα